Kuva: Pixabay

Tehtävään haetaan lähihoitajaa ja piikaa

Lähihoitajan tehtävä on muun muassa suunnitella, toteuttaa ja arvioida asiakkaan tai potilaan terveyttä, hyvinvointia, toimintakykyä ja osallisuutta. Tärkeää osaamista on niin asiakaslähtöinen palveluohjaus kuin laadukas lääke- ja potilasturvallisuudesta huolehtiminen. Tämänkaltaisilla korulauseilla antoisasta ja ihmisläheisestä ammatista kiinnostuneita ihmisiä houkutellaan hoitoalalle.

Samojen korkeiden ihanteiden markkinointi jatkuu lähihoitajien rekrytointi-ilmoituksissa. Työnantajat hakevat hoitotyön ammattilaista, joka tekee asioita yhdessä asiakkaiden kanssa. Päivittäistä työtä on kuulemma korkealuokkainen hoitotyön osaaminen, ohjaamisvalmius ja kyky erilaisissa toiminnoissa avustamiseen. Lisäksi tarvitaan muun muassa ammattinimikerekisteröinti, lääkeluvat, hygieniapassi ja lainmukainen rokotussuoja.

Asiakkaita tai potilaita ovat erityisen haavoittuvassa asemassa olevat ja monisairaat ihmiset. Työssä tarvitaan siksi rautaista hoitotyön osaamista. Edellä mainituissa kuvauksissa ei kuitenkaan mainita halaistua sanaa piikana työskentelystä. On aivan selvää, että montaa lähihoitajan koulutuksen saanutta odottaa työpaikalla shokki. 

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Todellisuudessa lähihoitajan työajasta reippaasti puolet voi kulua muuhun kuin hoitotyöhön. Sitä ovat mitä mielikuvituksellisemmat lisätyöt, kuten siivous, tiskaaminen, pöytien kattaminen, kokkaaminen, leipominen, vaatehuolto, jätteiden käsittely ja postin lajittelu kymmenille asiakkaille. Moni puuskahtaa tämän kuullessaan, että onko lähihoitaja liian fiini kaikkiin talon töihin.

Lähihoitajat ovat työtä pelkäämätöntä porukkaa. Muttei ole realistista odottaa, että työnantaja teettää samalla työntekijällä vaikkapa kokin, siistijän ja hoitajan työt. Jos vaihdetaan esimerkiksi yllättäen ympäri vuodetta levinneet asiakkaan eritteet, ei sen jälkeen voi jatkaa ruuan kokkaamista ja voileipien voitelua. Tehostetun asumisen yksikön yövuorossa taas ainoan yöhoitajan poistuminen toiseen yksikköön tai viemään roskia ulos on asukkaille turvallisuusriski.

Työssä uupumisen riski vaanii jokaista lähihoitajaa, joka ei saa tehdä työtään riittävän hyvin ja kunnolla. Palo hoitotyöhön loppuu kuin kanan lento matalalla palkalla, vuosikymmeniä leikatuilla resursseilla, sijaispulassa ja pahimmillaan haamuhoitajien kummitellessa työvuorolistoilla. Harva kun kouluttautuu hoitoalalle toimiakseen perustyönsä lisäksi piikana.

Iso osa lähihoitajista joutuu päivittäin tinkimään työssään jostain. Miten valitaan eettisesti oikein esimerkiksi puhtaiden lautasten ja asiakkaiden puhtaudesta huolehtimisen välillä? Suihkutetaanko asiakas tehokkasti astioineen päivineen kylpyhuoneessa?

Monen ihmisen luona käy päivän aikana vain lähihoitaja. Kaiken muun työn lisäksi pitäisi olla aikaa istua viereen ja kuunnella. Ihminen ei ole vain säännöllisesti huollettava ja ladattava laite. Onko inhimillisyys tehoyhteiskunnassa säästöjen ja voitontavoittelun kiimassa siis liikaa vaadittu? Vastaus on helppo vain niille, jotka eivät joudu sietämättömiä ja ihmisarvoon kajoavia ratkaisuja silmästä silmään asiakkaan tai potilaan kanssa työssään ratkomaan.

Monen lähihoitajan kohtaamaan työn todellisuuteen ei siis valmista perus- tai lisäkoulutus, eikä elämänkokemus. Saman rahan saa muualta vähemmällä vastuulla ja koulutusta vastaavassa työssä. Näin ovat todenneet tuhannet ja taas tuhannet entiset lähihoitajat. Aika jännä, että Suomessa on koveneva hoitajapula.

Onko meillä varaa kouluttaa ihmisiä hoitoalan kertakäyttötyöntekijöiksi? Ratkaisujen on löydyttävä aivan muualta, kun kouluttamalla lisää lähihoitajia. Siis siitä samasta ammatillisesta koulutusohjelmasta, jonka budjetista on jo jouduttu leikkaamaan pois muun muassa tärkeitä lähiopetustunteja ja asiantuntijaluentoja.

Nyt olisi kuntapäättäjillä, omaisilla, kerrostalokyttääjillä ja terveystarkastajilla töitä raportoijina lähihoitajien työpaikoilta. Valvira on jo täystyöllistetty jaellessaan uhkasakkoja ja toiminnan keskeyttämispäätöksiä pelkästään vanhustenhuollossa. Esimerkiksi vammaispalveluiden hoitotyö on vielä pitkälti perkaamatta Valviran terävällä veitsellä.

