Miksi vakuutusyhtiö ei korvaa työtapaturmaa? 

Minulle sattui työtapaturma ilta­vuorossa. Tein vuoron loppuun ja jäin vapaille. En pystynytkään palaamaan työhön ja menin lääkäriin. Vakuutusyhtiö sanoo, että oireeni eivät johdu työtapaturmasta. Mikä meni pieleen?

Kuvateksti
Tapaturman syntymekanismin ja vammalöydösten mahdollisimman tarkka dokumentointi helpottaa vakuutusyhtiön asiantuntijalääkärin työtä ja nopeuttaa korvausasian käsittelyä.
Kuva: iStock

Kysymykseen vastaa juristi Juho Kasanen.

Työtapaturman jälkeen pitää hakeutua mahdollisimman nopeasti lääkäriin ja ilmoittaa asiasta työnantajan edustajalle. Viivyttely voi hankaloittaa asian käsittelyä vakuutusyhtiössä.

Jos tapaturman ja hoitoon hakeutumisen välillä on merkittävä viive, vakuutusyhtiö voi tulkita, että myöhemmin esiintyvät tai pitkittyneet oireet johtuvat jostain muusta kuin työtapaturmasta. Tällöin korvauksia saatetaan maksaa vain ensikäynniltä tai hyvin lyhyeltä ajalta tapaturman jälkeen.

Työnantajasi antamalla vakuutustodistuksella saat vammaasi hoitoa maksutta esimerkiksi terveyskeskuksessa tai sairaalassa. Jos vakuutustodistus ei ole mukanasi, joudut maksamaan hoidon ja lääkkeet itse. Tällöin vakuutusyhtiö korvaa kulut kuitteja vastaan.

Varmista, että lääkäri kirjaa kaikki tapaturmaan liittyvät löydökset ja tiedot siitä, miten tapaturma sattui. Tapaturman syntymekanismin ja vammalöydösten mahdollisimman tarkka dokumentointi helpottaa vakuutusyhtiön asiantuntijalääkärin työtä ja nopeuttaa korvausasian käsittelyä.

Vahinkoilmoituksen vakuutusyhtiöön tekee työnantaja. Varmista, että tapahtumakuvaus vastaa sitä, mitä tapahtui. Kuvaus tulee tehdä niin yksityiskohtaisesti, että vammamekanismi ja sen syntyolosuhteet eivät jää epäselviksi.