Miten huumelääkkeiden kaksoistarkastus pitää tehdä?

Esihenkilö ohjeisti, että huumelääk­keiden kaksoistarkastuksen voi kuitata allekirjoituksellaan myös jälkikäteen näkemättä lääkkeenjakoa. Minusta käytäntö ei ole turvallinen. Voiko näin toimia?

Kuvateksti
Kaksoistarkastus kannattaa tehdä potilasturvallisuuden varmistamiseksi aina, kun se on mahdollista.
Kuva: iStock

Kysymykseen vastaa työelämäasiantuntija Tiina Vartiainen.

Käytäntö ei ole turvallinen eikä asianmukainen.

Lääkkeiden kaksoistarkastuksella tarkoitetaan pääsääntöisesti sitä, että kaksi eri ammattihenkilöä eli lääkkeet jakanut henkilö ja toinen ammattihenkilö tarkastavat, että lääkkeet on jaettu potilaskohtaisiin annoksiin oikein. Molemmat vahvistavat tarkastuksen allekirjoituksillaan.

Huumausainelääkkeitä ei jaeta etukäteen valmiiksi, vaan ammattihenkilö annostelee ne juuri ennen potilaalle viemistä. Kaksoistarkastus tehdään ennen kuin lääkkeet viedään potilaalle.

Kaksoistarkastus kannattaa tehdä potilasturvallisuuden varmistamiseksi aina, kun se on mahdollista. Kun työvuorossa on useita ammattihenkilöitä, kaksoistarkastuksen tekee kaksi henkilöä.

Jos kaksoistarkastusta ei ole mahdollista tehdä kahdestaan, lääkkeet jakanut henkilö voi tehdä sen itse niin, että hän jättää annostelun ja tarkastuksen väliin pienen hetken. Lääkkeistä voi tehdä erillisen listan, jonka itse tarkastaa ja allekirjoittaa.

Huumausainelääkkeiden kulutusta seurataan pakkauskohtaisilla kulutuskorteilla. 

Jos lääkkeen antamisessa tapahtuu virhe tai tulee epäily, että lääkettä on väärinkäytetty, myös lääkkeen kaksoistarkastuksen tehneen työntekijän toiminta selvitetään. Työntekijälle voi tulla seuraamuksia, jos hän on kuitannut kaksoistarkastuksen lääkkeitä näkemättä.

Lue lisää: Pitääkö huumausainelääkkeille  olla seurantakortit?