Kuva: Pixabay

Hoitajalle potkut työpaikkansa epäkohdista ilmoittamisesta?

Mikä vaientaa hoitajan työpaikallaan kaikkein tehokkaimmin? Uhkaaminen potkuilla, jos kertoo avoimesti työpaikkansa tai työnsä epäkohdista. Hoitajan maineen mustamaalaaminen erityisesti pienellä paikkakunnalla voi tarkoittaa, ettei töitä alalta enää löydy.

Hoitajat ovat joutuneet työpaikoillaan lapsellisiin puhutteluihin ja heille on annettu varoituksia. Heitä on syytetty vaitiolovelvollisuuden rikkomisesta ja epälojaalisuudesta työnantajaa kohtaan. Työvuoroja ja työtehtäviä on saatettu muutella niin, että ne vaikuttavat toimeentuloon tai uuvuttavat hoitajan. Esimiesten suhtautuminen on muuttunut jäätäväksi, eikä sijaisten määräyskirjoja ole enää jatkettu. Työnantajien hoitajiin kohdistamat välittömät vastatoimet kertovat karua kieltä monen hoitajan todellisuudesta.

Muun muassa vanhustenhuollon työoloihin puuttuneet hoitajat erotettiin yksi toisensa jälkeen työstään. Työnantaja voi siis toteuttaa uhkauksensa tuosta vaan. Siitäkin huolimatta, että hoitajien todettaisiin jälkikäteen olleen oikeassa. Hirmuvallan edessä eivät ilmeisesti edes työsuojeluvaltuutetun ja luottamusmiehen hyvä toiminta paljoa paina.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Sankarihoitajan selkään taputtelu julkisuudessa ei tietenkään riitä, kun hän on ensin puuttunut väärinkäytöksiin, laittomuuksiin tai korruptioon. Työpaikkaa koskevista epäkohdista ilmoittava hoitaja on pitkälti lainsuojaton. Ilmoitusvelvollisuus koskee vain asiakkaaseen tai potilaaseen kohdistuvaa epäkohtaa tai sen uhkaa.

Hoitajan ilmoitusvelvollisuudella turvataan asiakkaan tai potilaan hyvä hoito, huolenpito ja hyvinvointi. Mutta kuka pitäisi hyvää huolta hoitajasta? Aluehallintoviraston tai Valviran asiantuntijat, vai? Siis he, jotka pohtivat hoitajien toiminnan seurauksena esimerkiksi rikosilmoitusten tekemistä hoitajamitoitusta kiertävistä hoitokodeista. Sitä ennen viesti oli monessa työpaikassa tulos tai ulos, jos hoitaja huomautti räikeästi rikotuista ja heikennetyistä työehdoista tai edes vanhusten hoitoa vaarantavista epäkohdista.

Ilmoitusvelvollisuuden toteuttamista koskevat menettelyohjeet löytyvät jokaisen työpaikan omavalvontasuunnitelmasta. Sen toteuttamisesta ei saa seurata lain mukaan työnantajan vastatoimia. Pitkälti hoitajan itsensä pohdittavaksi jää, miten pykäliä uskaltaa tulkita. Ilman ammattiliiton tukea hän jää, erityisesti huonon työnantajan kanssa, tehtävän eteen aika yksin.

Tänäänkin moni hoitaja pohtii työpaikallaan, missä kulkee raja lojaliteettivelvoitteen ja vaitiolo- ja ilmoittamisvelvollisuuden välillä. Epäselvät lait ja ilmoittajan suojattomuus tuottavat hoitajille eettisesti sietämättömiä tilanteita ja unettomia öitä. Pitäisikö hoitajien uusi harrastus olla siis oikeudessa istuminen työnantajan ja lainsäätäjien kanssa? Hoitotyössä vaikenemisen kulttuuri kun joutaa jo roskakoriin.

Eikö kukaan välitä, kuinka paljon hoitajien työpaikkansa väärinkäytöksistä tekemät ilmoitukset säästäisivät ihmishenkiä ja yhteiskunnan yhteisestä kassasta katoavaa rahaa? Eikö päättäjiä kiinnosta korruption kitkeminen ja hoitajien turhat irtisanomiset, jotta potilaat välttyisivät ruokottoman huonolta hoidolta? Vastausta näihin kysymyksiin hoitaja voi joutua hakemaan lopulta Euroopan unionista saakka.

Euroopan unionissa pohditaan tällä hetkellä kuumeisesti niin sanottua ”pilliin puhaltajan”-direktiiviä. Se takaisi työntekijälle suojan ilmoittaa turvallisesti työpaikkaansa ja työympäristöönsä liittyvistä väärinkäytöksistä. Tulevan parlamentin tulisi päättää asiasta. Sitä siis ilmeisesti odotellessa.

Lue myös: Hoitajan työ on pula-ammatti.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Kommentit

Käyttäjän Jari Kähkönen kuva

Olen pahoillani, Jan Holmberg ja Tehy-lehden lukijat; ammattikorkeakoulututkinto ja laillistustodistus eivät takaa kenellekään lopun elämän toimeentuloa, onnea sekä turvallisuutta. Ette te ole turvatussa asemassa olevaa keskiluokkaa, jos koskaan olittekaan. Ja nyt pitäisi vielä saada lain suoja omalletunnolle?

https://jarikahkonen.blogspot.com/2019/04/kyse-on-epaoikeudenmukaisuudes...

