"Loistava työkalu, jonka ansiosta potilaan henki voi pelastua.”
Näin luonnehtii News-pisteytystä sairaanhoitaja Janina Paajanen, joka työskentelee infektio- ja iho-osastolla Tyksissä.
News-pisteytys (National Early Warning Score) on keino seurata potilaan peruselintoimintoja ja arvioida niitä luotettavasti ajasta, paikasta ja työntekijästä riippumatta. Järjestelmän ansiosta kliiniset tiedot välittyvät eri tahojen välillä luotettavammin.
Mitattavat muuttujat ovat hengitystiheys, happisaturaatio, kehonlämpötila, systolinen verenpaine, pulssi ja tajunnantaso.
Tyksin iho- ja infektio-osastolla News-pisteitä alettiin laskea rutiinisti jokaiselle potilaalle koronan aikana. Ennen koronaa pisteitä laskettiin vain akuutissa tilanteessa tai jos potilaan vointi heikkeni.
”Seurasimme pisteiden avulla koronapotilaiden peruselintoimintoja. Sitä kautta siitä tuli rutiinia muiden infektiopotilaiden sekä myöhemmin ihotautipotilaiden hoidossa. Ihotautipotilaatkin ovat usein monisairaita”, Paajanen kertoo.
Elottomuus ennakoitavissa
Lähestyvä elottomuus on mahdollista tunnistaa jo tunteja ennen kuin sydän pysähtyy.
Peruselintoimintojen häiriöt eli poikkeavuudet potilaan hengityksessä, verenkierrossa ja tajunnantasossa ovat merkki siitä, että sydän on pysähtymässä. Yksittäisistä mittauksista tilanne ei välttämättä hahmotu, mutta kun useat mittaukset yhdistetään yhteen, hälyttävä tilanne on helpompi tunnistaa ajoissa.
Sairaanhoitaja pystyy seuraamaan News-pisteiden avulla potilaan voinnin kehittymistä. Hän pystyy toteamaan tilanteen nopeasti ja yksiselitteisesti lääkärille, joka puolestaan pystyy arvioimaan, miten kiire tilanteeseen on puuttua.
”Sairaanhoitajan silmää tarvitaan edelleen. Vaikka pisteet olisivat yli seitsemän eli korkeassa riskiluokassa, tilanne ei aina vaadi heti toimenpiteitä vaan sitä voi jäädä seuraamaan”, Janina Paajanen sanoo.

Myös sairaanhoitaja Jutta Lakaniemi kokee pisteet hyödyllisiksi. Hän käyttää niitä päivittäin työssään Tyksissä neurologian vuodeosastolla. Potilaat ovat sekä yleisneurologisia että aivoverenkierron häiriöön sairastuneita, jolloin heillä on ollut aivoissa joko infarkti tai vuoto.
”Aivoverenkierron häiriöt vaikuttavat moneen elimeen. Pisteet osoittavat tilan kokonaisvaltaisesti ja helpottavat ennakointia.”
Osastolla lasketaan pisteitä sekä rutiinisti että tarvittaessa.
”Herkästi otan pisteet tueksi, jos minulla herää huoli potilaan tilan muutoksesta. Jos hätäelvytykseen päädytään, MET-tiimi kysyy heti pisteet.”
MET-tiimi (Medical Emergency Team) on sairaalan sisäinen ensihoitoryhmä.
Tietoa, ei mutua
Varsinais-Suomen hyvinvointialueella News-pisteytystä on käytetty useita vuosia Tyksin vuodeosastoilla. News-korttia alettiin suunnitella Tyksissä vuonna 2016, ja se otettiin käyttöön 2018.
Esimerkiksi dialyysissa mittaukset tehdään ennen dialyysia ja sen jälkeen. Aivoverenkiertohäiriöpotilaiden valvonnassa pisteet lasketaan rutiinisti lähes kaikilta potilailta. Keuhkoahtaumapotilaille on oma pisteytys, koska heidän happisaturaation tavoitearvonsa poikkeavat muista potilaista ja heillä on usein käytössä lisähappi. Myös kotisairaala käyttää pisteitä tarvittaessa.
News-pisteistä on paljon hyötyä esimerkiksi silloin, kun potilas siirtyy leikkauksen jälkeen tehohoidosta vuodeosastolle.
Pisteet lasketaan myös lapsilta ja nuorilta, mutta ne pohjautuvat eri viitearvoihin kuin aikuisilla.
”News-pisteistä on paljon hyötyä esimerkiksi silloin, kun potilas siirtyy leikkauksen jälkeen tehohoidosta vuodeosastolle”, sanoo sairaalaylihoitaja Tuija Lehtikunnas.
Tyksin kantasairaalan alueella on useita rakennuksia. Tuija Lehtikunnas kertoo, että ennen News-pisteiden käyttöönottoa Tyksin MET-toimintaa ei ollut resurssipulan vuoksi ulotettu A-sairaalaan. A-sairaalassa on esimerkiksi leikkaus-, urologian ja sisätautien osastoja.
”Potilaiden huonot News-pisteet osoittivat aukottomasti, että MET:lle on tarvetta, ja se saatiin myös A-sairaalaan. Pelkän mutu-tiedon varassa tarvetta olisi ollut vaikea perustella.”
Osa perehdytystä
Alun perin pisteitä laskettiin kynällä ja paperilla, mutta kolme vuotta sitten pisteytys siirrettiin Medanetsiin. Se on Varsinais-Suomen hyvinvointialueella käytössä oleva mobiilikirjaamisen sovellus.
Hoitaja kirjaa pisteet suoraan sovellukseen potilaan vieressä. Sovellus laskee pisteet yhteen ja antaa toimintaohjeet. Sovelluksen kautta tiedot kootaan yhteen, ja ne toimivat esimerkiksi johdon työvälineenä. Niistä on hyötyä myös vaaratapahtumien selvittelyssä.
”Aluksi pisteistä kiinnostuivat sairaanhoitajat, mutta vähitellen myös lääkärit huomasivat hyödyn ja alkoivat määrätä laskemaan pisteet”, sanoo kliinisen hoitotyön asiantuntija Pia-Maria Tanttu. Hän oli jalkauttamassa käytäntöä vuodeosastoille ja kouluttamassa sairaanhoitajia sen käyttöön. Koulutus on olennaista, koska mittausten on oltava laadukkaita, jotta ne olisivat vertailukelpoisia.
”Sairaanhoitajat Tyksissä huomasivat nopeasti, että News-pisteistä on hyötyä. Niputtamalla yksittäiset, tärkeät mittaukset yhteen sairaanhoitaja huomaa heti, että pisteiden noustessa potilaan tila heikkenee.”
Hengitystiheyden mittaus on vaatinut eniten opettelua.
”Aiemmin sitä mitattiin vain niiltä potilailta, joilla on keuhkosairaus.”
Nykyään pisteiden kirjaaminen kuuluu päiväohjelmaan, eikä henkilökuntaa tarvitse muistutella siitä erikseen.
”Asiaa on pidettävä kuitenkin esillä, ja se on osa perehdytystä.”