Kuva: Unsplash

Hoitajat kuulevat samat jutut yhä uudelleen

Jokaisessa ammatissa kuulee asiakkaiden suusta toistuvasti samat jutut. Hoitajan työ ei ole poikkeus. Olen kerännyt muutaman hoitajalle hoetun kommentin ja puujalkavitsin. Olisin varmasti miljonääri, jos saisin joka kerta tililleni pari euroa kuunneltuani nämä jutut.

Otan esimerkiksi verenpainemittarin mukaan ja kävelen kohti potilasta. Tiedän jo mitä tuleman pitää. Selittäessäni ottavani häneltä verenpaineen ja sykkeen, kuuluu vastaus kuin pyssyn suusta. Älä ota mun sykettä ja verenpainetta. Tartten niitä vielä ite.

Seuraavaksi printtaan potilaalle tunnisterannekkeen. Olen laittamassa sitä hoitamani henkilön ranteeseen, kun kuulen huvittuneella äänellä kysymyksen Pääseekö tällä kaikkiin laitteisiin? Samaa sarjaa on bioanalyytikolle esitetty kysymys Meinaatko imeä musta kaiken veren pois? ja letkautus mun veri ei näytä vieläkään siniseltä.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Potilaiden ei tarvitsisi lääkkeitä jakaessani myöskään niellä taas näin paljon näitä nappeja, jos he eivät olisi sairaita. Voisi olla helpompaa, jos vesilaitos sekoittaisi valmiiksi veteen pantopratsolia, diatsepaamia, asetyylisalisyylihappoa ja haloperidolia. Hoitaja ja potilaat pääsisivät paljon helpommalla.

Sairaanhoitajana minulta voidaan myös tiedustella vitsikkäästi, olenko sairas vai terve hoitaja. Kertoa vähän kipakasti, että potilas maksaa asiakkaana minun palkkani ja vaatia palvelutalossa kovaan ääneen, mitäpä muutakaan kuin, palvelua. Ja sanoessani tulevani ihan pian takaisin, on aina yhtä nokkelaa kysyä, kuinka pitkä aika se hoitajan "pian" mahtaa olla.

Silloin tekisi mieli vastata potilaalle sairaalan johtoportaan jargonilla, että itse henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että tässä vuorossa on ollut ihan tekemisen meininki, joten pyritään jumppaamaan se teidän hoitonne päivän aikana maaliin, kun on saatu ensin jalkautettua tämä koko johdon luoma strategia saatavilla olevilla henkilöstöresursseilla tähän asiakasrajapintaan ottamalla tässä työn lomassa koppia kulurakenteesta ja budjetin säästötavoitteista tälle kuluvalle vuodelle.

On toki ymmärrettävää, että vaikeita terveyteen liittyviä asioita on helppo yrittää peittää huumorilla. Hyvät ja omaperäiset vitsit piristävät päivää. Potilaiden seksivitsit ja hoitajafetissi ovat taas poikkeuksetta ällöttäviä. Kuka haluaa kuulla työssään himokkaat sanat kuten Koska tulet taas vähän hoitelemaan mua?  Potilas saa ajatella sairaalasarjojen tai pornoelokuvien perusteella hoitajan työstä mitä tahansa, mutta erotiikka on arkisesta hoitotyöstä kaukana.

Joskus huumori sulostuttaa myös hoitajan vapaa-aikaa. Eräs nainen sanoi hunajaisella äänellä, että toivoo joskus pääsevänsä potilaakseni kuultuaan, että olen sairaanhoitaja. Hänen naamansa venähti outoon asentoon, kun toivotin hänet tervetulleeksi psykiatrian suljetulle osastolle.

Millaisia toistuvia kommentteja sinä kuulet työssäsi?

Lue myös: Millaiseen hoitajaan potilas luottaa?

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Kommentit

Käyttäjän Anne kuva

Taitaa labran tytöillä olla tänään verilettupäivä

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Klassikko! :)

Käyttäjän Anonyymi kuva

Kyllä taas hävettää olla alalla töissä. Ne ihmiset ovat sairaita. Sairaalassa hoidossa. Jos siinä pitää vielä päällimmäisenä miettiä, että ärsyttääkö hoitajaa pian kuulla kuluneita vitsejä niin voi hyvää päivää. Voi varmaan vaihtaa alaa sitten. Härskit ja asiattomat jutut ovat toki asia erikseen.

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Ärsyttää tai ei, niin ei se tietenkään vaikuta potilaan saamaan hoitoon.

Käyttäjän Johanna Kainulainen kuva

Oikeesti sairaat ei näitä viljele.

Mainos
Mainos