Kätilökuoron treenit vilisevät vauvoja

Johanna Tiitan johtama kuoro valmistautuu äitienpäivään.

Kuvateksti
Kätilökuoron ohjelmisto koostuu pääasiassa kepeistä hiteistä. Johanna Tiitta sovittaa kappaleet kuorolle sopiviksi. Kuva Pasi Leino

Kätilökuoron johtajan Johanna Tiitan ei tarvitse kauaa miettiä, mikä on hienoin hetki kuorolaulannassa.

– Kun koko konsertin viimeisen kappaleen viimeinen sävel sulkeutuu, tulee maaginen hiljainen hetki juuri ennen aplodeja. Silloin olemme ikään kuin kaikki samaa, hengitämme samoilla keuhkoilla samaan tahtiin. Samalla koemme suurta riemua siitä, mitä taas saimme aikaan.

Johanna perusti kuoron vuonna 2010, ja nyt  siinä laulaa parikymmentä kätilöä ja hoitajaa Tyksin Naistenklinikan eri osastoilta. Johanna itse työskentelee kätilönä sekä Tyksin synnytyssalissa että yksityisessä Kätilön Kammari -yrityksessä.

Kuoro on pitänyt joka vuosi äitienpäivä- ja joulukonsertit sekä esiintynyt talon sisäisissä juhlissa. Kokoonpanoa kuultiin äskettäin kätilökoulutuksen 200-vuotisen historian kunniaksi järjestetyssä juhlassa.

Vuorotyötä tekevälläkin on oikeus harrastaa.

Kuoron perustaminen oli Johannalle luontevaa, sillä hän työskenteli aiemmin musiikinopettajana. Hän lähti opiskelemaan kätilöksi vuonna 2003, koska halusi toimia pikemminkin kanssakulkijana kuin paremmin tietäjänä.

– Olen sielultani kätilö. Tämä on maailman hienoin työ.

Kolmivuorotyön raskaus on tullut Johannalle tutuksi. Se onkin yksi syy kuoron perustamiselle.

– Laulaminen ja musiikki merkitsevät mahdollisuutta ja toivoa. Meidän ei pidä alistua sille, että teemme kolmivuorotyötä, vaan meilläkin on oikeus harrastaa.

Samalla laulaminen on lempeä tapa käyttää kehoa ja kuunnella itseään. Ääniharjoituksissa kuorolaiset miettivät, miten hengitys kulkee ja miltä se tuntuu kehossa.

Kätilökuorolaiset ovat todella sitoutuneita harrastukseensa. Erään kerran kuoron äitienpäiväkonsertissa esiintyi kuorolainen, joka oli synnyttänyt edellisenä päivänä. Vauva oli hänen mukanaan sairaalakopassa.

– Meillä on paljon lapsia ja vauvoja mukana harjoituksissa. Välillä äidit juoksevat harjoitussalissa lastensa perässä, mutta sehän on elämää.

Kätilökuoron ilmainen Ainutlaatuinen-äitienpäiväkonsertti la 7.5. klo 18 Tyksin U-sairaalassa Naistenklinikan luoentosalissa (12. krs).

Teksti Ulla Ojala