Anna itsellesi lupa olla, kehottaa psykologi lomalle lähtijää

Loma starttaa, mutta pysyykö mieli mukana? Työterveyspsykologi Satu Lähteenkorva neuvoo, kuinka ajatukset käännetään lomatunnelmaan rankan työjakson jälkeen.

Kuvateksti
Ympäristön vaihdos on tehokkain keino irrottautua työstä.
Kuva: iStock

1. Miten lomaa kannattaa pohjustaa, jotta se alkaisi hyvin?

Viimeisellä lomaa edeltävällä viikolla kannattaa alkaa taivuttaa mieltä tulevaan ja päästää loma ajatuksiin ja puheisiin. Palautumista arvostavassa työyhteisössä lomapuhe ei jää lähtijän yksinpuheluksi. Jokaisella on vuorollaan oikeus nauttia vapaasta ja jakaa siitä syntyvä ilo työkavereiden kanssa.

Kaikkia lomarituaaleja ei tarvitse säästää lomalle. Varpaankynnet voi lakata punaisiksi jo ennen kuin vaihtaa työkengät varvastossuihin. Ensimmäiset lomapullat tai -jäätelöt syödään töissä loman aattona työkavereiden kanssa.

2. Miten voin estää työajatusten tunkemisen lomalle?

Hyvissä ajoin ennen lomallelähtöä kannattaa tehdä mielessään tilinpäätös ja sulkea mennyt kevätkausi: pohtia, mitä on tehnyt ja mitä pitää vielä tehdä. Montako työvuoroa on vielä jäljellä?

Tilinpäätöksen tyyli riippuu työtehtävästä. Joissain työtehtävissä on mahdollista listata loman jälkeen odottavat työt ja aikatauluttaa ne valmiiksi kalenteriin. Kun työt on listattu, ne voi loman ajaksi helpommin siirtää sivuun mielestä.

Tilinpäätöstä voi tehdä porukallakin. Yhdessä voi miettiä vaikka niitä asioita, joista tänä keväänä selvittiin. Yhdessä voi myös keskustella siitä, että lomalle jäävän kannattaa unohtaa työt.

3. Mitä tehdä, jos lomalla on huoli työtovereiden jaksamisesta?

Tunnollisen ihmisen on usein vaikea irrottautua töistä. Hän miettii, miten hankala on saada sijaisia ja millaisia tilanteita työntekijäpulasta syntyy. On kuitenkin kaikkien etu, että lomailija ensin hyväksyy oman huolensa ja sitten päästää niistä irti. Muussa tapauksessa lomalta palaa uupunut ihminen, josta ei ole apua kenellekään.

Hyväksymisessä on kyse itsensä rauhoittamisesta. Se on mielentaito, joka harjaantuu hyväksyvällä sisäisellä puheella: Minä olen lomalla eli huolehdin itsestäni. En voi vähentää työkavereiden taakkaa. Parasta mitä nyt voin tehdä, on irtautua töistä.

4. Entä jos Whatsapp hälyttää sijaisten tarpeesta?

Jokainen ihminen on rajallinen, eikä rajoilla kannata leikkiä. Niitä ei kannata edes testata, ja siksi hälyt kannattaa sulkea loman ajaksi. Kenenkään ei tarvitse kuulua työpaikan Whatsapp-ryhmiin.

Hälytykset saavat sympaattisen hermoston varpailleen. Loman tarkoitus on palauttaa työkuormituksesta. Palautuminen jää vajaaksi, jos sympaattinen hermosto on koko ajan varpaillaan.

Osa ihmisistä solahtaa lomalle tuosta vain, mutta osalla sympaattinen hermosto voi olla virittynyt pitkään, ennen kuin se rauhoittuu ja stressihormonitaso lähtee laskuun.

5. Miten loma lähtee hyvin käyntiin?

Ympäristön vaihdos on tehokkain keino irrottautua työstä, sillä erilaiset ympäristöt tuottavat keholle erilaisia viestejä. Mitä enemmän ympäristö eroaa työympäristöstä, sitä tehokkaammin se ohjaa mieltä pois työasioista.

Osa ihmisistä lähtee heti ensimmäisenä lomapäivänä reissuun, mutta ympäristönvaihdos onnistuu kotiseudullakin. Voi vaikka juoda aamukahvit torilla, siirtyä siitä puistonpenkille lukemaan kirjaa ja poiketa kotimatkalla uimassa.

Jos on ihan kuitti, ensin pitää nukkua väsymys pois. Perheellisen kannattaa keventää oloaan kaikilla mahdollisilla tavoilla ja jakaa vastuuta. Lapset voivat syödä valmisruokaa.

6. Miten jaksan, jos kauan kaivattu loma ei vastaakaan odotuksia?

Pettymykset johtuvat liian suurista odotuksista. Niitä tulee varmasti, jos muutaman lomaviikon aikana yrittää tehdä kaiken sen, mikä on yhdentoista kuukauden aikana jäänyt tekemättä. Monesti paras lomasuunnitelma on antaa itselle lupa vain olla.

Työpaikalla sovittu lomarauha voi hillitä lomapaineita. Jokainen saa halutessaan kertoa tai olla kertomatta lomastaan. Lisäksi lomarauhaan kuuluu, että kaikille toivotetaan hyvää lomaa ja töihin palaaja toivotetaan tervetulleeksi.