​Santorínilla asuva sairaanhoitaja pyörittää hotellia ja keikkailee sairaalassa – ”Tonnin kuukausipalkka ei innosta”

Turusta kotoisin oleva Selina Mindrinos pyörittää miehensä kanssa pientä hotellia Santorínilla. Sen lisäksi hän keikkailee yötöissä sairaanhoitajana ensiapupoliklinikalla.

Kuvateksti
Kreikan saaristoon kuuluva SantorÍni on suosittu matkailukohde. Pikkukuvassa Selina (toinen oikealta), puoliso Kostas sekä lapset Zoi ja Dani.

Turkulaisella Selina Koskella oli tapana pidentää kesää matkustamalla äitinsä kanssa lomalle Kreikkaan syys-lokakuussa. Eräänä vuonna he päätyivät Santorínille hotelli Villa Ostriaan.

”Äitini ihastui saareen kovasti, kun hotellin omistajakin oli niin mukava mies. Sittemmin minä olen ollut sen mukavan miehen vaimona täällä parikymmentä vuotta”, Selina, 56, kertoo.

Nykyisin Selina on sukunimeltään Mindrinos, ja perheeseen kuuluvat myös lapset Dani, 16, ja Zoi, 14.

Selina muutti Santorínille miehensä Kostasin luokse vuonna 2000. Aluksi pariskunta asui talvet Turussa ja Selina teki töitä Tyksissä, jossa hän oli ollut 15 vuotta aikuisten teholla leikkaus- ja anestesiasairaanhoitajana.

Seitsemän Kreikassa asutun vuoden jälkeen Selina aloitti sairaanhoitajan keikkatyöt Santorínilla.

”Ammatillista rekisteröintiä varten piti suorittaa kielikoe ja ’temppurata’ eli kanylointi sekä verinäytteiden ja ekg:n otto. Tutkintoasiakirjat ja työtodistukset käännätettiin kreikaksi.”

Kreikkaa Selina on oppinut pääasiassa puhumalla, ja parhaita opettajia olivat Kostasin iäkkäät, vain kreikkaa puhuneet vanhemmat. Kun lapset aloittivat 6-vuotiaina esikoulun, Selina opetteli lukemaan ja kirjoittamaan kreikkalaisilla aakkosilla.

”Meitä xeneja eli ulkomaisia vaimoja on täällä Santorínilla paljon, mutta olen ainoa suomalainen. Puhun harvoin suomea, mutta Turun murre ei häviä mihinkään.”

Vuosien aikana Selinalle on tarjottu vakituista sairaanhoitajan paikkaa Kreikassa kahdesti.

”Tonnin kuukausipalkka ei innosta. Pieni huoneistohotellimme pitää minut ja mieheni kiireisinä huhtikuusta lokakuuhun. Koska tykkään hoitajan työstä, teen talviaikaan keikkaa sairaalan ensiapupoliklinikalle 5–7 kertaa kuussa.”

Samassa ”tonnin kerhossa” sairaanhoitajien kanssa ovat Kreikassa opettajat, poliisit ja palomiehet.

”Työtä arvostetaan, mutta ei rahallisesti. Tienaisin kaupan kassalla paremmin kuin sairaanhoitajana.”

Useimmiten Selina tekee sairaalassa ilta- ja yövuoroja, sillä päivisin hän haluaa olla perheen lasten saatavilla.

Selina pyöräilee töihin ja on siksi Santorínilla lähes kummajainen.

”Naiset täällä eivät juuri pyöräile. Työmatkani sairaalalle on viisi kilometriä loivaa ylämäkeä. Aamulla kotiin tulo sujuu sutjakkaasti alamäkeä.”

Öisin ensiavussa työskentelee vain lääkäri ja 2–3 sairaanhoitajaa sekä osastonsihteeri.

Selina kertoo, että pienen yksikön voima on lääkärin ja hoitajien yhteistyö. Selinan työnkuva on monipuolinen. Kun ensiapuun tuli ranteensa ja sormia murtanut rouva, Selina antoi hänelle lääkärin määräämän kivunhoidon. Sitten hän vei naisen röntgeniin, avusti vuorossa ollutta hoitajaa kuvantamisessa ja myöhemmin lääkäriä kipsaamisessa.

