Millariikka Rytkönen: Korvatunturi ja Kesäranta

Tontut ovat huolissaan tehyläisten jaksamisesta Millariikka Rytkösen kirjoittamassa joulusadussa.

Keskusvarastotonttu Keijo palasi kierrokseltaan keskussairaalassa ja istahti alas kellarikerroksen uumenissa sijaitsevaan pieneen taukotilaansa. Tilanne vaati mukillisen glögiä ja pohdintaa. Suojautumisväsymys alkoi näkyä hoitohenkilöstössä. Oli hyvin rankkaa työskennellä koko työvuoro maski kasvoilla ja tehdä siihen päälle työmatkat ja kauppareissut maskin kanssa.

Keijo oli pistänyt merkille, että ammattilaiset alkoivat olla todella väsyneitä. Kevät ja kesä olivat heille raskaita. Kuormittava ja vaarallinen työ yhdistettynä pakkokeinoihin oli kuormittanut kovasti.

Taakkaa oli lisännyt arvostuksen puute. Venymisestä suomalaisten hengen ja terveyden hyväksi ei ollut korvattu mitään.

Korvatunturin Postitonttu Pirkko oli kertonut viikoittaisessa Tonttu Teamsissa, että tehyläisiltä ei ole tullut lainkaan kirjeitä Korvatunturille. Keijosta tieto oli huolestuttava, sillä kurkkiessaan ilmastointikanavista taukotiloihin, hän oli kyllä kuullut ammattilaisten puhuvan toiveistaan. Viime aikoina tosin vähemmän, sillä hoitajat pystyivät pitämään taukoja huolestuttavan harvoin.

Keijo hörppäsi glögiä ja kaivoi puhelimensa esille. Hän naputteli Whatsappissa viestin Terveysaseman Terttu-tontulle, Sosiaalityön Sonja-tontulle ja Päiväkodin Päiviö-tontulle. ”Tervehdys tonttutoverit! Jäin miettimään viime paltsun uutista tehyläisistä ja mietin, tunteeko meistä kukaan valtioneuvoston tonttua. Tai peräti Kesärannan tonttua. Jouluilo on pelastettava, keinolla millä hyvänsä!”

Tertulta kilahti ryhmään vastaus: ”Jos tehyläiset suinkaan ehtisivät toiveita esittää, uskon heidän toivovan, että suomalaiset saisivat selkeät koronaohjeistukset päättäjiltä. Erityisesti he toivoisivat, että kansalaiset noudattaisivat niitä, jotta terveydenhuoltoa ei rasitettaisi liikaa. Mutta ison kirkon tonttukollegoita en juurikaan tunne.”

Päiviö oli kuullut Tampereen Ratikkatonttu Ranen taannoin hieman kehuskelleen, että hän tuntee Kesärannan nykyisen päätontun Mannan. Ja siitä se Keijon ajatus sitten lähti. Hän päätti kirjoittaa kaikkien sote- ja vaka-tonttujen puolesta kirjeen päätonttu Mannalle, jotta tämä voisi auttaa Kesärannan emäntää loihtimaan jouluilon myös tehyläisille ympäri Suomen maan.

”Hyvä tonttutoverimme, Kesärannan päätonttu Manna!

Tehyläiset ovat parhaillaan jaksamisensa äärirajoilla, kun he pitävät huolta meistä suomalaisista. Kohtuuttomia he eivät ole koskaan pyytäneet: ainoastaan työolot ja palkat kuntoon.

Meidän olisi mietittävä yhdessä, miten asia ratkaistaan. Eihän 2020-luvulla voi olla niin, että kohtuullisiin ja oikeutettuihin pyyntöihin ei suostuta ilman laajamittaisia työtaisteluita.

Muistat Manna varmasti, kun Kesärannan emäntäsi sanoi vuosi sitten A-studiossa, että jos naisvaltaiset alat menevät lakkoon, Suomi ei kestä sitä.

Me sote- ja vaka-tontut olemme huolissamme siitä, miten Suomi kestää koronataistelun kunnialla loppuun saakka, jos ammattilaiset etulinjassa uupuvat. Kuiskuttelisitko emäntäsi korvaan ratkaisut, jotka eivät vaadi ydinfyysikkotonttu Yrjänän apua.”

Tonttujen sijasta te tehyläiset olette niitä, jotka huolehtivat meistä kaikista suomalaisista. Kiitos ihan jokaiselle, niin työssä puurtaville kuin vapailla oleville.

Toivon sinulle tehyläinen iloista joulunodotusta ja joulun taikaa tämän erikoisen ajan keskellä.

Kirjoittaja on Tehyn puheenjohtaja.