Kuva: Pexels

Auttamisessa kiehtoo sen merkityksellisyys

Mietin yhtenä päivänä urapolkuani ja tein hämmästyttävän löydön. Erilaisia tekemiäni töitä yhdistää sama moottori. Sen ydin on auttamisen halu.

Sairaanhoitajana haluan olla hetken mukana tukemassa haavoittuvassa asemassa olevaa. Auttaa häntä toipumaan ja nousemaan siivilleen. Tekemään minusta tarpeettoman ammattilaisen hänen elämässään.

Auttamisen halu on vastaus, joka toistuu kyseässäni hoitoalan opiskelijoilta, miksi he ovat valinneet hoitotyön opinnot. Hoitotyö koetaan palkitsevaksi ja arvostetuksi työksi, josta saa paljon eväitä myös omaan elämään. Pitkän hoitotyön uran tehneenä ajattelen heidän kanssaan samoin.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Kouluttajana haluan auttaa opiskelijoita ja ammattilaisia oppimaan. Löytämään voimavaransa ja innostumaan uudesta. Nautin hetkistä, jolloin opiskelijan pään päällä syttyy lamppu. Hän on vihdoin ymmärtänyt jotain, joka vie hänet uralla ja elämässä eteenpäin.

Tietokirjailijana haluan luoda sellaisia oppimateriaaleja, jotka auttavat ihmisiä ymmärtämään. Kirjoja, verkkokursseja ja digimateriaaleja, joiden tieto on luotettavaa ja avaa opiskelijoille uuden maailman. Haluan auttaa heitä avaamaan portin ammatilliseen kasvuun.

Mikä auttamistyössä sitten on niin erikoista? On hienoa saada olla hyödyksi ja tehdä samalla ihmisen kokoista työtä. Koen auttaessani saavani myös itse, mikä on ikään kuin hyvin tehdyn työn sivutulos. Hyvän tekeminen taas lisää onnellisuutta, kun sitä pitää tärkeänä arvona itselleen ja muille.

Sosiaalisessa mediassa toivon tuottavani ihmisille bloggaajana, somemanagerina ja vaikuttajana elämyksiä. Haluan auttaa ihmisiä löytämään internetin hyvät ja hyödylliset puolet. Haluan keskustella, jakaa vinkkejä, pitää hauskaa ja kuunnella muita iho kananlihalla. Kertoa hyvistä ja ei niin hyvistä jutuista, joita verkko tarjoaa. 

Auttamisen halu on vienyt minut asiantuntijana myös ulkomaille. Hankeasiantuntijana autan kehittämään uutta. On hienoa viedä suomalaista osaamista maailmalle ja tuoda sitä mukanaan takaisin kotimaahan. Ilman auttamisen halua se olisi vain mekaanista ja puuduttavaa matkustamista, vailla työn tärkeää merkitystä.

Meille on ihmisinä ja yhteisönä tärkeää nähdä kaikenlainen auttaminen osana arkea. Siksi auttamisen ei tarvitse aina liittyä ammatillisuuteen, vaan hyväntahtoisuuteen ja ihmisyyteen. Pienikin inhimillinen ele voi pelastaa elämän yllätyksellisyydeltä, johon kukaan meistä ei olisi välttämättä osannut tai voinut varautua.

Mietin pitkään auttamisen kiehtovuutta. Päädyin lopulta siihen, että auttamistyössä kiehtoo eniten sen merkityksellisyys. Ajatus siitä, että jokainen ihminen on arvokas ja hänellä on ihmisarvo. Siksi jokaisella on oikeus ottaa apua vastaan ja antaa sitä voimiensa mukaan. Parhaiten ihmisten auttamisen halua osaa ainakin itse arvostaa, kun sitä eniten tarvitsee ja vähiten odottaa.

Lue myös: Ajatuksia hoitotyöstä, jota moni ei ikinä tekisi

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Mainos
Mainos