”Kipsaus oli sen verran sottaista puuhaa, että moppasin lattian sen jälkeen. Yövuorossa ei ole siivoojaa.”

Synnytyssalista kreikkalaiset miehet pysyvät poissa.

Selina tekee keikkaa myös synnytyssaliin.

”Siellä pystyn tekemään lähinnä avustavia töitä. Lääkäri on aina läsnä synnytyksessä, ja Santorínilla hoidetaan vain normaaliksi oletetut synnytykset. Sektiot ohjataan Kreetalle, Syrokselle tai Ateenaan.”

Viime vuonna Santorínilla syntyi 186 vauvaa.

”Tavallista on, että isä on mukana osastolla ennen ja jälkeen synnytyksen, mutta salista kreikkalaiset miehet pysyvät poissa. Lapsivuodeosastolla äidin ja lapsen vuoteen vierellä on lisävuode läheiselle. Sama tapa on myös muilla vuodeosastoilla.”

Korona on rauhoittanut sairaalan arkea.

”Ennen puoli sukua tuli mukaan sairaalahoitoa tarvitsevan perheenjäsenen tueksi. Nyt mukaan sallitaan vain yksi saattaja, ja käytäntöä on noudatettu kuuliaisesti. Sairaalan käytävät ja edusta ovat hiljentyneet suomalaiselle tasolle. Tuntuu melkein aavemaiselta, kun kukaan ei vedä hihasta.”

Sairaalaan on perustettu tilapäinen osasto koronpotilaille, jotka eivät pärjää kotihoidossa. Se on entisen leikkaussalin tiloissa.

”Siellä on ollut alle 10 potilasta. Lääkitsemme, tuemme hengitystä ja teemme avaruuspuvussa 12,5 tunnin vuoroja poistumatta tilasta lainkaan. Lääkäri tulee osastolle tarvittaessa, mutta enimmäkseen hän seuraa potilasta akvaarioikkunasta.”

Pienen yhteisön ryhmäkuri on pitänyt, ja maskia käytetään joka paikassa.

Jos koronapotilas tarvitsee hengityksen tueksi intubaatiota, hänet siirretään teho-osastohoitoon Ateenaan.

”Siirto tehdään helikopterilla kuplassa, joka on kuin iso keskoskaappi. Toistaiseksi vain yksi potilas on siirretty täältä.”

Koronatilanne on Santorínilla hyvä, sillä 16 000 asukkaan yhteisössä on ollut tiukat rajoitukset. Maskipakko, ulkonaliikkumiskielto yöaikaan sekä luvanvarainen liikkuminen vain pakollisille asioille ovat tuttua arkea, joista ei juuri purnata. Lapsille etäkoulu on tullut tutuksi. Auki ovat saaneet olla vain leipomot ja isot supermarketit. Kahvilat ja ravintolat ovat myyneet vain ulos.

”Pienen yhteisön ryhmäkuri on pitänyt, ja maskia käytetään joka paikassa.”

Perhehotellissa Selina on myyjä, vastaanottovirkailija, siivooja, pyykkäri ja matkaopas. Hotellissa on kahdeksan huoneistoa, ja perheen koti on sen yhteydessä.

Matkustusrajoitukset leikkasivat viime vuoden tienestit puoleen, ja tulevalta kesältä odotetaan nyt paljon. Eniten Santorínilla käy italialaisia ja ranskalaisia turisteja, kreikkalaisille saari on usein liian kallis.

”Kesä menee hotellityön ehdoilla, mutta teen sairaanhoitajan työtä sen verran, että näppituntuma säilyy. Ammatista on ollut usein hyötyä myös turistien kanssa. Nestehukka ja palaminen ovat yleisiä, ja usein yritän vihjaista niistä nätisti. Itse käytän aurinkorasvaa, jonka suojakerroin on 30. Turisteilla on joskus vain suojakerrointa 10.”

