Tanssi hoitaa aivoja, kuntoa ja mieltä, mutta lisäksi siinä on taikaa

Tanssin terveysvaikutuksia tunnetaan aina vain enemmän. Nyt aivotutkimus on osoittanut tanssimisen paitsi huoltavan aivoja myös korjaavan jo syntyneitä rappeumia. Ikääntyville tanssilla voi olla ratkaiseva merkitys, kirjoittaa Päivi Jokimäki Tehy-lehden pääkirjoituksessaan.

Päähänpistosta lähdin kokeilemaan viime syksynä cha-chata tanssikurssille. Jäin heti koukkuun ja aloitin aktiivisen tanssiharrastuksen. Olin toki tanssia harjoittanut jo lapsena aikuisten jaloissa, kun Ruusut hopeamaljassa soi ja vanhemmat valssasivat ystävineen.

Tanssitreeneille löytyy aina aikaa. Saan sopivasti haastetta, aivoille purtavaa, ja palaan harjoituksista aina pienessä euforiassa. Nyt viimevuotiset vaatteet tuntuvat jääneen väljiksi, selkä ei ole vaivannut enkä hengästy niin helposti. Tanssista on tullut stressiä poistava henkireikä.

Musiikin ja liikunnan sosiaalinen yhdistelmä eli tanssi on ollut olemassa aina ihmiskunnan historiassa. Tutkimus osoittaa sen olevan terveyden kannalta täydellistä. Se vastaa teholtaan reipasta kävelyä. Tanssijat tietävät, että lämmin tulee, mutta pystyy puhumaan puuskuttamatta. Tanssiharjoituksissa tai lavalla tanssitaan yleensä useita tunteja, 2–5 tuntia yhteen kyytiin, ja tähän kävely harvoin yltää.

Yksinkin tehtynä tanssista saa terveysvaikutuksia. Tanssia voi vaikka yksin television ääressä. Paritanssissa mukaan tulee vahva sosiaalinen vaikutus. Tanssissa asetutaan kosketukseen toisen ihmisen kanssa. Etikettiin kuuluu kohteliaisuus. Harjoituksiin sisältyy yhteisten askelten opettelua, naurunpuuskia ja toisten kannustamista. Ihmiselle sosiaalisena eläimenä tekee hyvää olla lähellä toisia, ryhmässä ja hyväksyttynä.

Aivotutkimus on osoittanut tanssin parantavan aivoterveyttä muokkaamalla aivojen biomarkkereita, myös jo rappeutuneita. Aivojen valkean aineen yhteneväisyys voimistuu ja muisti paranee aivojen ja kehon yhteispelissä. Tanssi ei siis ainoastaan ennaltaehkäise, vaan myös korjaa. Ikäihmisille tanssin merkitys voi olla ratkaiseva toimintakyvyn ylläpitäjänä.

Tällä viikolla treenaan hauskaa buggia. Mutta joskus tanssi on hauskan lisäksi ihmeellistä: kun tanssi sujuu ajattelematta ja täydellisessä flow’ssa, se on tanssin taikaa. Kokeile vaikka!

Julkaistu Tehy-lehdessä 5/2019.

Lue myös:

Tangokuningatar Saana Sassali: Lavatanssit ehkäisevät vanhuuden vaivoja