Suotavaa tosin olisi, etteivät kyttäämisraporttien tulokset kaatuisi ryöppyävänä raivona vain hoitotyötä tekevien niskaan. Lähihoitaja kun ei voi toimia työpaikkansa ja päättäjien tekemien linjausten sylkykuppina. Pahinta lienee kuitenkin tilanne, jossa lähihoitajan arvokas työ saisi huonon ja kartettavan työn maineen erityisesti nuorten keskuudessa. Suunta on jo tosin selvillä. Tänä keväänä lähihoitajaopintoihin haki lähes 4 600 ihmistä vähemmän kuin viisi vuotta sitten.

Lue myös: Tulisivat itse tänne katsomaan.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Kommentit

Käyttäjän Outi kuva

Lähihoitajan lisäksi myös sairaanhoitajat väsyy työssään. Esim. kotihoidossa sairaanhoitaja joutuu tekemään paljon perustyötä, sairaanhoidollisille töille riitä aikaa. Sairaanhoitajat korvaavat lähihoitaja puutokset. Onko yhteiskunnalla varaa kouluttaa sairaanhoitajia lähihoitajan tehtäviin, haluaako sairaanhoitaja 3.5 Vuotisen AMK koulutuksen jälkeen tehdä lähihoitajan töitä. Onko sairaanhoitajan koulutus ja ammatti alennusmyynnissä?
Käyttäjän Sairaanhoitaja kuva

Yhtä hyvin teksti voisi olla kirjoitettu yleisesti hoitajista, ei pelkästään lähihoitajista. Sairaanhoitajana yksityissektorilla olen joutunut tekemään kaikkia yllämainittuja ei niinkään hoitajan työnkuvaan miellettäviä töitä: valmistamaan ruokaa hoivakodin asukkaille, pyörittämään pyykkihuoltoa, toimimaan posteljoonina ja siivoojana. Kuten nimim "Hoitajat väsyy" toteaakin onko yhteiskunnalla varaa kouluttaa sh tekemään vaikkapa hoiva-apulaisen tai laitoshuoltajan töitä? Itse en ole opiskellut korkeakoulututkintoa tätä varten ja nyttemmin YAMK - tutkinnon suoritettuani mietin kahdesti, mihin työhön lähden. Onneksi itselläni on useampia ammatillisia tutkintoja ja myös mahdollisuus tehdä työni muualla kuin Suomessa. Kaikki työtehtävät hoivakodeissa ovat tärkeitä, mutta on resurssien väärinkäyttöä laittaa lh tai sh mopin tai kauhan varteen. Sanonta "suutari pysyköön lestissään" kiteyttää sen mitä itse ajattelen; kukin tehköön työtä, johon on saanut koulutuksen.
Käyttäjän Lähihoitaja kuva

Lisäksi vielä hoitajan työhön kuuluu postin työ. Me haemme yöllä jaetun lehden postilaatikosta tien varressa koska Helsingin Sanomat veloittaa oven viereen laitetusta lehdestä ylimääräisen hinnan vaikka päivä posti ja viikkolehdet tähän laatikkoon jaetaankin. Olemme myös sosiaalihoitajia. Pakkohan ne on hoitaa jos ei ketään saa kiinni kun on lomat. Haemme myös lääkkkeet apteekista. Kastelemme kukkia sisällä ja pihalla. Siistimmme vaatekaappeja. Siistimme jääkaappeja ja ruokakaappeja ja piiloja joissa on milloin mitäkin. Kuljetamme apuvälineet ja asennamme. Testaamme palovaroittimet ja turvapuhelimet. Asennamme puhelimet, lataamme ne ja luemme tekstiviestit. Asennamme kadonneet tv kanavat sekä osaamme käyttää kaikkia markkinoilla olevia sähkölaitteita. Ihaninta on kuitenkin kun voi katsoa toista silmiin jutella hetken ja oikeasti kuunnella. Hymy on ilo hoitajalle.
Käyttäjän Ritu kuva

Nuo korulauseet on tosiaan korulauseita. Olen töissä törmännyt lukuisiin lähihoitajiin kenellä on kyllä se kolmevuotinen koulutus takana ja silti ei esim.ole tietoa vaikkapa insuliinin vaikutusmekanismista tai ei osata perustella miksi insuliini pistetään tietyille alueille kehoa. Koulutuksessa on valtavia alueellisia eroja ja myös opiskelijoiden taidoissa tietysti. Mutta kyllä perustietämys anatomiasta ja vaikkapa ihan sydän - ja verisuonitaudeista niin, että osaisi asiakkaan oirekuvaa arvioida, on hatara. Olen läheltä seurannut koulunkäyntiä ja esim.anatomian kurssin koe oli pieni paperilappunen mihin piti osata 20 elintä nimetä oikeaan paikkaan. Psykiatrian kurssi käytiin ryhmätöinä missä kukin ryhmä esitteli jonkin mt-probleeman. Ei koetta tms. On myös aivan loistavia opiskelijoita, mutta kyllä he ovat vähemmistössä ja usein aikuispuolella. Siinä jutussa ollaan hyvinkin oikeassa, että pyykkiä pesemällä ammatissa ei kehity. Monissa esim.vanhuspalveluyksiköissä kaikki ynnä muut-työt tekee joko lähi- tai sairaanhoitaja. Se on kuulema kokonaisvaltaista hoitamista. Pah! Itse olen kollegoita kieltänyt esim.yöaikaan siivoamasta, koska meillä hoitajina ei ole vaadittavaa koulutusta siihen. Emmehän voi hakea vaikkapa sairaalaan laitoshuoltajan paikkaa koska meillä ei ole koulutusta siihen. Tilanne on aika mahdoton monessa paikkaa. Hoitajapula tulee vain pahenemaan, jos asialle ei tehdä mitään oikeasti.
Mainos
Mainos