10 vuorotyön hyvää puolta hoitotyössä

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

Olen usein pohtinut vuorotyön tekemistä hoitotyössä. Jokin aika sitten kirjoitin yövuorojen riskeistä ja hyvistä puolista. Olen saanut paljon palautetta, että keskityn Mainio-blogissa liiaksi vuorotyön riskeihin ja huonoihin puoliin. Moni hoitaja vannoi, että vaihtaisi vain pakon edessä kahdeksasta neljään-työhön. Niin paljon vuorotyöstä tykättiin.

Olen nyt kuunnellut saamaani palautetta ja vakuutteluja vuorotyön hyvistä puolista. Päätin korjata vääryyden ja kirjoitin koko blogitekstin vuorotyön hyvistä puolista. Tässä tulee niistä kymmenen yleisintä, ole hyvä.

 

1. Palkan lisät

Vuorotyö nostaa hoitajan peruspalkkaa. Viikonloppuisin, arkipyhinä, iltaisin ja öisin tehdystä hoitotyöstä maksetaan erillistä korvausta. Erityisesti niin sanottuja epämukavia työaikoja tehden hoitajan on mahdollista vaikuttaa nettopalkkansa muodostumiseen. Moni työnantaja tarjoaa myös yli- ja keikkatyömahdollisuutta työlistan puutevuoroihin suoraan tai keikkafirman kautta.

2. Oma aika

Vuorotyön epätyypilliset työajat takaavat monelle hoitajalle omaan aikaa. Aamulla voi vaikkapa juoda rauhassa aamukahvit tyhjässä kodissa ennen iltavuoroon lähtöä. Hyvin toimiva työsuunnittelu takaa harrastamisen joustavina aikoina. Valvottujen öiden jälkeen koittavilla vapailla voi esimerkiksi järjestää miniloman hyvässä seurassa tai lähteä välillä itsekseen liikenteeseen.

3. Arkivapaat

Arkivapaat toistuivat todella monen hoitajan palautteessa. Arkipäivinä asioiden hoitaminen sujuu kaikessa rauhassa. Muiden ollessa arkitöissä on mahdollista välttää ruuhka-ajat kaupassa, ottaa haluamansa aika kampaamosta tai treenata kuntosalilla rauhassa. Erityisesti COVID-19-aikana arkivapaa on osoittautunut luksukseksi pakollisten paikanpäällä hoidettavien asioiden hoitamiseen.

4. Vaihteluvuus

Eri vuorot voivat poiketa toisistaan paljonkin, mikä tekee hoitajan vuorotyöstä mielenkiintoista ja sopii vaihtelunhaluiselle. Eri kokoonpanoilla toimivat ja vaihtuvat työtiimit tarjoavat haasteita oman osaamisen käyttöön työpaikalla. Esimerkiksi iltavuorot tehdään hoitajavetoisemmin verrattuna aamuvuoroihin. Öisinkin osasto on paremmin yhden tai muutaman yöhoitajan hallinnassa kuin aamuvuorojen ammattilais- ja päätösvilinässä.

5. Jaettu työ

Vuorotyössä työt jäävät harvemmin toimiston työpöydälle odottamaan töihin paluuta. Omat tekemiset kirjataan ja raportoidaan perusteluineen, jotta seuraava vuoro voi jatkaa  hoitotyötä. Töitä voi siis delegoida eteenpäin ja jakaa ne aivan eri tavoin kuin yksilötyönä ja vain virka-aikana tehtävässä työssä.

6. Fiilikset

Moni hoitaja kuvaili myös mukavia fiiliksiä, joita vuorotyössä voi kokea. Sitä, kun on tehnyt pitkän yövuoron, aamuvuoron hoitajat ottavat raportin vastaan ja itse on pian jo nukkumassa lakanoiden välissä kotona. Valoisia kesäöiden valvontavuoroja tai aivan erityistä joulunpyhien tunnelmaa osastolla. Niitä on vaikea kuvailla ulkopuoliselle, joka ei ole tunnelmaa kokenut. Moni kuvasi myös ylpeyden tunnetta kriittisesti tärkeän hoitotyön tekemisestä, kun melkein koko muu Suomi nukkuu, on vapaalla tai kriisitilanteessa.

7. Kissanristiäiset

Kaikenlaisiin menoihin ei voi vuorotyön vuoksi aina osallistua. Joskus hoitajaa harmittaa, ettei pääse esimerkiksi kaverin häihin tai ole kaikkia joulunpyhiä kotona. Toisaalta, on myös erilaisia kissanristiäisiä, joiden skippaaminen ilman pätevää syytä olisi miltei mahdotonta. Työvuoro on ymmärrettävä syy jäädä pois menoista, joihin ei olisi alunperinkään halunnut osallistua. Tosin, tämä asia jakoi ehkä eniten hoitajien mielipiteitä.

8. Perhejutut

Vuorotyö vaatii sopeutumista ja järjestelykykyä itseltä ja läheisiltä. Jokaisella vuorotyötä tekevällä hoitajalla on omat juttunsa, jolla saada arki rullaaman sillä välin, kun on epätyypillisinä aikoina töissä. Erityisesti lapsiperheen arjen pyörittäminen nähdään helposti haasteellisena. Tarkemmin ajateltuna vuorotyö antaa mahdollisuuden olla intensiivisesti lasten ja puolison elämässä läsnä esimerkiksi arkivapaaputkien aikana. Pienten lasten kanssa arkivapaat voivat tarkoittaa esimerkiksi vähemmän hoitopäiviä. Kertyneillä vapaapäivillä voi myös sujuvassa työaikasuunnittelussa pidentää vuosiloma-aikoja perheen kanssa.

9. Palautuminen

Työn rasituksesta palautumisen merkitys korostuu vuorotyössä muuta työtä enemmän. Jokainen hoitaja oppii nopeasti omat niksinsä työstä palautumiseen tai jää pois vuorotyöstä. Monelle vuorotyöläiselle esimerkiksi koti kelpaa kyllä, vaikka se olisi vähän sekaisempi versio sisustuslehtien ihannekodeista. Mitä enemmän hoitajalle kertyy ikää, sen enemmän erityisesti yövuoroista palautuminen ottaa aikaa. Oman kehon ja mielen toimintaan ja jaksamiseen tulee vuorotyössä tutustuttua siksi tarkasti.

10. 24/7 yhteiskunta

Vuorotyö on helpottunut, kun vaikkapa pankki- tai veroasiat voi hoitaa vaikka kahvitauolla yövuorossa. On kauppoja, huoltoasemia, apteekkeja, ravintoloita ja verkkopalveluita, joissa voi asioida tai tehdä tilauksensa kotiovelle kellon ympäri. Myös osa sosiaalisesta elämästä löytyy näppärästi älypuhelimen some-kanavista. Pikku hiljaa yhteiskunta alkaa siis sopeutua vuorotyöntekijöiden työaikoihin aiempaa paremmin.

Mitä lisäisit listaan ja mistä kohdasta olit toista mieltä?

 

Lue myös: 10 yövuoroa tekevän unen vihollista.


Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.