Lässytyskulttuuri

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

Suomessa on vallalla lässytyskulttuuri. Pari esimerkkiä siitä.

Hallituksen budjettineuvotteluissa Kokoomus juhli päivähoitomaksujen perumista, Perussuomalaiset Lex Lindströmiä ja Keskusta maatalouspakettiaan. Se on lässytystä, kun olisi pitänyt sanoa rahojen olevan loppu.

Työpaikoilla kehutaan työntekijöiden venymistä vaikeassa tilanteessa. Henkilöstön jaksamiseen panostetaan. Se tarkoittaa, että pari työntekijää saa potkut ja yksi tekee jatkossa kolmen ihmisen työt.

Lässytyskulttuuria on hallituksesta koulunpenkille.

Toisilla taas lässytys menee ihan yli. Mennään ja sytytetään tulipalo vastaanottokeskuksen nurkkalautoihin. Ihan niin kuin se muuttaisi yhtään mitään. Yhteisistä verovaroista tuhopolton jäljetkin maksetaan.

Ai niin, ja koulussa lapsille tai heidän vanhemmilleen ei saa nykyään sanoa totuuksia. Mattia pitää ymmärtää hänen kiusatessaan Mikon itsemurhan partaalle ja vaihtamaan koulua. Ja Maijan täytyy saada koulussa vegaanigluteenitontahylapähkinätöntä ruokaa, koska se on hänen perusoikeutensa.

Suoraan sanottuna Matti on tehnyt sarjan väkivaltarikoksia ja äiti voisi tehdä Maijalle eväät kouluun, jollei koululounas sovi.

Terveydenhuollon asiakkaista ollaan leipomassa terveysalan asiantuntijoita.

Terveydenhuollossa kehitellään mallia, jossa asiakas saa pitkälti itse päättää hoidostaan. Kaikkein fiksuin ratkaisu ei ole siirtää päätösvaltaa pois ammattilaiselta, joka sairauden hoidosta jotain tietäisi.

Väsynyt ja usein ainutlaatuisessa tilanteessa oleva sairas maallikko ei aina ole parhaimmillaan valitsemaan hoitovaihtoehtojen ja -paikkojen välillä, vaikka hän onkin oman tilanteensa paras asiantuntija. Oikeasti jokaisella sairauden hoitovaihtoehdolla on etu, haitta ja riski. Niistä parhaiten tietää sairauden hoitoon hyvin koulutettu ja kokenut terveydenhuollon ammattilainen.

Miten maailman suorimmasta kansasta tuli tällaisia lässyttäjiä ja kroonisia loukkaantujia? Ehkä siinä kohtaa, kun joku ensimmäisen kerran sanoi maagiset sanat: minulle voit sitten sanoa suoraan mitä minusta ajatellaan. Siitä se sitten lähti.

 

Seuraa ja kommentoi blogia tai lähetä sivun linkki kavereillesi. 

Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.