Kuva: Unsplash

10 vuorotyön hyvää puolta hoitotyössä

Olen usein pohtinut vuorotyön tekemistä hoitotyössä. Jokin aika sitten kirjoitin yövuorojen riskeistä ja hyvistä puolista. Olen saanut paljon palautetta, että keskityn Mainio-blogissa liiaksi vuorotyön riskeihin ja huonoihin puoliin. Moni hoitaja vannoi, että vaihtaisi vain pakon edessä kahdeksasta neljään-työhön. Niin paljon vuorotyöstä tykättiin.

Olen nyt kuunnellut saamaani palautetta ja vakuutteluja vuorotyön hyvistä puolista. Päätin korjata vääryyden ja kirjoitin koko blogitekstin vuorotyön hyvistä puolista. Tässä tulee niistä kymmenen yleisintä, ole hyvä.

 

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

1. Palkan lisät

Vuorotyö nostaa hoitajan peruspalkkaa. Viikonloppuisin, arkipyhinä, iltaisin ja öisin tehdystä hoitotyöstä maksetaan erillistä korvausta. Erityisesti niin sanottuja epämukavia työaikoja tehden hoitajan on mahdollista vaikuttaa nettopalkkansa muodostumiseen. Moni työnantaja tarjoaa myös yli- ja keikkatyömahdollisuutta työlistan puutevuoroihin suoraan tai keikkafirman kautta.

2. Oma aika

Vuorotyön epätyypilliset työajat takaavat monelle hoitajalle omaan aikaa. Aamulla voi vaikkapa juoda rauhassa aamukahvit tyhjässä kodissa ennen iltavuoroon lähtöä. Hyvin toimiva työsuunnittelu takaa harrastamisen joustavina aikoina. Valvottujen öiden jälkeen koittavilla vapailla voi esimerkiksi järjestää miniloman hyvässä seurassa tai lähteä välillä itsekseen liikenteeseen.

3. Arkivapaat

Arkivapaat toistuivat todella monen hoitajan palautteessa. Arkipäivinä asioiden hoitaminen sujuu kaikessa rauhassa. Muiden ollessa arkitöissä on mahdollista välttää ruuhka-ajat kaupassa, ottaa haluamansa aika kampaamosta tai treenata kuntosalilla rauhassa. Erityisesti COVID-19-aikana arkivapaa on osoittautunut luksukseksi pakollisten paikanpäällä hoidettavien asioiden hoitamiseen.

4. Vaihteluvuus

Eri vuorot voivat poiketa toisistaan paljonkin, mikä tekee hoitajan vuorotyöstä mielenkiintoista ja sopii vaihtelunhaluiselle. Eri kokoonpanoilla toimivat ja vaihtuvat työtiimit tarjoavat haasteita oman osaamisen käyttöön työpaikalla. Esimerkiksi iltavuorot tehdään hoitajavetoisemmin verrattuna aamuvuoroihin. Öisinkin osasto on paremmin yhden tai muutaman yöhoitajan hallinnassa kuin aamuvuorojen ammattilais- ja päätösvilinässä.

5. Jaettu työ

Vuorotyössä työt jäävät harvemmin toimiston työpöydälle odottamaan töihin paluuta. Omat tekemiset kirjataan ja raportoidaan perusteluineen, jotta seuraava vuoro voi jatkaa  hoitotyötä. Töitä voi siis delegoida eteenpäin ja jakaa ne aivan eri tavoin kuin yksilötyönä ja vain virka-aikana tehtävässä työssä.

6. Fiilikset

Moni hoitaja kuvaili myös mukavia fiiliksiä, joita vuorotyössä voi kokea. Sitä, kun on tehnyt pitkän yövuoron, aamuvuoron hoitajat ottavat raportin vastaan ja itse on pian jo nukkumassa lakanoiden välissä kotona. Valoisia kesäöiden valvontavuoroja tai aivan erityistä joulunpyhien tunnelmaa osastolla. Niitä on vaikea kuvailla ulkopuoliselle, joka ei ole tunnelmaa kokenut. Moni kuvasi myös ylpeyden tunnetta kriittisesti tärkeän hoitotyön tekemisestä, kun melkein koko muu Suomi nukkuu, on vapaalla tai kriisitilanteessa.

