Kuva: Gratisography

Keski-iän kriisi on hölynpölyä

Keski-ikäistymistä on turha jännittää. Se on elämän parasta aikaa, vaikka keski-iän kriisistä liikkuu hurjia huhuja. Kyseessä on siirtymävaihe. Joillekin elämänmuutokset aiheuttavat kriisin, mutta eivät kaikille.

Toisaalta keski-ikä on myytti, jonka ikärajoja ei kukaan osaa tarkkaan määritellä. Varsin harvoin aikuisen arjessa iällä on merkitystä tai sen perään kukaan kyselee. Miksi siis stressata keski-iästä?

Keski-ikään viittaa se, että elämästä on kertynyt vuosikymmenien kokemus. Nuoruuden epävarmuus on tipotiessään ja ihminen alkaa ymmärtää jotain itsestään, kehostaan ja ihmissuhteistaan. Toisaalta ikääntyvien mielestä keski-ikäinen on vielä nuori, joten biologinen ikä ja toimintakyky ovat lähinnä asennekysymyksiä.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Ainoa ongelma ovat ihmiset ja mainonta, jotka vaikuttavat palvovan ikuista nuoruutta. Rypyt, silmäpussit, vatsamakkarat ja nuoruuden innon katoaminen huolestuttavat osaa aikuisista aivan turhaan. Aikuisesta ei pynttäytymällä nuorta saa, koska niin maailma vaan makaa.

Ennakkoluuloista poiketen keski-ikäiset ovat pääsääntöisesti tyytyväisiä elämäänsä. Monessa perheessä lapset ovat jo isompia, joten omille mielenkiinnon kohteille on kalenterissa enemmän tilaa. Töissäkin asiat sujuvat entistä paremmin, koska työkokemusta on kertynyt riittävästi. Nuoruudesta tuttuja suorituspaineita ei enää ole, vaikka ihminen päätyisi opiskelijaksi tai alanvaihtajaksi.

Myös parisuhteeseen ilmestyy uudenlaista ja ennen näkemätöntä syvyyttä ja seksi yleensä luistaa. Tämä johtuu siitä, että keski-ikäisellä alkaa olla realistiset odotukset seksistä ja parisuhteesta. On huomattavasti aiempaa helpompaa sanoa, mikä tuntuu hyvältä ja mikä ei. Kokemus kun tuo mukanaan varmuuden ja avoimuuden.

Keski-ikäisenä ei tarvitse odottaa parempaa elämää. Tai ainakin keski-ikäiseltä löytyy riittävä elämänkokemus ja kykyä järjestellä elämänsä haluamallaan tavalla. Keski-iän kriisi on siis hölynpölyä.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille.

Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Mainos
Mainos