Saisitko 1800-luvulla töitä sairaanhoitajana?

Kuvateksti
Kuva: Pexels

Seuraavaksi esitetään viisi perusvaatimusta 1800-luvun lopun sairaanhoitajalle. Testaa montako vaatimusta täyttäisit, jotta saisit töitä lääninlasaretista, kunnan sairastuvalta tai maaseutupitäjiä kiertävänä sairaanhoitajana.

1. Olet nainen

Sairaanhoitajattaren työ soveltuu vain naiselle, koska työ vaatii naisellisia piirteitä kuten sydämellisyyttä. Sairaanhoitajatarkoulun aloittaminen on kunnia, koska sairaanhoitajatar on yksi harvoista ammateista, joihin nainen kykenee. Miehelle sopii lääninlasaretissa tai kunnan sairastuvalla herra lääkärin työ, joten ajatus miehestä sairaanhoitajattarena on mielestäsi koominen.

2. Olet naimaton

Loputtoman pitkiä työpäiviä tekevänä neitinä et luonnollisesti sovellu vaimoksi tai lasten äidiksi. Sääty-yhteiskunnassa naimattoman naisen holhoojana on ollut isä tai veli. Holhoojalta tulee edelleen kysyä kohteliaasti lupa sairaanhoitajarkoulun aloittamiseen. Oletat ja toivot sairaanhoitajattaren työn olevan väliaikainen ratkaisu ennen avioitumistasi. Koulutuksestasi on toki apua myöhemmin lastenhoidossa ja kodin siisteyden ylläpitämisessä.

3. Elät kutsumuksesta

Sairaanhoitajattareksi valmistut kutsumuksesta hoivaamista kohtaan. Hoivaamiselle omistaudut täydellisesti asettamalla itsesi alttiiksi kieltäytymisille ja vaikeuksille. Kutsumustyötä tekevänä raadat kuuliaisesti, väsymättömästi ja uhrautumalla muiden puolesta. Työstäsi saama korvaus on vaatimaton, koska miehillä on korkeammat elinkustannukset perheiden elättäjinä ja palvelustytön tai piian ja rengin herrana. Ja osoittaahan kunta sinulle työpaikaltasi asunnon ja huolehtii elanto- ja matkakustannuksistasi.

4. Uskot Jumalaan

Sairaanhoitajattaren työtä voit tehdä vain tuntiessasi sydämessäsi kristillisen Jumalan kutsun. Työsi on mahdollista ihmeellisen Jumalan laupeudesta ja suojeluksessa. Luja suhde Herraan korvaa puutteesi älyllisessä ymmärryksessä tai ruumiillisessa voimassa. Naimattomana sairaanhoitajattarena toimeentulosi ja vointisi ovat korkeamman voiman huolenpidon varassa, jota sinä et voi kyseenalaistaa.

5. Osaat työsi hyvin

Ymmärrät etteivät kuppaus, suoneniskentä ja verijuotikkaiden käyttö ole enää tätä päivää. Sen sijaan osaat vaalia kuumepotilaita ja hoivata vuodepotilaita. Olet käsistäsi kätevä ja pätevä sitomaan haavoja ja antamaan potilaille kuumia kylpyjä. Ymmärrät kulkutauteja ja sukupuolitautisten ja tuberkuloosin hoitoa. Olet kuuliainen, ymmärrät niiata ja puhuteltaessa teititellä rouva ylihoitajaa ja herra ylilääkäriä ja muita sinua ylempiä henkilöitä.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille.

Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.