Sosiaalityöntekijän sijaisena opiskelija voi työskennellä, jos hän opiskelee ammattiin ja on suorittanut sosiaalityön perus- ja aineopinnot sekä käytännön harjoittelun. Sijaisuus voi kestää enintään vuoden.
Sosionomin, geronomin tai kuntoutuksen ohjaajan tehtävissä voi opiskelija työskennellä, jos hän opiskelee ammattiin ja työnantaja arvioi taitojen riittävän. Myös jonkin muun sosiaalialalle soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittanut voi toimia sijaisena, jos työnantaja arvioi taitojen riittävän.
Lähihoitajana voivat toimia muutkin kuin ammatin opiskelijat. Työnantaja vastaa siitä, että työntekijä on tehtäviensä tasalla.
2. Muista vastuusi
Ole tarkkana, että otat vastaan vain tehtäviä, jotka osaat ja jotka kuuluvat hoidettavaan sijaisuuteen.
Työnantajan pitää määritellä tehtäväsi ja vastuusi. Työnantajan pitää varmistaa myös opintosuorituksesi, vaikka päätyisit työhön vuokrayrityksen kautta.
Työpaikan pitää nimetä sinulle ohjaaja, jonka pitää työskennellä samassa toimintayksikössä. Ohjaajan on oltava laillistettu ammattihenkilö, joka edustaa samaa ammattia.
Vastaat silti toiminnastasi itse. Vastuuta et voi siirtää kenellekään muulle. Siksi kannattaa sanoa ääneen, jos et osaa jotain tai olet epävarma taidoistasi.
Potilastietojärjestelmään tarvitset omat tunnukset.
Tehyn asiointipalvelusta voit aina kysyä neuvoa.
3. Sovi palkasta etukäteen
Tee kirjallinen työsopimus. Siinä pitää olla maininta työtehtävistä, työsuhteen kestosta, palkasta, palkanlisistä, työajoista, työaikamuodosta, ruokatauosta ja lomarahasta.
Työsopimusta ei tarvitse allekirjoittaa heti. Sen voi tarvittaessa näyttää ensin työpaikan luottamusedustajalle.
Älä sovi koeajasta määräaikaisessa työsopimuksessa. Muista, että määräaikainen työsopimus sitoo myös sinua.
Eri työehtosopimuksissa on määräyksiä opiskelijoiden palkkauksesta.
Esimerkiksi hyvinvointialueilla noudatettavan sote-sopimuksen mukaan tehtäväkohtainen palkka voi olla enintään 10 prosenttia alempi, jos työntekijä ei täytä kelpoisuusvaatimuksia ja tehtäviä on rajattu.
Tehtäväkohtainen palkka kannattaa selvittää luottamusedustajalta etukäteen.
4. Nimineulassa "opiskelija"
Käytä nimineulaa, jossa lukee "opiskelija", vaikka olet laillistetun ammattihenkilön tehtävissä.
5. Tarvitset lääkehoitoluvan
Sijaisena opiskelija toteuttaa lääkehoitoa työyksikön lääkehoitosuunnitelman mukaisesti, kun hänet on perehdytetty lääkehoitoon.
Opiskelija tarvitsee aina lääkärin myöntämän kirjallisen lääkehoitoluvan ennen kuin voi toteuttaa lääkehoitoa itsenäisesti.
Työnantaja vastaa lääkehoidon toteuttamisesta ja päättää siitä, kuka lääkehoitoa saa toteuttaa missäkin laajuudessa ja miten osaaminen varmistetaan.
On suositeltavaa, että lähihoitajaopiskelija on suorittanut kaikki tutkintoon sisältyvät lääkehoidon opinnot ennen kuin ryhtyy toteuttamaan lääkehoitoa itsenäisesti.
Lähihoitajaopiskelija voi antaa vain valmiiksi annosteltuja, luonnollista tietä annettavia lääkkeitä.
6. Rikosrekisteriote nähtäväksi
Toimita työnantajalle nähtäväksi rikosrekisteriote, jos työskentelet ensimmäistä kertaa iäkkäiden, vammaisten tai lasten kanssa.
7. Rokotukset oltava kunnossa
Opiskelijalla on oltava tartuntatautilain mukainen rokotussuoja, kun hän työskentelee sosiaali- ja terveysalan toimintayksiköissä, joissa hoidetaan tartuntatautien vakaville seurauksille alttiita asiakkaita tai potilaita.
8. Selvitä työehtosopimus
Ota selvää, mitä työehtosopimusta työpaikalla noudatetaan. Voit kysyä asiaa työpaikan luottamusedustajalta, työnantajan edustajalta tai Tehystä.
Kunta- ja hyvinvointialalla on kolme tehyläisiin sovellettavaa työehtosopimusta: sote-sopimus, KVTES ja HYVTES. Yksityissektorilla on omat sopimuksensa.
Asiantuntijoina koulutuspoliittinen asiantuntija Kirsi Coco, juristi Niina Nurminen ja juristi Hanna Huotari Tehystä.
Lähteinä käytetty Valvira ja Fimea.