Hoitajan neuvottelukierrosbingo

Tänä keväänä neuvotellaan sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen koulutettujen ammattilaisten palkkauksesta ja työehdoista. Se on mahdotonta, jos toinen osapuoli istuu neuvottelupöydässä yksin. Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat (KT) nimittäin keskeytti neuvottelut. Bingo!

Kuva: Canva

Seuraan tiiviisti neuvottelukierrosta, kuten olen tehnyt yli kaksi vuosikymmentä. Tässä hoitajapulassa olen erittäin huolissani. Mitättömillä palkankorotuksilla tai entistä huonommilla työehdoilla meitä hoitajia ei saada riittävästi töihin.

Aina en jaksa seurata uutisia otsa kurtussa, vaikka neuvottelutilanne on vakava. Sairaanhoitajan työssänikään en pärjää ilman mustaa huumoria. Siksi käytän huumoria puolustus- ja hallintakeinona myös seuratessani neuvottelujen etenemistä.

Olen listannut neuvottelukeskusteluista kuulemiani ja lukemiani mielipiteitä. Ne ovat tuttuja, koska niillä on pelattu ainakin viimeiset parikymmentä vuotta. Huudan mielessäni ironisesti ”bingo!” kuullessani seuraavat lausahdukset.

Ahneet hoitajat eivät välitä potilaistaan. Bingo!

Tämä väite ei pidä paikkaansa. Minä välitän potilaistani ja merkityksellisestä työstäni, mutta kuka välittäisi yhtä paljon työoloistani ja riittämättömästä palkastani? Ei ole ahneutta vaatia ansiota, joka vastaa korkeaa koulutustasoa ja rautaista osaamista. On hyvä muistaa, etteivät liian pienet palkankorotukset ole kansantalouden ja sitä kautta potilaideni etu.

Näin huonossa taloustilanteessa hoitajien palkankorotusesitykset ovat kestämättömiä. Bingo!

Tämä herkkuhokema on kestänyt läpi vuosikymmenten on Suomen talous ollut sitten nousu- tai laskusuhdanteessa. Sopivaa vuotta keskustelulle hoitajien palkkakuoppakorotuksista ei ole vielä tullut vastaan. Sen sijaan hoitoalan työtä on pyritty viime vuosina eri tavoin halpuuttamaan ja kikyttämään. 

Hoitajat ovat palkankorotuksensa ansainneet. Bingo!

Tätä mieltä ovat kyselyiden mukaan kansan enemmistö, potilaat läheisineen, hoitajat, esihenkilöt, työnantajat, päättäjät ja poliitikot. Mutta. Hoitajille esitetyt palkankorotukset ylittävät aina hyvinvointiyhteiskunnan kestokyvyn. Ne johtavat poikkeuksetta valtaviin uhkakuviin, kuten veronkorotuksiin, velkaantumiseen ja yhteiskunnan kurjistumiseen. Hoitajat on siis ylistämällä alistettu. Yhä kalliimpaa ruokakassia kun en voi kaupassa maksaa itse tulostamallani kiitoskortilla.

Hoitajat vaarantavat potilasturvallisuuden. Bingo!

Yli kymmenen vuotta sitten varoitin muiden hoitoalan asiantuntijoiden kanssa hoitajapulasta. Käsillä oleva tilanne olisi voitu korjata laittamalla hoitajien työolot, palkat ja alan veto- ja pitovoima kuntoon. On mahdotonta pitää täysin huolta potilasturvallisuudesta, kun työvuoroista puuttuu hoitajia.

On myös hyvä muistaa, että työnantaja vastaa lain mukaan sekä asiakas- ja potilasturvallisuudesta että myös henkilökunnan turvallisuudesta ja terveydestä, kun teemme työtä. Vastuu säilyy työnantajalla silloinkin, kun minä kieltäydyn tekemästä ylitöitä tai vuoronvaihtoja työnantajan hyväksi.

Neuvottelukierrosbingoa koskevassa lapussani on useita muitakin ruutuja, mutta ymmärsit varmasti jo pointin. Olen lopen kyllästynyt seuraamaan työnantajapuolen ja päättäjien vastuunpakoilua Tehyn ja SuPerin laatimien vaatimusten edessä.

Onneksi emme seiso pelastusohjelma kourassa yksin. Hoitajapulan ratkaisu kuuluu ihan kaikille. Tehy ja SuPer ovat juuri julistaneet ylityö- ja vuoronvaihtokiellon koko kuntasektorille. Toteutan kieltoa omalta osaltani vauhdittaakseni työehtoneuvotteluja. Ratkaisua odotellessa hoitajan neuvottelukierrosbingoni jatkuu.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.