7. Kissanristiäiset

Kaikenlaisiin menoihin ei voi vuorotyön vuoksi aina osallistua. Joskus hoitajaa harmittaa, ettei pääse esimerkiksi kaverin häihin tai ole kaikkia joulunpyhiä kotona. Toisaalta, on myös erilaisia kissanristiäisiä, joiden skippaaminen ilman pätevää syytä olisi miltei mahdotonta. Työvuoro on ymmärrettävä syy jäädä pois menoista, joihin ei olisi alunperinkään halunnut osallistua. Tosin, tämä asia jakoi ehkä eniten hoitajien mielipiteitä.

8. Perhejutut

Vuorotyö vaatii sopeutumista ja järjestelykykyä itseltä ja läheisiltä. Jokaisella vuorotyötä tekevällä hoitajalla on omat juttunsa, jolla saada arki rullaaman sillä välin, kun on epätyypillisinä aikoina töissä. Erityisesti lapsiperheen arjen pyörittäminen nähdään helposti haasteellisena. Tarkemmin ajateltuna vuorotyö antaa mahdollisuuden olla intensiivisesti lasten ja puolison elämässä läsnä esimerkiksi arkivapaaputkien aikana. Pienten lasten kanssa arkivapaat voivat tarkoittaa esimerkiksi vähemmän hoitopäiviä. Kertyneillä vapaapäivillä voi myös sujuvassa työaikasuunnittelussa pidentää vuosiloma-aikoja perheen kanssa.

9. Palautuminen

Työn rasituksesta palautumisen merkitys korostuu vuorotyössä muuta työtä enemmän. Jokainen hoitaja oppii nopeasti omat niksinsä työstä palautumiseen tai jää pois vuorotyöstä. Monelle vuorotyöläiselle esimerkiksi koti kelpaa kyllä, vaikka se olisi vähän sekaisempi versio sisustuslehtien ihannekodeista. Mitä enemmän hoitajalle kertyy ikää, sen enemmän erityisesti yövuoroista palautuminen ottaa aikaa. Oman kehon ja mielen toimintaan ja jaksamiseen tulee vuorotyössä tutustuttua siksi tarkasti.

10. 24/7 yhteiskunta

Vuorotyö on helpottunut, kun vaikkapa pankki- tai veroasiat voi hoitaa vaikka kahvitauolla yövuorossa. On kauppoja, huoltoasemia, apteekkeja, ravintoloita ja verkkopalveluita, joissa voi asioida tai tehdä tilauksensa kotiovelle kellon ympäri. Myös osa sosiaalisesta elämästä löytyy näppärästi älypuhelimen some-kanavista. Pikku hiljaa yhteiskunta alkaa siis sopeutua vuorotyöntekijöiden työaikoihin aiempaa paremmin.

Mitä lisäisit listaan ja mistä kohdasta olit toista mieltä?

 

Lue myös: 10 yövuoroa tekevän unen vihollista.


Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Kommentit

Käyttäjän Kenelle kellot soivat kuva

1. Palkan lisät

Harvempi olisi ehkä valmis tekemään vuorotyötä ja riskeeraamaan terveyttään, jos peruspalkka olisi lähtökohtaisesti parempi. Tällöin ei olisi taloudellisista syistä tarpeen tehdä epämukavia ja terveydelle haitallisia työaikoja.

2. Oma aika

Myös päivätyötä tekevä voi järjestää omaa aikaa. Hyvin_toimiva työvuorosuunnittelu ehkä mahdollistaa harrastukset, mutta enemmän on viitteitä siihen, että vuorotyössä säännöllisistä harrastuksista joutuu luopumaan. Valvottujen öiden jälkeinen "miniloma" voi mennä enemminkin vuorotyö-jetlagissa, jolloin määrällisesti yhtäjaksoista vapaa-aikaa on toki enemmän, mutta laadullisesti tämä aika voi olla kaikkea muuta kuin hyvää. Palautumisen ehdoilla siis mennään. Voihan sitä olla fyysisesti paikalla, mutta onko sitä sitten oikeasti läsnä...

3. Arkivapaat

Olisiko tarve omaan rauhaan ja asiointiin hiljaisina hetkinä niin suuri, jos terveydenhuollon työ ja vuorotyö ei olisi kokonaisuudessaan niin kuormittavaa? Kuten jutussa todettiin, monia asioita voi nykyään hoitaa netin kautta tai poikkeavina aukioloaikoina, jolloin harvoin täytyy itse mennä paikan päälle.

