Osaavan ja reilun lääkärin työkaverina

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

Mikään ei ole sen parempaa kuin lääkäri, jonka kanssa yhteistyö on mutkatonta ja sujuvaa. Yhteistyön toimiessa työt tulevat tehdyksi ja potilaat ovat tyytyväisiä. Toimiakseen työskentely vaatii yhteistä treeniä, molemmin puolista kunnioitusta ja luottoa toisen ammattiryhmän koulutukseen ja osaamiseen. Luottamuksen heiketessä tekeminen alkaa nopeasti takkuilla ja sairauslomien määrä työpaikalla kasvaa.

Kokemukseni mukaan tekemisen meininki kulminoituu vuorovaikutukseen. Kun sanallinen ja sanaton kommunikaatio lääkärin kanssa pelaa, molemmat voivat oppia lisää potilaiden hoidosta ­– usein toki eniten potilailta. Muussa tapauksessa toisen ammattiryhmän asiantuntijuus jää pintapuoliseksi raapaisuksi, eikä väärinkäsityksiltä voida välttyä. Hienointa on työskennellä lääkärin kanssa, joka huomioi työssään hoitotyön näkemyksen, antaa hoitajalle tilaa tehdä työnsä ja on valmis joustamaan hoitotyön parhaaksi, muttei oman työnsä kustannuksella.

Kokeneille ammattilaisille syntyy potilastyössä tietynlainen kuudes aisti. Silloin hoitajien ja lääkärien on uskallettava sanoa reilusti ääneen, että nyt potilaalla ei ole kaikki hyvin, enkä osaa sanoa miksi. Ne sanat molempien kannattaa herkällä korvalla kuulla, vaikka varsinaisia löydöksiä ei aina olisi. Yhtä tärkeää on kyky kertoa rohkeasti, että voitko näyttää miten tämä tehdään, koska en osaa tätä vielä. Sen myöntäminen ei ole keneltäkään pois, koska kehittyvässä terveydenhuollossa käytännöt tuntuvat päivittyvän välillä liiankin usein.

Olen myös huomannut, että lääkärit kuvaavat hoitajien ammattitaitoa usein arvostavammin kuin hoitajat itse. Kiitos siitä, sillä siitä meillä hoitajilla on opittavaa. Ihailen muutenkin lääkäreiden hyvää kollegiaalisuutta ja tapaa konsultoida erikoistuneimpia kollegoitaan etukäteen. Sellaista henkeä soisin lisää myös hoitajien keskuuteen.

Toinen havainto on, että hoitajat suostuvat liian helposti tekemään työtehtäviä, jotka eivät kuulu heidän varsinaiseen työhönsä. Ammattiryhmien välinen työnjako tulisi osata järkeistää niin, että jokaisen ammattitaito olisi parhaassa mahdollisessa käytössä. Silloin tulee vaalia, etteivät tehtäväsiirrot kasaannu millekään yhdelle ammattiryhmälle. Tehtäväsiirtojen tulisi myös näkyä reilusti jokaisen ammattilaisen palkassa ja palkkioissa.

Reiluille lääkäreille ja hoitajille työnjako on työn virtaviivaistamisen asia, ei valtaan tai asemaan liittyvä kysymys. Tulevaisuuden terveydenhuollossa kun toimitaan yhä tiukemmin aikapaineen alla ja säästöjen ja tehokkuuden maksimoimiseksi. Tästä hyvänä esimerkkinä on sairaanhoitajien rajattu reseptinkirjoitusoikeus ja lääkärin rutiiipaperitöiden siirtäminen sihteerille. Huono esimerkki on vaikkapa hoitaja luuttuamassa lattioita ja viikkaamassa pahvijätteitä, koska se aika on pois yhteisen potilaan hoidosta.

Ilokseni olen huomannut, että terveysalan työpaikalla välitetään työkavereista. Ammattien rajat ovat matalimmillaan eläessämme työkaverin iloissa ja suruissa mukana. Vaikka hierarkialla on sairaalassa lakisääteisesti oma merkityksensä, soisin välittävän vastavuoroisuuden vielä lisääntyvän työkavereiden kesken, kaiken kiireen ja stressin vastapainoksi. Ja huumori, sen toivoisin lisääntyvän entisestään, jolla voisimme yhdessä keventää haastavaa ja vastuullista työtä.

Johtajuuttakaan ei tule unohtaa. Se on tärkeä asia työilmapiirin kannalta. Kun lääketieteen ja hoitotieteen johtajien yhteistyö on osaavaa ja toimii, se näkyy työpaikan ilmapiirissä. Silloin asioita kehitetään ja päätökset linjataan järkevästi, reilusti ja henkilökuntaa kuunnellen. Siksi osaavien lääkärien ja hoitajien on osattava kantaa johtajuutta ja antaa johtavassa asemassa olevien johtaa itseään. Sekin tosin johtaa takaisin vuorovaikutuksen onnistumiseen hoitajien ja lääkäreiden välillä, ja kokemukseen reiluudesta työpaikalla.

Kiitos siis työkaveruudesta sinulle osaava ja reilu lääkäri. Sinun kanssasi on ollut ilo työskennellä.

Lue myös: Kiitos, potilaani.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.