Hoitaja, mitä arvoillesi tänään kuuluu?

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

Arvot kuulostavat hoitajan arkisessa työssä yleviltä ja kaukaisilta. Väitän, ettei näin ole. Arvoilla on hoitajan työssä ratkaiseva merkitys. Pelkästään se, että kokee hoitotyön merkitykselliseksi ja tärkeäksi työksi, on arvo. Jos päättäjät aliresurssoivat hoitajamäärät ja samaan aikaan muistuttavat, miten laadukkaasti ja korkealuokkaisesti hoitotyön tulisi sujua, on selvää, etteivät he ymmärrä hoitotyön merkityksellisyyden arvoa.

Arvot ohjaavat aina hoitajien toimintaa. Niillä osoitetaan suotava käyttäytyminen työpaikalla. Kerrotaan, mitä hoitajalta toivotaan ja mitä ei. Sitä johtamaan tarvitaan arvojohtajia. Mitä kauempana johtajat ovat kliinisestä hoitotyöstä, sitä vaikeampaa heidän on ymmärtää, millä arvoilla hoitotyön arki pyörii ja mihin työllä tähdätään.

Edellä mainitusta syystä työpaikalle syntyy joskus niin sanottuja epävirallisia arvojohtajia. Miksi? He kykenevät puhuttelemaan hoitajia käytännönläheisemmin kuin muut. Ovatko heidän arvonsa talon johdon mielestä sitten kohdallaan? Mene ja tiedä.

Kun sote-alan johdosta viestitään vuodesta toiseen jatkuvia säästötavoitteita hoitajille. Kun sanotaan, että oven takana on seuraava tulija, jos nostat työpaikalla epäkohtia esiin. Kun hoitajia kiitetään hyvin tehdystä työstä. Kun maksetaan hoitajille koronalisä historiallisesta työpanoksesta. Ne ovat kaikki arvovalintoja. Niillä kerrotaan hoitajille, miten paljon heidän työtään arvostetaan.

Siksi haluan kysyä sinulta tänään yhden kysymyksen, hoitajakollega. Mitä hoitajan arvoillesi tänään kuuluu? Toivon, että koet olevasi työpaikalla arvokas ja arvostettu ammattilainen. Näet käytännössä, miten työpaikkasi arvot tukevat hoitajien ja potilaiden parasta. Voit käytännön työssä allekirjoittaa talon arvot, jotka tukevat intohimoasi hoitotyötä kohtaan.

Vastaukset voivat olla myös toisenlaisia. Monella työpaikalla olisi siksi arvokeskustelun paikka. Miten hoitajat kykenevät esimerkiksi luovimaan hoitotyön laadun ja talouden mahtiarvon ristitulessa? Millainen keskustelu siitä on käyty ja mitä muuta arvoa hoitotyö tuottaa kuin hyvää hoitoa ja suoritteita? Työpaikan mukavilta tuntuvia arvoja on helppo listata, kunnes niiden vuoksi on tehtävä ongelmallisia valintoja.

Kokemukseni mukaan yksi tärkeimmistä syistä valita hoitoala on työn merkityksellisyys. Sen toistuva katoaminen tappotahtisessa aamuvuorossa nakertaa pohjan hoitoalalla työskentelyltä. Jos potilaille ei ole riittävästi aikaa, lisääntyvät potilaiden ja hoitajien oireilu. Seuraukset ovat kaikkien tiedossa. Lopulta taloudenkaan mahtiarvo ei voi mitään sairauslomatsunamille tai vaikkapa potilaiden turhien painehaavojen hoitokustannuksille. Siksi hoitoalan arvokeskustelu ei ole vain sanahelinää työpaikalla.

Väitän, että tällä hetkellä hoitotyössä korostuu vanha arvo uudessa paketissa, sinnikkyys. Sitä tarvitaan suojeltaessa kansakuntaa kiihtyvältä koronakriisiltä ja sen vaikutuksilta. Hoitajat purevat toisessa aallossa jälleen hampaat yhteen ja puhaltavat yhteen hiileen. Siinä hötäkässä hoitotyön arvojen on oltava kohdillaan.

Arvokasta hoitotyötä ei voi johtaa ainoastaan numeroilla ja etätyöruutujen takaa visiojargonilla. Hoitotyön joukkoja voi johtaa vain edestä ja kädet savessa. Kysymällä riittävän usein: Hoitaja, mitä arvoillesi tänään kuuluu ja miten sinä jaksat?

Lue lisää: Miksi lähden seuraavaan työvuoroon?

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.