Selina käy useamman kerran viikossa auttamassa naapurustossa asuvia perhetuttuja Antonista, 89, ja Iriniä, 86. Kummallakin vanhuksella käy yksityinen kodinhoitaja kolme kertaa viikossa auttamassa arjessa. Kumpaakaan ei ole vielä luokiteltu niin sairaiksi, että he saisivat kunnallista apua, vaikka ovatkin iäkkäitä ja monisairaita. Irinilla on paha diabetes, Antonis kärsii Parkinsonin taudista.

Selina käy vanhusten mukana lääkärissä, hakee lääkkeet apteekista ja jakaa tropit dosettiin sunnuntaisin.

”Autan heitä kylvyssä käymisessä kaksi kertaa viikossa. Välissäkin piipahdan kyselemässä kuulumisia, sillä pariskunnalla ei ole omaisia täällä. Antonis ja Irin ovat aikoinaan ottaneet minut hyvin sydämellisesti vastaan ja auttaneet sopeutumaan. Nyt on minun vuoroni auttaa heitä. Saan siitä hyvän mielen.”

Olen ylpeä saarestamme, sillä erityiskoulu oli hyvin järjestetty.

Selinalla on kokemusta myös erityislasten asioiden hoitamisesta, sillä perheen esikoisella Danilla on asperger.

”Olen ylpeä saarestamme, sillä erityiskoulu oli hyvin järjestetty. Siellä oli myös asuntola muilta saarilta tuleville lapsille.”

Dani kävi voimiensa mukaan koulua osin tavanomaisessa luokassa, osin erityiskoulussa samassa pihapiirissä. Nyt hänellä on menossa ensimmäinen vuosi puutarha- ja maatalousopintoja ammatillisessa opistossa.

”Olemme onnekkaita, sillä täällä on mahdollisuus erityisopetukseen alakoulusta ammatillisiin opintoihin asti. Lisäksi yhteiskunta on korvannut kaikki lääkärin määräämät terapiat jälkikäteen kuitteja vastaan. Nykyisin Dani tekee töitä hotellissamme. Hänellä on valoisa tulevaisuus pienessä yhteisössä, jossa hänet tiedetään ja tunnetaan.”

Kreikassa parasta ovat Selinan mielestä ihmiset.

”Silmiin katsominen ja aito läsnäolo ovat täällä tärkeitä niin hoitotyössä kuin palveluammatissakin. Vanhuksia kunnioitetaan. Kaikki ei ole viimeisen päälle hienoa, mutta niillä edellytyksillä toimitaan, mitä on.”

 

Santorínin sairaala

  • Santorínin sairaala palvelee Etelä-Kykladien saariryhmää. Sairaala on myös terveyskeskus ja sillä on satelliittiyksiköitä kylissä. Lisäksi yleislääkäri vierailee kylissä esimerkiksi uusimassa vanhusten reseptejä.
  • Osastoista kiireisin on ensiapu. Myös lastenlääkärin ovella on aina jonoa.
  • Yleis- ja lastenlääkärien lisäksi myös yleiskirurgian, ortopedian, kardiologian, nefrologian, gynekologian sekä ihotautien päivävastaanotot. Lisäksi sairaalassa on anestesiologi, ravitsemusterapeutti, fysiatri ja päivystävät röntgen- ja laboratorio-osastot. Kaksi vuodeosastoa, ensiapu, synnytyssali ja lapsivuodeosasto.
  • Sairaalan gynekologi on aloittanut kampanjan, jonka aikana kaikki yli 12-vuotiaat tytöt kävivät gynekologilla.
  • Hoitohenkilökuntaa on noin 100.
  • Sairaalassa käynti on maksutonta.
  • Sairaanhoitajan kuukausipalkka ensiavussa on hieman alle 1 100 euroa kuukaudessa. Vuorotyö- ja kokemuslisillä palkka voi enimmillään kohota noin 1 300 euroon.

Teksti Reija Ypyä

Lue lisää:

Suomalaishoitaja irtisanoutui ja lähti Espanjaan – palvelee nyt potilaita puhelimessa suomeksi