4. Vaihtelevuus

Hyvien puolien etsimistä tämäkin. Työtä hiljaisemmassa työympäristössä ja usein pienemmällä porukalla. Taas korostuu se jonkinlainen "rauhan kaipuu" muuten hektisellä ja usein aliresursoidulla alalla. Kai sitä tohinaa sitten pitää "paeta" edes vähän vähemmän aisteja kuormittaviin työvuoroihin ja nähdä sen vuoksi jotakin hyvää näissä muuten epäkiitollisissa työajankohdissa.

5. Jaettu työ

Jaetaan ja jatketaan sitä työtä päivätyössäkin.

6. Fiilikset

Enemmän nämä fiilikset liittyvät työn tärkeyden kokemukseen kuin vuorotyöhön. Onhan se kiva tehdä tärkeätä työtä ja olla arvokas ammattilainen. Lämmittää se ehkä vähän, mutta enemmän tämäkin näyttäytty laihana lohtuna kuin syynä, jota ei voisi myös päivätyössä saavuttaa.

7. Kissanristiäiset

Miten olisi vaikka rehellisyys? Aika kaukaa haettua, jos vuorosyyn hyvä puoli on sen toimiminen hätävalheena epämieluisaan sosiaaliseen tapahtumaan. Ja taas tulee mieleen kysymys, että jos oikeasti olisikin tuolloin vapaata, niin mikä estää menemästä kissanristiäisiinkin? Ei kai vaan raskas ja epäsäännöllinen vuorotyö, joka vaatii veronsa vapaapäivillä palautumisen ja surkastuvien sosiaalisten ympyröiden muodossa?

8. Perhe-elämä

Niin mikä? Etenkin nuorille tuputetaan lisävuoroja ja ylitöitä vuorotyössä. Missäs kohtaa ne vuorotyöläiset ennättää ja jaksaa perhettä perustaa saati pitää huolta siitä? Syntyvyystilastot puhukoon puolestaan. Vuorotyössä ruuhkavuosina "läpystä vaihto" -elämä se vasta luksusta onkin!

9. Palautuminen

Moni vuorotyössä on varmasti aika pihalla omista voimavaroistaan, eikä heillä vain ole mitään parempaa, mihin verrata. Univajetta ja sosiaalisen elämän puutetta paikataan
liian usein vielä huonoilla ruokailutottumuksilla ja monesti alkoholillakin. Alavireisyys ja ärtyisyys kasvaa. Moni päivätyöhön vaihtanut vasta siinä vaiheessa tajuaa, miten sumussa ja työaikojen ehdoilla vuorotyössä on elänyt.

10. 24/7 yhteiskunta

Niinpä. Tätäkö me oikeasti haluamme ja tarvitsemme? Lisää epäterveitä ja sosiaalisesti epäkiitollisia työaikajärjestelyitä yhä useammalle...

Eli jatka vaan samaan malliin ja muistuttele vuorotyön haitoista jatkossakin!

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Olipa perusteellinen kommentti blogitekstiin. Kiitos siitä. Ajattelen niin, että se mikä toiselle ja toisen elämäntilanteeseen sopii, ei sovi toiselle. Se, että joku tykkää tehdä näistä syistä vuorotöitä voi olla toiselle negatiivinen kokemus. Seiskakohdasta olen kanssasi samaa mieltä, mutta aika moni meistä on silti käyttänyt työvuorokorttia tekosyynä kissanristiäisiin osallistumisesta kieltäytymiseen. Senkin myöntäminen on rehellisyyttä. ;)  

Käyttäjän Joo kuva

Ei sopisi mulle toi työ kun aamu uninen oon ja liian pitkiä päiviä olisi ja sitten samaan aikaan samat päivät olevat ja lyhyet työpäivät on kivempaa

Käyttäjän Onko tietoa paremmasta? kuva

Vuorotyö sopii varmasti osalle,joku saattaa vaikka olla aamu-uninen ja mahdollisuus tehdä iltavuoroja onkin loistava. Myös palkka on paljon suurempi lisien vuoksi. Mietinpä tässä kuitenkin, että entäs jos peruspalkka olisi kohdallaan, muuttuisiko mieli? Tai jos työnantajat olisivat oikeasti joustavampia,niin että asioita pystyisi oikeasti myös hoitamaan arkena,vaikka onkin töissä? Vaikkapa lounastauolla. Tiedän että tällaisia työnantajiakin on,mutta ehkä ei hoitoalalla. Ainakaan Suomessa. Koko ala tarvitsisi johtamistyylin muutoksen. Harmillisesti siellä kuitenkin pyörii sama porukka samalla mentaliteetilla.

