Sijoittamisesta innostunut hoitaja: ”Koronapandemian aikaan tarvitaan hermojen hallintaa”

Marjo Hokkanen tarkistaa pörssikurssit monta kertaa päivässä.

Kuvateksti
Marjo Hokkanen on tehnyt muutamat parhaista sijoituksistaan järven rannalla. Kuva: Petri Blomqvist

Mikä on aloittelevan sijoittajan suurin virhe?

– Se, ettei aloita ollenkaan, vastaa Marjo Hokkanen.

Marjo käyttää kaiken liikenevän aikansa sijoitusmaailmassa: lukee sijoituskirjallisuutta, seuraa verkon sijoitusryhmiä ja punnitsee uusia rahasto-, osake- tai kiinteistösijoituksia. Hän käy tarkistamassa useita kertoja päivässä myös osakekurssit.

– Tämä on minulle todella intohimoinen harrastus. Se sai alkunsa siitä, että myin kiinteistön, ostin toisen ja minulle jäi niin sanotusti ylimääräistä rahaa. Olin pitänyt sijoittamista mielenkiintoisena ajatuksena jo pitkään ja päätin, että nyt tai ei koskaan.

Marjo iloitsee siitä, että voi sijoitustuottojen avulla toipua rauhassa terveeksi.

Marjo avasi aluksi arvo-osuustilin ja osti myös osakkeita. Hän oli perehtynyt aiheeseen etukäteen sen verran, että alkoi heti hajauttaa ostojaan eri sijoituslajeihin, eri toimialojen yrityksiin, maantieteellisesti ja ajallisesti. Nyt takana on kuusi vuotta sijoittamista. Uusin tutkimisen ja innostuksen aihe on asuntosijoittaminen.

– Vuokramarkkinoilla alkaa olla ylitarjontaa pienistä asunnoista, ja olen päättänyt satsata isompiin perheasuntoihin.

Marjolle sijoittaminen merkitsee uuden oppimista ja onnistumisen iloa, verkostoja ympäri Suomen sekä taloudellista turvaa ja sitä kautta vapautta. Hän on parhaillaan vajaatyökykyisenä kuntoutumassa ja iloitsee siitä, että voi sijoitustuottojen avulla toipua rauhassa terveeksi. Hän työskenteli sairaanhoitajana Jyväskylän keskussairaalassa vuodeosastolla.

Lääkehoito ja kivunlievitys ovat Marjolle ammatillisesti sydämen asia, ja hän on kärsinyt kroonisesta kivusta myös itse. Niinpä hän on tutustunut laillisiin lääkekannabisyrityksiin ja ostanut jonkin verran myös niiden osakkeita.

Koronapandemia on saanut pörssin myllertämään. Nyt tarvitaan Marjon mukaan hermojen hallintaa, jotta pystyy pitäytymään valitsemassaan sijoitusstrategiassa: osta ja pidä.

– Paniikkiratkaisuja ei pidä tehdä, vaan nukkua yön ylitse ja käyttää harkintaa. Olen tehnyt kaikki sijoittajan virheet jo harrastuksen alkutaipaleella, enkä halua toistaa niitä enää tässä vaiheessa.

Teksti Ulla Ojala Kuva Petri Blomqvist

Lue lisää:

Selkä temppuilee mutta ”veri vetää mäkeen”, sanoo tehohoitaja Jani Pasanen

Metsäkin kaipaa hoitajaa, instrumentit ovat vain isompia – ”Moottorisaha jännitti aluksi”