Tähkäpään mukaan unelmointi on taito, jota voi harjoitella. Jos vanhat unelmat sortuvat, ihminen voi unelmoida uusia. Tähkäpää ottaa esimerkiksi ihmisen, joka on toteuttanut unelmaansa juoksemalla maratoneja. Kun jalka menee sellaiseen kuntoon, ettei sillä pysty enää juoksemaan, pitää miettiä korvaavia vaihtoehtoja. Kävisikö pyöräily, hiihto tai uinti?
”Jos pitää kiinni juoksemista, unelmaa ei pysty toteuttamaan. Mutta jos huomaa, että perimmäinen unelma onkin liikunnan harrastaminen, pyöräily voi tuntua hyvältä vaihtoehdolta.”
Talo järven rannalla
Moni ihmettelee, miten nopeasti maailma ympärillämme on muuttunut. Samalla usein unohdamme, että myös omat unelmamme ovat muuttuneet. Syntyy ajatusvinouma, johon syyllistyvät kaikenikäiset.
”Kun ihmisiltä kysytään, mistä he ovat unelmoineet kymmenen vuotta sitten, he kertovat unelmien aina muuttuneen. Silti he uskovat, että kymmenen vuoden päästä unelmat ovat samoja kuin nyt, vaikka silloin ne ovat taas muuttuneet.”
Usein myös ajatellaan, että nykynuorten unelmat poikkeavat aiempien sukupolvien unelmista. Tähkäpään mukaan tämä ei pidä paikkaansa.
”Nuorten unelmat ovat usein tavanomaisia, konservatiivisia – perhe, työ ja talo järven rannalla.”
Nuoret pohtivat ilmastonmuutosta enemmän kuin muut. He unelmoivat elinkelpoisesta planeetasta.
Toki elämänvaiheet vaikuttavat unelmiin. Nuoret haaveilevat tyypillisesti enemmän työn merkityksellisyydestä, kun taas keski-iässä monella on lapsia ja asuntolainaa, jolloin palkan merkitys kasvaa.
Viime vuosina ajattelua ovat muokanneet monet kriisit. Nuoret ovat joutuneet kohtaamaan finanssi-, ilmasto- ja koronakriisin seuraukset ja nyt viimeisimpänä Ukrainan sodan.
”Ilmastonmuutosta nuoret pohtivat enemmän kuin muut. He unelmoivat elinkelpoisesta planeetasta.”
Muutto Kreikkaan?
Monelle unelmat liittyvät varsin arkipäiväisiin asioihin. Ruuhkavuosissa kiiruhtava hoitaja voi unelmoida mielekkäästä arjesta ja siitä, että selviäisi elämiseen liittyvistä peruskuluista.
”Kun unelmissa mennään syvemmälle, kaikkien toiveita yhdistävät terveys, rauhallinen elämä ja aika lähimmäisten kanssa”, Tähkäpää sanoo.
Tehy-lehti tiedusteli tehyläisten unelmia verkkokyselyllä, johon tuli pitkälti toista sataa vastausta. Tähkäpää näkee vastauksissa kaksi toisistaan erottuvaa ryhmää. Toiseen kuuluvat esimerkiksi unelma lomamatkasta tai maastopyöräilyreissusta Lappiin.
”Nämä kuulostavat unelmilta, jotka todennäköisesti toteutuvat lähitulevaisuudessa.”
Toiseen ryhmään kuuluvat unelmat, jotka vaativat elämänmuutoksen. Mielessä voi siintää esimerkiksi muutto Espanjaan, Kreikkaan tai vielä kauemmaksi.
”Tällaisen unelman ei ole välttämättä edes tarkoitus toteutua. Sen päätarkoitus voi olla antaa voimaa ja energiaa.”
Tehyläisten vastauksissa toistuvat itsensä toteuttamiseen liittyvät unelmat. Moni haaveilee esimerkiksi vanhan harrastuksen henkiin herättämisestä. Unelmissa on mukana myös annos eskapismia eli todellisuuspakoa.
”Hoitajien arkityö on niin kiireistä, että moni unelmoi rauhasta, rentoudesta ja itsensä toteuttamisesta.”
Muutos tehdään nyt
Tähkäpää muistuttaa, että unelmien suhteen kannattaa olla rehellinen ennen kaikkea itselleen.
”Jos unelma ei ole realistinen, ajatusten jumittaminen vaikkapa Kreikkaan muuttoon voi olla jopa vahingollista.”
Ei kannata myöskään ajatella, että toteuttaa unelmansa vasta sitten, kun pääsee eläkkeelle. Tähkäpää pitää surullisena, jos ihminen ei osaa hakeutua pois elämäntilanteesta tai ammatista, jossa ei viihdy. Liian moni sortuu hänen mielestään ajattelemaan, että koska olen valintani aikoinaan tehnyt, elämä kulkee samaa rataa loppuun asti.
”Muutokset pitää tehdä tässä hetkessä. Koskaan ei ole liian myöhäistä.”
Ihmiselle on tyypillistä siirtää päätöstä eteenpäin. Skaala päätettävistä asioista kulkee huoneen siivoamisesta ilmastonmuutokseen reagoimiseen. Kumpaakin on helppo lykätä tuonnemmaksi. Samalla tavalla elämäntilanteeseensa tyytymättömän voi olla vaikea tarttua toimeen.
”Mutta muutoksen tekemisestä tulee helpompaa, kun on unelma”, Tähkäpää kannustaa.
Utopiat elämän ytimenä
Auto, tietokone, tasa-arvo, demokratia. Ne kaikki ovat olleet aikansa utopioita. Niitä kaikkia on pidetty naurettavina ja niiden toteutumista mahdottomana.
”Emme voi siis varmuudella tietää, mikä on mahdollista ja mikä mahdotonta. Sen historia on moneen kertaan osoittanut. Epätodennäköinen voi olla mahdollista.”
Kriisit ja niihin reagointi – viimeisimpänä Venäjän hyökkäys Ukrainaan – ovat osoittaneet, kuinka mahdottomana pidettyjä asioita on alettu pohtia uudelleen. Venäjään kohdistuvat pakotteet ovat saaneet etsimään keinoja myös ilmastonmuutoksen jarruttamiseen. Länsimaissa on alettu hakea vaihtoehtoisia energiamuotoja Venäjältä tuotaville fossiilisille polttoaineille.
On naurettavaa pitää utopioita naurettavina.
Tähkäpää painottaa, että unelmointi on taito, jota voi harjoitella ja kehittää. Itselleen kannattaa selvittää, millaisena näkee ympäröivän maailman ja itsensä ihmisenä.
”Silloin voi oivaltaa ne asiat, joiden ajattelee rajoittavan itseään. Ohjeeni on: Unohda, mitä ympärillä on. Kysy sen sijaan, mitä jos...”
Unelmattomuus on Tähkäpään mukaan nykyajan vitsaus. Jos vaikkapa poliitikko visioi, että työviikko olisi tulevaisuudessa nelipäiväinen tai työpäivä kuusituntinen, ajatukset tyrmätään herkästi naurettavina utopioina.
”On naurettavaa pitää utopioita naurettavina. Unelmat ja utopiat ovat ihmisen ja yhteiskunnan ydintä. Jos niitä ei ole, meillä ei ole mitään.”