Millariikka Rytkönen: Vuoden arvokkaimmat tunnit

Vuosilomaa voi nyt toivoa vaikka jouluksi, kirjoittaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Elämme vuodenaikaa, johon on ladattu valtavasti odotuksia. Meille tehyläisille lisämausteen joulun odotukseen tuo jännitys loppuvuoden työvuorolistoista.

Kuten Monimuotoiset perheet -verkoston johtava asiantuntija Anna Moring on nostanut esille (Kaleva 24.12.2016), jouluun liittyy monilla kipeitä tunteita. Meillä Suomessa jouluna mitataan ja määritellään Moringin mukaan perheyhteydet ja niiden tärkeysjärjestys. ”Ensisijainen perheesi on se, jonka kanssa olet aattoillan klo 17:n ja 20:n välisen ajan. Mitään muuta aikaa ei nähdä yhtä arvokkaana.”

Tämän määritelmän mukaan minulla on monia perheitä, sillä olen viettänyt aattoiltaa niin lastenkodissa ohjaajana kuin synnytyssalissa kätilönä. Joku totuuden siemen (tai manteli) tässä piilee, sillä ainakin minulle nämä erityiset hetket työssä ovat osaltaan muovanneet työkavereistani jotain enemmän kuin nimiä samassa työvuorolistassa.

Boomeriuden valoisa puoli on se, että on saanut elää ajan, jolloin myös joululistoille sai vuosilomia ja työvuorotoiveet otettiin hyvin huomioon. Joulunaika oltiin töissä vuorotellen. Saatoit olla varma, että jos tänä vuonna olet aattoillan auttamassa maailmaan uusia ihmeitä, ensi vuonna olet varmasti vapaalla. Tämä koski ihan jokaista työkaveria, oli hän lapseton tai ei.

Näin asian pitäisi edelleen olla, mutta valitettavasti siitä on tullut utopiaa. Työehtosopimusneuvotteluissa asiaan saatiin kuitenkin korjaus: vuosilomaa voi nyt toivoa sote-sopimuksen mukaan vaikka jouluksi.

Sopimuksen soveltamisohjeella pyritään siihen, että työnantajat antaisivat vuosilomaa mahdollisuuksien mukaan myös esimerkiksi jouluna, vuorotteluperiaatteen mukaan. Soveltamisohje ei takaa, että lomaa annettaisiin, mutta se velvoittaa työnantajaa kiinnittämään asiaan huomiota. Tällä hetkellä monessa paikassa on vain linjattu ykskantaan, että kukaan ei saa arkipyhälistalla vuosilomaa.

Lomajärjestelyillä on iso vaikutus alamme houkuttelevuuteen. Ei voi olla niin, että valitessasi tämän alan et saa koskaan olla vuosilomalla arkipyhälistojen aikana vaikkapa jouluna.

Hyvä kollega, ethän muutu joulunakaan liian kiltiksi, sillä sitä laatua on alallamme ollut ihan liikaa kautta aikain. Ei ole tuhmuutta vaatia ansaitsemaansa. Edes hoitajalta.

Toivotan sinulle joulun taikaa ja erityiset kiitokset lähetän teille upeille kollegoille, jotka pidätte meistä muista huolta myös joulunpyhinä.