Ruokavalio edelleen verenpainetaudin ykkösehkäisijä

Tuore tutkimus tukee aikaisempaa laajaa tutkimusnäyttöä ruokavalion ja verenpaineen yhteyksistä.

Kuvateksti
Marjat kuuluvat terveelliseen ruokavalioon. Kuva: iStock

Monipuolista ja terveellistä ruokavaliota noudattavien verenpainetautiriski oli yli 40 prosenttia pienempi kuin epäterveellisimmin syövien. Kun halutaan ehkäistä verenpainetauti, monipuolinen ja terveellinen ruokavalio on tärkeämpi kuin yksittäiset ruoka-aineet vaikutuksineen. Tätä vahvistaa tuore tutkimus.

Hypertension-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 80 000 terveen ranskalaisen keskimäärin kolmevuotiseen seurantaan. Tuona aikana 2 400 heistä sairastui verenpainetautiin. Osallistujien ruokavaliota kyseltiin useita kertoja tutkimuksen kuluessa.

Tulokset vahvistivat verenpainetaudin kehittyvän todennäköisemmin henkilöille, joiden ruokavaliossa oli runsaasti suolaa ja eläinproteiineja, mikä on todettu tutkimuksissa aiemminkin. Riski puolestaan pieneni kasvisproteiineja, hedelmiä, kasviksia ja täysjyväviljaa syömällä. Myös magnesium ja kalium pienensivät sairastumisriskiä.

Tuloksien perusteella yksittäisiä ruokavalion osia tärkeämpää oli kuitenkin niiden muodostama kokonaisuus.  Monipuolinen ruokavalio sisälsi runsaasti hedelmiä, kasviksia, täysjyväviljoja, pähkinöitä ja vähärasvaisia maitotuotteita sekä vähänlaisesti lihaa, kovia rasvoja ja sokerijuomia ja -herkkuja.

Korkea verenpaine on maailmanlaajuisesti merkittävimpiä terveysriskejä, ja se aiheuttaa vuosittain yli yhdeksän miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Verenpainetauti altistaa monille sairauksille, kuten sydän- ja verisuonitaudeille ja aivoverenkiertohäiriöille.

Suomessa verenpainetautia potee noin puolet miehistä ja kolmannes naisista. Verenpainelääkityksellä on noin puoli miljoonaa suomalaista.

Uutispalvelu Duodecim