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Mielenkiintoinen ajatus, ette peruspalkan muutos muuttaisi ajatukset myös vuorotyön tekemisestä. Voi olla, että osa voisi vaihtaa päivävuoroihin, mutta eivät varmastikaan kaikki. Vuorotyö sopii monen elämäntilanteeseen hyvin.

Käyttäjän Päivätyön kannattaja kuva

Olen tehnyt kolmivuorotyötä, kaksivuorotyötä, ollut vakiyökkönä ja nyt päivätyössä. Jokaisessa niissä on omat hyvät puolensa.
Mulla on työvuosia takana yli 30 vuotta ja eläkeikään alle 15 vuotta.
En vaihtaisi päivätyötä vuorotyöhön enää minkään asian takia.
Vaikka palkka on pienempi, vaikka arkivapaat ovat mukavia, vaikka vuorotyössä on oma fiiliksensä, vaikka joutuu kieltäytymään kissanristiäisistä ihan vaan sen takia, ettei huvita osallistua tms. Normaali elämä ilman sydämentykytyksiä yövuorojen jälkeen, myöhään valvomisia iltavuoron jäkeen, kun ei elimistö ymmärrä "nukahtaa", ainaista sovittelemista sukujuhlien takia, se sopii minulle. Ja perheelleni.
Tämä on minun ajatukseni ja kokemukseni.

Käyttäjän Aliisa kuva

Allekirjoitan kyllä kaikki kohdat. Silti menetetyt hetket perheen kanssa viikonloppuina, juhlapyhinä, arki-iltoina ovat paljon arvokkaampia kuin mikään näistä. Halvalla menee.

Sitten kun viimeinkin on se vapaa viikonloppu ja aikaa olla perheen kanssa tai vaan omassa rauhassa, sitä arvokasta aikaa ei välttämättä halua viettää kummin kaiman "kissanristiäisissä". On vaikea monesti vaikea olla rehellinen kertoa syyksi, että ei nyt jaksa.

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Niin se on, että aina kun jotain saa myös joutuu luopumaan jostain. On tosiaan joskus haastavaa saada sanotuksi, ettei jaksa tai pysty osallistumaan toiselle ihmiselle tärkeään hetkeen.

Käyttäjän Ensihoitaja  kuva

Allekirjoitan monta asiaa vuorotyön hyvistä puolista. Minua ei saisi päivätyöhön kirveelläkään (vielä), mutta ymmärrän oikein hyvin, että iän karttuessa yövuoroista palautuminen on vaikeampaa. Minun tämänhetkisen elämän kannalta hyviä puolia ovat:

Arkivapaat —> lapsilla vähemmän hoitopäiviä ja oikeasti kerkeää viettämään heidän kanssaan aikaa.

Oma aika yövuorojen ennen ja jälkeen —> vähäisten tukiverkkojen myötä omaa aikaa järjestyy näin helposti. Lisäksi harrastaminen jne ei ole pois yhteisestä perheajasta.

Lisät —> tuntuva lisä palkkaan.

Pitkistä vuoroista johtuen vapaita on paljon —> aikaa perheelle, palautumiselle, reissuille jne.

Säännöllinen työvuorokierto —> voin suunnitella menemiseni pitkälle, kun vapaiden paikan tietää vaikka vuoden päähän. Vuoronvaihdoilla vapaita saa vielä pidennettyä helposti ja erilaisia menoja varten saa järjestettyä vapaata.

Huonoja puolia on taas vähäiset vapaat viikonloput eli yhteistä perheaikaa ei ole niin paljon, kuin jos molemmat vanhemmat tekisivät päivätyötä. Mutta arkivapaat ja yövuorojen ennen ja jälkeen olevat vapaat/nukkumapäivät kompensoivat tätä. Olen vain kaksi päivää viikosta kokonaan pois kotoa, kahtena päivänä lähden yöksi töihin ja loput on vapaita.

Meillä ensihoidossa on hyvin yleisesti 12 h tai 24 h työvuorot ja vuorot säännöllisiä. Säännöllinen työvuorokierto on sellainen asia, jonka soisin rantautuvan sairaalan sisällekin.

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Nostan hattua ensihoidon työntekijöille. Säännöllinen työvuorokierto on tosiaan asia, joka tulisi ottaa kaikkialla käyttöön, jos vain mahdollista.

Mainos
Mainos