Pistän insuliinia päivittäin ilman lisäkorvausta – onko se oikein?

Kuvateksti
Varhaiskasvatuksen palkkahinnoittelun soveltamisohjeissa käsitellään hoito- ja huolenpitotehtävissä toimivien lisätehtäviä. Kuva: iStock

Olen koulutukseltani lähihoitaja ja toimin avustajana päiväkodissa. Pistän insuliinia päivittäin, mutta en saa siitä lisäkorvausta, koska päivähoitojohtajan mielestä pistäminen kuuluu avustajan tehtäviin. Sen sijaan naapuriryhmän hoitajat saavat korvauksen, vaikka he antavat insuliinia vain silloin, kun en ole paikalla. Onko tämä oikein?

Varhaiskasvatuksen henkilöstön palkkauk­sesta on sovittu kunnallisessa virka- ja työehtosopimuksessa (KVTES). Työskentelet varhaiskasvatuksen peruspalvelutehtävissä, joihin kuuluvat esimerkiksi päiväkotiavustajat. Tehtäviesi vaativuutta on arvioitava suhteessa muiden varhaiskasvatuksen peruspalvelutehtävissä työskentelevien työtehtäviin.

Tehtäväsi ovat lääkehoidon vuoksi vaativammat kuin muilla päiväkotiavustajilla, minkä vuoksi palkkasi pitää arvioida. Varhaiskasvatuksen palkkahinnoittelun soveltamisohjeissa käsitellään hoito- ja huolenpitotehtävissä toimivien lisätehtäviä, ja esimerkkinä on erikseen mainittu lasten lääkehoidon toteuttaminen. Sama pätee varhaiskasvatuksen peruspalvelutehtäviin.

KVTES ei määrittele, kuinka paljon lisätehtävästä tai -vastuusta pitää maksaa lisää palkkaa. Työnantajasi on nähtävästi määritellyt lisävastuusta maksettavan palkan, koska sitä maksetaan osalle hoitajista. Myös sinulle pitää maksaa vastaava korvaus, jotta kohtelu on tasapuolista.

Ole yhteydessä luottamusmieheesi. Hän selvittää asiaa työnantajan kanssa ja tekee tarvittaessa paikallisneuvottelupyynnön. Jos asia ei ratkea ja jää erimieliseksi, luottamusmiehen tulee ottaa yhteyttä Tehyn lakimiehiin.

Julkaistu Tehy-lehdessä 4/20