Moni kaipaa ystävää – näin solmit uusia ihmissuhteita aikuisena

Yritä olla loukkaantumatta, jos lähestymisyritykset eivät onnistu ensimmäisen ihmisen kanssa.

Kuvateksti
Ihmiset ilahtuvat, kun toinen tekee aloitteen. Kuva: Pia Holm

1. Muista, että monien ihmisten elämässä on tilaa uusille ystäville. Yksinäisyys on suuri ongelma Suomessa.

2. Varsinkin uudessa elämäntilanteessa on usein tilaa uusille ystäville. Jos ihminen on muuttanut uudelle paikkakunnalle, jäänyt perhevapaalle, eronnut tai kokenut muun muutoksen, hän voi kaivata hyvin ystävää.

3. Ihmiset ilahtuvat, kun toinen tekee aloitteen. Lähesty ihmisiä avoimin mielin. Yritä olla loukkaantumatta, jos lähestymisyritykset eivät onnistu ensimmäisen ihmisen kanssa. Se ei tarkoita, että sinussa olisi vikaa.

4. Jos kukaan ei tunnu samanhenkiseltä kanssasi tai kaikissa ihmisissä on jotain ärsyttävää, olet luultavasti asettanut muille epärealistisia vaatimuksia. Ihmiset ovat epätäydellisiä. Ystävyyden vaatimukseksi ei kannata asettaa sitä, että olisitte kaikesta samaa mieltä.

5. Jotta tapaisit uusia ihmisiä, liity yhdistykseen tai nettiyhteisöön, joka kiinnostaa sinua. Mene mukaan yhdistyksen tai yhteisön tapaamisiin. Voit lupautua jopa tapahtuman järjestäjäksi tai ruveta vapaaehtoiseksi.

6. Älä suurentele virheitäsi. Jos olet mokannut jossain tilanteessa, yritä ajatella, että tekevälle sattuu ja ensi kerralla onnistut paremmin. Muut eivät luultavasti kiinnittäneet mokaasi ollenkaan niin suurta huomiota kuin sinä itse. He eivät ehkä huomanneet sitä lainkaan.

Lähde: psykologi ja tutkija Venla Berg sekä Karla Nieminen: Olet hyvä tyyppi, Otava.

Teksti Emmi Oksanen

Lue myös:

Valitseminen alkaa jo päiväkodissa, ja se lisää yksinäisyyttä

Puheliaisuus ei suojaa yksinäisyydeltä, mutta suomalaisilla on valttikortti, joka auttaa