Henkilöstö joutuu sote-uudistuksessa huutolaisiksi, pelkää tehyläinen moniottelija

Työfysioterapeutti, työsuojeluvaltuutettu Katja Eklund hallitsee paikkansa sekä neuvottelupöydässä että jääpallokentällä.

Kuvateksti
Katja Eklund kuuluu Suomen naisten jääpallojoukkueeseen. Joukkue sijoittui Kiinassa pidetyissä MM-kisoissa neljänneksi. Kuva: Annika Rauhala

1. Kuulut Suomen naisten jääpallojoukkueeseen. Mistä sait kipinän lajiin?

Kiinnostus jääpalloon on verenperintöä. Isäni pelasi ja toimi valmentajana. Urani huipulla olin pelatessani Ruotsin sarjassa kolme vuotta, mutta pelaan edelleen monella tasolla. Tammikuussa kilpailin Suomen naisten jääpallojoukkueen edustajana MM-kisoissa Kiinassa.

2. Mikä jääpallossa on parasta?

Jääpallo on joukkueurheilua parhaimmillaan. Se on fyysinen herrasmieslaji, joka vaatii pelisilmää ja yhteistyökykyä. Niistä taidoista on hyötyä myös ammattijärjestön tehtävissä.

3. Toimit työsuojeluvaltuutettuna Kemin kaupungilla. Miltä sote­uudistus näyttää siltä paikalta?

Uudistuksen alkuperäinen tavoite – asiakaslähtöiset ja toimivat palveluketjut – on hyvä, mutta nyt tuntuu, että tavoite on unohdettu. Nykyiset suunnitelmat vain pirstaloittavat palveluita. Asiakkaan lisäksi nousee huoli henkilöstöstä. Kun katsoo, mihin yksityistäminen on monissa paikoissa johtanut, näyttää siltä, että henkilöstö joutuu huutolaisiksi.

Avainkysymys on, miten henkilöstö sitoutetaan suunnitteluun ja toteutukseen. Hyvinvoiva henkilöstö on se, joka tekee laadukkaat palvelut. Työhyvinvointi on sitä, että työ sujuu ja jokainen kokee tekevänsä arvostettua työtä. Kiireellä tehdyt isot muutokset pilaavat monia asioita.

4. Meri-Lapin kunnat suunnittelevat erikoissairaanhoidon ulkoistusta. Palveluita tuottaisi Mehiläisen ja kuntien yhteisyritys. Mitä se tarkoittaisi työsuojelun kannalta?

Nykyään olen päätoiminen työsuojeluvaltuutettu, joten pystyn olemaan todellinen yhteistyökumppani. Jos siirrymme kunta-alan työehtosopimuksesta terveyspalvelualan sopimukseen, pystyn lain mukaan käyttämään tehtävään vain neljä tuntia neljässä viikossa. Siinä ajassa ehtii ainoastaan sammuttaa tulipaloja – työolojen kehittäminen loppuu.

5. Kuinka valitsit ammattisi?

Serkkuni on fysioterapeutti ja näin vierestä, mitä työ on. Mutta kyllä ammatinvalinta oli melkoista hakuammuntaa. Halusin suuntautua lapsiin. Työfysioterapia kiinnosti vähiten, mutta nyt en muuta tekisikään. Niin vähän sitä tietää!

Työ on monipuolista. Siihen kuuluu ennaltaehkäisyä, tutkimista ja ohjaamista. Asiakkaat edustavat eri ammatteja. Työfysioterapeuttina pystyn vaikuttamaan ongelman alkulähteisiin. Jos vaikkapa olkapää on kipeä, pääsen selvittämään työpaikan olosuhteista johtuvia syitä.

6. Miksi Tehy?

Tehyssä on vahvin osaaminen alan edunvalvonnassa. Isolla ammattijärjestöllä on iso koneisto. Työpaikan luottamusmiehet saavat hyvää koulutusta ja hoitavat jäsentensä asioita.

Sairaanhoitajat ovat isoin ammattiryhmä, mutta tänne mahtuvat kaikki muutkin fysioterapeutteja myöten. Tehyläisillä on vahvin osaaminen hoitotyössä. Paikallisessa edunvalvonnassa on eduksi, että luottamushenkilöt ovat samalta alalta.

7. Millainen olet neuvottelijana?

Rauhallinen mutta jämäkkä. Töissä poltan päreet vain tarvittaessa. Koen, että minua arvostetaan ja kuunnellaan. Olen puolustanut oikeudenmukaisuutta lapsesta asti. Jo koulussa nousin kuin limpputaikina, jos näin jotain väärää.

 

Katja Eklund, 43

  • Päätoiminen työsuojelu­valtuutettu Kemin kaupungilla.
  • Työfysioterapeutti, työmarkkinakonsultti.
  • Toiminut ammattiosaston hallituksessa, ammattiosaston puheenjohtajana ja pääluottamus­miehenä.
  • Perheeseen kuuluu mies ja kaksi lasta.
  • Osallistunut jääpallon maailmanmestaruuskisoihin 2016 ja 2018.
  • Harrastaa liikuntaa. Hiihto on jääpallon jälkeen mieluisin laji.