Käyttäjän Erde kuva

Minun kokemukseni paikallisesta luottamusmies toiminnasta ja työsuojeluvaltuutetun toiminnasta on kaikkea muuta kun hyvää. Työantaja todellakin saa meidät hiljaiseksi epäkohdista, kun ei ole kukaan joka tukisi yksittäistä työntekijää. Luottamusmiehet on kallellaan työnantajalle, koska eivät halua vaarantaa omaa suojatyöpaikkaansa.

Käyttäjän sh kuva

Tämä on arkea myös kotihoidon kentällä.Puhuttelut ovat arkipäivää ja työntekijöiden pakottaminen kahteen vuoroon peräkkäin, koska työt ovat lisääntyneet potenssiin tuhat viimeisten parin vuoden aikana eikä työntekijöitä saada mistään. Joka päivä on SEURE:ssa tarjolla kymmeniä keikkoja, joihin ei saada työntekijöitä. Niinpä ihmiset pakotetaan esimiehen direktio-oikeuteen vedoten tekemään pitkää päivää ilman asianmukaista korvausta ja jos hangoittelet vastaan, joudut puhutteluun missä sitten uhkaillaan. Ylipäänsä hoitoalan esimiehillä ei esimiestyö ole hyvin hanskassa, se on ala-arvoista. Kyse ei ole päivystystyöstä, joten direktio-oikeudella ei moista voisi tehdä. Eli valehtelu, kiristäminen, uhkailu, pakottaminen - arkipäivää hoitotyön esimiestyössä. Miksi Valvira ei puutu siihen, että hoitoalan ihmiset tekevät harmaata ylityötä joka päivä, viikko ja kuukausi aivan ylettömät määrät? Se, että työ jaksotetaan 3-6 viikossa ja tunnit tasoitetaan tuolla jaksolla, ei lisää jaksamista lainkaan. Kun yhden viikon aikana joku on voinut tehdä useamman pitkän päivän. Lisäksi vapaapäivien pitämistä estetään esim Helsingissä mm siten, että työntekijä tekee 9 tunnin päivää ja saa hyvällä tuurilla sitten joskus 2-3 päivää perättäistä vapaata. Nämä lain rikkomukset ovat yhä laajeneva ja pahenevat ongelma, mutta miksi Valvira ei puutu asioihin, vaikka myös potilasturvallisuus vaarantuu joka ikinen päivä mm kotihoidossa? Eikä työsuojelu? Ei päättäjät? Eivät liitotkaan? Eivätkä omaiset oikealla tavalla - tarkoittaa sitä, että hyödyksi ei ole käydä hoitajien kimppuun vaan vaikuttaa pitäisi joukolla ja muuta kautta.

Käyttäjän Jari Kähkönen kuva

Olisiko vääryyttä maailmassa lainkaan, jos aina löytyisi varmat ja luotettavat todistajat, että tekijä saadaan tilille? Nöyryyttäminen, uhkailu ja pelottelu kukoistavat hoitoalalla, koska ne tehoavat. Kun joku vierestä viedään, katsellaan muualle ja kohtapa hänelle jo nauretaan.

Mutta huvin ja tirkistelyn ohella kaikki saatavissa oleva hyöty kyllä kelpaa. Siksi kaksinaamaisuus; ollaan vuoroin porukan ja vuoroin pomojen puolella, täysin sen mukaan minkä luulee kannattavan. Siksi epäoikeudenmukaisuus jatkuukin. Miksei? Halun ja tahdon sekä järjen ja tunteen ristiriita on osa ihmisyyttä.

Toisaalta; jokaisella on sellaiset edustajat, sopimukset ja ammattiliitto kuin he itse ansaitsevat. Jos ammattiliitto on pelkkä laskelmointiin perustuva bisnes, sillä ei ole enempää virkaa kuin julkisuuskuvan kiilloittelu sekä toimia filtterinä ettei massojen tuskainen vaikerrus häiritse vallan- ja rahanpitäjien rauhaa.

Miksi pusata eurooppaoikeudellista ”pilliinpuhaltajasuojaa”, jos nytkään lojaliteettivelvoitteen varjolla irtisanottu ei aina välttämättä saa liiton oikeusapua ja toimivan mustamaalaamisen vaatimaan ilmeiseen laittomuuteen ei puututa? Puhumattakaan kaikesta mitä tapahtuu ennen kohtaa [POTKUT].

Käyttäjän Raija Taavila kuva

Me hoitajat siedämme kaikkea. Vuosia olemme vain nöyrästi palvelleet työnantajaamme. Me emme kapinoi, hiljaa mutisemme, mutta emme kapinoi. Me luulemme että olemme hyviä hoitajia koska teemme työtä vaikka kipeänä, väsyneenä ja ylityöllistettynä. Meillä on kiiltävä kruunu joka ei saa tahriintua. Emme jätä pulaan asiakasta, pomoa, työnantajaa, työkaveria. Tällä tavalla toimiessamme me sahaamme omaa oksaamme, meitä syyllistetään koska emme "jousta". Mitä tapahtuisi jos emme tekisikään tuplapäivää, jos emme tulisikaan vapaalta töihin kun työkaveri on sairastunut? Mitä jos sanoisimmekin sen mitä ajattelemme, että ei jakseta. Jos me kaikki toimisimme niin, asiat voisivat parantua, työolot olisivat pian paremmat. Mutta ei, me haluamme että asiat ovat näin. Kun soittaa Tehyn edunvalvontaan, saa odottaa tosi kauan, siellä on ruuhkaa, eikä ihme.

Mainos
Mainos