Kun työpaikalla on myötätuntoa ja arvostusta, siellä on ihmisiä

Hyvää tahtoa osoittaakseen ei tarvitse olla ihmeidentekijä, kirjoittaa päätoimittaja Päivi Jokimäki.

Joulu ja ihmisillä hyvä tahto. Hyväntahtoisuutemme tulee jouluna näkyväksi, kun haluamme ilahduttaa toisiamme lahjoilla ja herkuilla ja viettää aikaa läheistemme kanssa. Toivomme toisillemme hyvää ja ehkä teemmekin jotain läheistemme hyväksi.

Hyväntahtoisuus, empatia ja arvostus sopivat oikein hyvin kaikkiin vuodenaikoihin. Kun työpaikalla on myötätuntoa ja arvostusta, siellä on ihmisiä. Emme tee töitä robotteina, joille on koodattu työtehtävät ja kohteliaat fraasit. Me teemme työtä ihmisten kanssa ja ihmiseltä ihmiselle.

Ihmeidentekijä ei tarvitse olla osoittaakseen hyvää tahtoa. Työkaverille riittää, kun tuet tarvittaessa, huomaat hänet ja kysyt välillä, miten menee. Se onnistuu myös kiireen keskellä. Ja kas, juuri ratkaisevalla hetkellä voit olla hänelle se enkeli, joka auttaa eteenpäin.

Työkaverille kannattaa osoittaa arvostusta, sillä se parantaa työyhteisöä kaikin tavoin: yhdessä tekemistä, osaamista, luovuutta, sitkeyttä. Mutta miten sen tekisi? Onko arvostuksen osoittaminen uskottavaa? Osaanko kehua oikeassa paikassa? Vinkkejä arvostuksen osoittamiseen löydät jutustamme.

Olemme joka päivä vähän enkeleitä ja vähän piruja, sanoo myötätunnon tutkija Anne Birgitta Pessi haastattelussamme. Tunteemme tulevat työyhteisöön ja tihkuvat ympärillemme. Ehkä tavoitteeksi voisi ainakin näin joulun alla asettaa, että olisimme aina vähän enemmän enkeleitä.

Itseään kohtaan on vaikeinta olla myötätuntoinen ja arvostava. Vaadimme usein itseltämme eniten. Tutkimusten mukaan kielteinen palaute uskotaan helposti ja omaksutaan vallitsevaksi totuudeksi. Tästäkin syystä on tärkeää kiinnittää paljon ja usein huomiota positiiviseen, niin itsessä kuin muissa.

Toivon kaikille lukijoille rauhaisaa ja myötämielistä joulunaikaa!