Hörhön kanssa

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

Törmäsin vanhaan tuttavaani pitkästä aikaa. Hän kysyi suorasukaiseen tapaansa, teenkö vielä töitä hörhöjen kanssa. Vastasin myöntävästi, koska tiesin mitä hän tarkoittaa.

Hänen seuraava kysymyksensä oli, mitä hyötyä työstäni on kenellekään. Katsoin häntä pitkään takaisin.

Hänelle olisi pitänyt sanoa, että kaikilla ihmisillä on oikeus yrittää toisenkin kerran elämässään. Sinulta ei tarvitsisi ottaa paljoa pois, jotta olisit yksi hörhöistä. Ajatuksesi muuttuisi äkkiä ilman mielenterveyttäsi. Tai perhettä, asuntoa ja työpaikkaasi.

Ihmistä ei auta, että potkii lisää kylkiluiden väliin.

Ei auta, vaikka kuinka hakkaisi maassa makaavaa ihmistä lisää. Sillä tavoin et sinäkään nousisi takaisin jaloillesi. Ei tarvitse saada montaa potkua elämässä ymmärtääkseen sen.

Maailman parhaimman koulutuksen kasvattina sinulta puuttuu hurja määrä itse- ja myötätuntoa. Sinulla on taskussasi älypuhelin. Silti moni suomalainen kokee olevansa yksinäisempi kuin koskaan, kuten isoäitisi.

Osaat muutamalla sanalla tai hymiöllä kommunikoida netissä. Vaikeuttaako se keskustelun aloittamista linja-autossa? Mitä kuuluu, miten sinä voit tai voinko auttaa, niistä voi aloittaa hörhönkin (eli toisen ihmisen) kanssa.

Työskentelet hyväpalkkaisena asiantuntijana, silti sinulla ei ole antaa mitään hörhölle. Saako se, että jollain menee tosi huonosti sinut voimaan paremmin? Siksi hörhön auttamisesta ei ole kenellekään mitään hyötyä.

Onko niin, että ilta illan jälkeen uutiset tapetuista ihmisistä, sodista, terrori-iskuista ja Brexiteistä turruttavat näkemään. Turruttavat näkemään sen, että maailman vakaimmassa maassa on varaa olla ystävällinen hörhöllekin. Antaa hänelle pala leipää, puhtaat vaatteet ja katto pään päälle.

Sinun urheiluvammasi hoidetaan jokaikinen kerta terveyskeskuksessa kuntoon. Hörhön hakiessa apua kyseessä on itseaiheutettu ongelma. Vain toinen teistä aiheuttaa mielestäsi terveyskeskukseen pyöröovisyndrooman ja pitkät jonot.

Tiedän, ettet sinä anna omastasi.

Et lahjoita mitään joulukeräykseen, et mielenterveys- ja päihdejärjestölle, etkä pummille. Sinä olet varasi työlläsi ansainnut. Kun sinun lapsillasi on elämyssynttärit, niin hörhön lapsen tai puolison on sanottava olevansa kipeä. Kaikilla ei ole varaa osallistua syntymäpäiviin.

Kunnioitan tapaasi pitää mielipiteestäsi kiinni. Hörhön auttaminen ei olisi sinulle luonnollista. Se vaatisi kykyä pysähtyä ja ajatella millaista toisen ihmisen syöksykierteessä oleva elämä on. Se on kaukana lomaosakkeestasi Espanjassa.

Auttaminen vaatii lujaa rakkautta, jota sinulla on. Siksi päätät kääntää selkäsi hörhölle ja opettaa lapsesi tekemään samoin.

Sinulta jää näkemättä ilo ja rohkeus ihmisen toipuessa ja saadessa elämänsä kuntoon. Kun hän saa taas lastensa tapaamisoikeuden ja pääsee oppisopimuskoulutukseen. Et voi edes kuvitella, että yksikään hörhöksi kutsumasi ihminen koskaan työskentelisi työkaverinasi.

Mutta.

Minä vaikenin ja vaihdoin puheenaihetta.

 

Seuraa ja kommentoi blogia tai lähetä sivun linkki kavereillesi.
 
Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.