Reumaatikon ei pidä kikkailla ruokavaliolla

Reumatauteja sairastavilla on kohonnut riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin.

Kuvateksti
Kasviksia, hedelmiä ja marjoja sekä kalaa sisältävä ruokavalio on suositeltavin myös raumaa sairastavalle. Kuva: iStock

1. Ravitsemussuositukset sopivat reumaatikolle ohjenuoraksi.

Reumasairauksia sairastavien kannattaa syödä monipuolista, suomalaisten ravitsemussuositusten mukaista ruokaa. Kasviksia, hedelmiä ja marjoja sekä kalaa sisältävä ruokavalio on suositeltavin. Reumatauteja sairastavilla on kohonnut riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Siksi kannattaa syödä pehmeitä rasvoja. Kalaa on hyvä syödä vähintään kahdesta kolmeen kertaa viikossa lajeja vaihdellen. Kalaöljyvalmisteilla saattaa olla haitallisia vaikutuksia.

2. Lääkitys vaikuttaa kuidun tarpeeseen.

Reumalääkitys ja vähäinen liikunta voivat aiheuttaa ummetusta. Siksi on muistettava huolehtia kuidunsaannista.

3. Välttämisruokavaliot voivat vääristää ravintoaineiden saantia.

Gluteenitonta ruokavaliota mainostetaan niveloireita helpottavina, mutta tieteellinen tutkimus ei tue väitettä. Gluteeni on vaarallista vain keliakiaa sairastaville. Välttämisruokavalioita ei suositella reumaatikoille muutenkaan, sillä ne voivat vääristää ravintoaineiden saantia. Jos huomaa jonkin yksittäisen ruoka-aineen, kuten punaisen lihan, lisäävän oireita, sitä voi välttää. Myös kahvi saattaa pahentaa oireita.

4. Elävän ravinnon ruokavaliosta on hyviä kokemuksia.

Erityisruokavalioista elävän ravinnon on todettu vähentävän nivelreuman oireita. Vaikutusta voivat selittää antioksidantit, runsas kuitu ja laihtuminen. Riittävä energiansaanti elävästä ravinnosta vaatii suunnittelua.

5. Kortisoni haurastuttaa luustoa.

Pitkäaikaisen kortisonihoidon aikana pitää turvata kalsiumin, D-vitamiinin ja proteiinin saanti. Antioksidanttilisiä ja A-vitamiinia ei suositella.

6. Ruokahalusta pitää huolehtia.

Jos ruoka ei jostain syystä maistu, kannattaa syödä mieliruokiaan säännöllisesti pieninä annoksina. Pääateria kannattaa syödä silloin, kun ruoka maistuu parhaiten. Kylmänä tarjottava ruoka voi maistua lämmintä paremmin. Myös ulkoilu ja liikunta lisäävät ruokahalua.

Reumaliitto on julkaissut Ravitsemustietoa tule-terveydeksi -tietopaketin.