Joudunko korvaamaan tunnit?

Jään työnantajan pyynnöstä aamuvuoron jälkeen vielä iltavuoroon. Saan korvaukseksi hälytysrahan ja seuraavan työvuoron vapaaksi. Työvuoroluettelo jää kuitenkin kolme tuntia vajaaksi. Pitääkö minun tehdä puuttuvat tunnit?

Kuvateksti
Vahvistettua työvuoroluetteloa voidaan muuttaa työntekijän ja työnantajan yhteisellä sopimuksella tai työnantaja yksin perustellusta syystä.
Kuva: iStock

Kysymykseen vastaa edunvalvonta­-asiantuntija Pekka Mykkänen:

Vahvistettua työvuoroluetteloa voidaan muuttaa työntekijän ja työnantajan yhteisellä sopimuksella, mutta yksistään työnantaja voi muuttaa sitä vain perustellusta syystä.

Työnantajalla on lupa operoida ainoastaan säännöllistä työaikaa. Tämä koskee myös perustellusta syystä tehtäviä työvuoroluettelomuutoksia. Toisin sanoen jos tunteja lisätään jonnekin, niitä pitää samanaikaisesti vähentää jostain muualta. Vastaavasti jos työnantaja vähentää tunteja jostakin työvuorosta, niitä lisätään työvuoroluetteloon jonnekin toisaalle.

Kysymyksen tapauksessa työnantaja ehdottaa sinulle työvuoroluettelomuutosta, johon sinä suostut. Teet pidemmän päivän tänään ja huomenna sinulla on iltavuoron asemesta vapaapäivä, jolloin työvuoroluettelon tunnit jäävät vajaiksi.

Palkka maksetaan silti täytenä, eikä vajausta voi ottaa myöskään tuntikorvauksista.

Työnantaja ei voi vaatia sinua tekemään puuttuvia tunteja myöhemmin, sillä työtuntien jääminen vajaaksi ei ole perusteltu syy muuttaa vahvistettua työvuoroluetteloa.