Näetkö painajaisia, joissa tukehdut? Tästä laitteesta voi olla apua

”Vaimo patistaa miehen lääkäriin, kun huolestuu kuorsaamisesta ja hengityskatkoksista. Moni potilas kertoo myös näkevänsä toistuvaa painajaista, jossa tukehtuu”, sanoo palvelukoordinaattori, lähihoitaja Pirjo Aaltovirta.

Kuvateksti
Lähihoitaja Pirjo Aaltovirta on pukenut CPAP-maskin kasvoilleen.
Kuva: Jaakko Martikainen

Hiljainen ja tasainen ääni tuo mieleen meren aallot.

Ääni on peräisin CPAP-laitteesta, jota käytetään öisin keskivaikean ja vaikean uniapnean hoitoon. Laitteen puhaltama ilmavirta pitää hengitystiet auki sekä estää kuorsaamisen ja yölliset hengityskatkokset 90-prosenttisesti. Käyttäjä nukkuu paremmin, mikä vähentää väsymystä päivisin.

Laitteesta hyötyy käyttäjänsä lisäksi myös mahdollinen puoliso, sillä se lopettaa vieruskaverin kuorsauksen.

Laite koostuu ylipainetta tuottavasta yksiköstä ja maskista, jotka yhdistetään toisiinsa ilmaletkulla. Laitteen kanssa voi nukkua missä asennossa tahansa, mutta vatsallaan nukkuminen voi olla maskin kanssa hankalaa.

”Jotkut tottuvat käyttöön heti, jollakulla kestää hetken ja jotkut eivät sopeudu siihen koskaan”, sanoo palvelukoordinaattori, lähihoitaja Pirjo Aaltovirta Mehiläisestä.

Hoitamattomana vaaraksi

Uniapneaa on syytä hoitaa, sillä hoitamattomana se suurentaa sydän- ja verisuonitautien riskiä sekä saattaa altistaa muun muassa diabetekselle, masennukselle ja aivoinfarktille.

”Aivoinfarkti voi tehdä ihmisestä työkyvyttömän, mikä on todella surullista. Tutkimuksiin kannattaa hakeutua, jos uniapnean mahdollisuus tulee yhtään mieleen”, Aaltovirta sanoo.

Kuorsaus ei tarkoita automaattisesti uniapneaa.

Kuorsaus, hengityskatkokset ja tukehtumisen tunne ovat uniapnean yleisimpiä yöllisiä oireita. Kuorsaus ei Aaltovirran mukaan tarkoita kuitenkaan automaattisesti uniapneaa.

Päivisin uniapnea tuntuu esimerkiksi päänsärkynä, väsymyksenä ja keskittymisvaikeuksina.

”Potilaat kuvaavat oloaan masentuneeksi ja uupuneeksi. Uniapnean mahdollisuus on hyvä sulkea pois, jotta potilas saa avun.”

Monilla diagnoosin saaneilla on ylipainoa, mikä ahtauttaa ylähengitysteitä selinmakuulla. Sairaus saattaa parantua, jos paino laskee. Jo pienikin painonpudotus vähentää hengityskatkojen määrää.

”Yleistä on myös se, että vaimo patistaa miehen lääkäriin, kun huolestuu kuorsaamisesta ja hengityskatkoksista. Moni potilas kertoo myös näkevänsä toistuvaa painajaista, jossa tukehtuu.”

Uniapneaa voivat sairastaa kuitenkin kaikenkokoiset ja -ikäiset. Potilaissa on sekä miehiä että naisia. Naiset ovat useimmiten vaihdevuosi-ikäisiä. Nuorempia suojaa sairaudelta jossain määrin estrogeeni.

Tutkimus kotona

Uniapnea selviää kotona tehtävässä yöpolygrafiassa. Tutkimuksessa kehon eri puolille kiinnitetään mittauslaitteet. Ne rekisteröivät unen eri vaiheet ja antavat tietoa unen rakenteesta, laadusta ja palautumisesta sekä havahtumisen syistä. Kotirekisteröinnissä mitataan hengitys, happisaturaatio, syke, kuor­sausääni, asento ja jalkojen liikehdintä.

Lievää uniapneaa hoidetaan asentohoidolla tai uniapneakiskolla, jonka erikoishammaslääkäri valmistaa yksilöllisesti. Kisko työntää alaleukaa eteenpäin, mikä tuo lisää tilaa nieluun.

Mainos alkaa
Henkilö pitelee puhelinta, jossa näkyy Tehy-lehden uutiskirje. Taustalla kannettavan näytöllä iloisia festivaalijuhlijoita. Mainoksessa teksti: "Voita festariliput! Tilaa Tehy-lehden uutiskirje ja voita liput Tikkurila Festivaaleille! Arvonta suoritetaan 18.6." sekä painike "Osallistu arvontaan".
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Henkilö pitelee puhelinta, jossa näkyy Tehy-lehden uutiskirje. Taustalla kannettavan näytöllä iloisia festivaalijuhlijoita. Mainoksessa teksti: "Voita festariliput! Tilaa Tehy-lehden uutiskirje ja voita liput Tikkurila Festivaaleille! Arvonta suoritetaan 18.6." sekä painike "Osallistu arvontaan".
Mainos päättyy

CPAP eli ylipainehengityshoito

  • CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) on keskivaikean ja vaikean uniapnean yleisin hoito.
  • Käyttäjä hengittää nukkuessaan huoneilmaa ylipaineella nenämaskin kautta. CPAP-laitteen puhaltama ilmavirta pitää hengitystiet auki. Laite reagoi hengityskatkoon ja lisää painetta sen verran, että hengitys ei katkea.
  • Hoito ei paranna sairautta. Se parantaa unen laatua, mikä puolestaan poistaa päiväväsymystä ja uniapnean terveysriskejä.
  • Potilas testaa eri maskivaihto­ehtoja uniapneahoitajan vastaanotolla. Sierain- tai nenämaskin kanssa suun täytyy pysyä kiinni. Kasvomaski on ainoa vaihtoehto, jos potilas nukkuu suu auki.
  • Hoitaja voi seurata laitteen toimintaa etänä. Myös mahdolliset hengityskatkot ja maski­vuoto näkyvät. Laitteeseen asetetaan painerajat, joita voidaan hoidon edetessä muokata.
  • Laitteessa on kostutin, joka auttaa ehkäisemään nenän ja suun limakalvojen kuivumista. Maski on ilmaletkulla yhteydessä laitteeseen. Letkun lämpötilaa ja kosteutta voi säätää itse.
  • Käyttäjä voi säätää viiveaikaa eli sitä, miten nopeasti laite alkaa toimia täydellä teholla. Nukahtaminen voi olla helpompaa, jos laite ei puhalla ilmaa heti täydellä teholla.
  • Nykyiset laitteet ovat ­hiljaisia. Äänitaso on vain 20−30 desibeliä.