Jouluksi kotiin, eikun töihin

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

Sosiaalinen media täyttyy rauhallisen joulun toivotuksista, perhekuvista ja perheen pienempien kiihkeästä joulupukin odotuksesta. Kuvia ja videoita katsellessa vedän eteisessä maihareita jalkaan. Jouluaaton iltavuoro ja muutamat joulun pyhät kuluvat sairaalassa.

Turusta julistettava joulurauha laskeutuu koko maahan monen vuorotyöntekijän hyvän tahdon ja yhteistyön voimalla. On hienoa olla osa sitä joukkoa, joka pitää ihmisistä huolta myös pyhinä. Joulunpyhinä työskentely ei harmita, koska se on osa sairaanhoitajan vuorotyötä. Sama kohtalo on vaikkapa kaupan ja ravintolan työntekijöillä, kuljettajilla, poliiseilla, pelastajilla, konduktööreillä ja pursereilla.

Ajattelen, ettei inhimillinen hätä tunne joululomaa, mutta joulumielen sekin tunnistaa. Joulun erityinen tunnelma ja taika ylettyy kaikesta kivusta ja kärsimyksestä huolimatta aina myös sairaalaan. Hartain joulutoiveeni sairaanhoitajana on, että jokaista potilasta tulisi edes yksi vieras joulun pyhinä tapaamaan. Sen suurempaa joululahjaa ei moni potilaista edes toivo.

Jouluna sairaalassa työskentelee monenlaisia hoitajia. Sinkkuja, perheellisiä, joulua viettämättömiä ja niitä, jotka joustavat oman joulunsa vietosta tehdäkseen hoitotyötä. Monen vuorotyöntekijän jouluaatto onkin vasta virallisten pyhien jälkeen. Joulu tuntuu yhtä lailla joululta pari päivää h-hetken jälkeenkin, kun siihen on varautunut etukäteen.

Ylimääräisestä rahastakaan ei ole joulun ruoka-, koriste- ja lahjaostosten jälkeen haittaa. Moni hoitaja on loihtinut monelle muulle mahdollisuuden rauhalliseen joulun viettoon hoitotyöllä ja pyhätyökorvauksilla. Hyvä joulumieli tulee siitä, kun on ennen töihin lähtöä käärinyt tärkeille ihmisille mieluisat lahjat pakettiin.

Joululahja ei tosin korvaa rauhallista yhdessä oloa. Se on asia, josta kieltämättä hoitajana kokee välillä syyllisyyttä. Silloin on vain toivottava, että lämmin ajatus olisi meille kaikille joulun tärkein sanoma.

 

Tunnelmallista joulun aikaa!

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.