Seinäjoen lapset maailmankartalle – normaali kunnallinen työ saa suitsutusta

Lihavuus laskuun -ohjelmasta paketoidaan nyt vientituotetta.

Kuvateksti
Seinäjoki tunnetaan maailmalla Alvar Aallon arkkitehtuurista – ja terveistä lapsista. Kuva: Katja Lösönen

Seinäjoen kaupunki huolestui viisi vuotta sitten lasten ja nuorten painon noususta. Se polkaisi käyntiin Lihavuus laskuun -ohjelman vuosille 2013−2020.

Onnekas sattuma puuttui peliin, kun Maailman Terveysjärjestö WHO nosti Seinäjoen mallin näyttävästi nettisivuilleen vuonna 2015. Tämän jälkeen kaupungissa alkoi vierailla ulkomaisia kuvausryhmiä ja valtuuskuntia.

Saksalainen Der Spiegel teki Seinäjoesta kansijutun. Etelä-Korean Soul otti Seinäjoen mallin käyttöön. Ruotsin terveysministeri toivoi vastaavaa Ruotsiin. Kontakteja on kertynyt yli 20 maasta.

Mutta mikä on Seinäjoen malli? Se on normaalia kunnallista työtä, jossa lihavuuden torjuminen on otettu keskeiseksi tavoitteeksi muun muassa neuvoloissa, kouluruokailussa, välituntiliikunnassa ja ympäristön suunnittelussa.

WHO:n suitsutus oli todellisuudessa ennenaikaista, sillä ohjelma ei voinut vaikuttaa vielä 2015. Sen tuloksia tutkitaan vasta nyt Uppsalan yliopistossa.

– Median hypetyksen jälkeen meillä ei ollut kuitenkaan mitään mahdollisuutta perääntyä, sanoo hyvinvointikoordinaattori Ulla Frantti-Malinen.

Seinäjoen ohjelmasta tehdään nyt kansallista mallia THL:n rahoittamassa hankkeessa. Seinäjoen ammattikorkeakoulun kanssa ohjelmasta paketoidaan vientituote.

Seuraavaksi Seinäjoen lapsia nostetaan maailmankartalle 12.–15. maaliskuuta järjestettävässä kansainvälisessä Healthy Kids of Seinäjoki -konferenssissa.

Teksti Anssi Orrenmaa