Lempikoruni muistuttaa työtaistelusta – "Oletko sinäkin tehyläinen?"

Pidän korua melkein päivittäin työssä ja kotona, kirjoittaa Sirpa Lehtinen.

Kuvateksti
Kaikki joukkoirtisanoutumiseen vuonna 2007 osallistuneet tehyläiset saivat muistoksi Tahdon asia -korun tai solmioneulan. Kuva: Pia Inberg

Hopeinen koru kaulassani kertoo työtaistelusta, jonka Tehy vei joukkoirtisanoutumiseen saakka vuonna 2007. Muistan, miten kovalta päätös tuntui. Moni joutui miettimään, uskaltaako irtisanoutua työpaikastaan. Yhdellä painoi juuri otettu asuntovelka, toisella miehen työttömyys, kolmannella yksinhuoltajuus.

Meillä vanhemmilla tehyläisillä mielessä pyörivät jäljellä olevat työvuodet, vaikutukset eläkeikään sekä lojaalisuus työnantajaa ja potilaita kohtaan.

Päätös ei ollut varmasti kenellekään helppo.

Tehy seisoi vahvasti jäsentensä tukena. Tiedotustilaisuuksissa vakuutettiin, että työnantajan on pakko taipua joukko-irtisanoutumisen edessä. Niinpä minäkin allekirjoitin paperin, jolla irtisanouduin työstäni.

Irtisanoutuneet tehyläiset saivat Tehyltä lahjaksi Kalevala Korun valmistaman Tahdon asia -kaulakorun.

Korusta on tullut lempikoruni, jota pidän melkein päivittäin työssä ja kotona. Muistan kuulleeni puheita, että työnantaja ei katsoisi hyvällä näiden korujen pitämistä. Minä en ole pitänyt korua muistuttaakseni työnantajaani irtisanoutumisesta. Pidän korua siksi, että minusta tuntuu oikealta kantaa sitä kaulassani.

Huvittava juttu sattui muutama vuosi sitten. Olin Kankaanpäässä hoitamassa lapsenlapsiani.

Miniäni kertoi, että iltapäivällä poikkeaa naapurin mummu hakemassa jotain tavaraa. Pian ovella seisoikin minulle tuntematon henkilö. Hän esittäytyi ja kysyi samaan hengenvetoon, oletko sinäkin tehyläinen. Kun ihmettelin kysymystä, hän kertoi huomanneensa korun kaulassani.

Siinä me kaksi mummua tutustuimme toisiimme. Yhteistä oli lastenlasten hoitaminen ja Tahdon asia -kaulakoru.

Sirpa Lehtinen, Harjavalta