Attendo irtisanoi väärin perustein

Käräjäoikeus tuomitsi yrityksen korvaamaan rovaniemeläiselle lähihoitajalle 6600 euroa.

Kuvateksti
Työsuhdetta ei voi koeajalla purkaa, jos työt eivät ole vielä alkaneet. Kuva: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Sovitusta kannattaa pitää kiinni. Tämä sai kokea Attendo Terveyspalvelut Oy, kun Lapin käräjäoikeus tuomitsi yrityksen korvaamaan rovaniemeläiselle lähihoitajalle 6 600 euroa korvaukseksi työsuhteen perusteettomasta päättämisestä. Lisäksi yrityksen piti maksaa irtisanomisajan palkka sekä oikeudenkäyntikulut eli yhteensä noin 22 000 euroa.

Attendo oli solminut lähihoitajan kanssa työsopimuksen helmikuussa 2013. Sopimuksessa oli neljän kuukauden koeaika. Lähihoitaja oli irtisanoutunut edellisestä työpaikastaan, kun hän maaliskuussa sai yllättäen uudelta työnantajaltaan puhelun.

Palvelujohtaja ilmoitti, että työsuhde ei ala eikä töihin tarvitse tulla. Lähihoitaja vetosi työsopimukseen, mutta johtaja ilmoitti, että työnantaja voi purkaa työsuhteen koeajalla.

Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy

Hämmentynyt lähihoitaja otti heti yhteyttä Tehyyn. Lakimies Mirja Kinnunen lähetti Attendolle sähköpostin, jossa hän ilmoitti, ettei työsuhdetta voi purkaa, jos työt eivät ole vielä alkaneet. Kinnusen yhteydenoton jälkeen alkoi tapahtua.

Työnantaja tajusi virheensä liian myöhään.

Attendon liiketoimintajohtaja soitti lähihoitajalle ja tarjosi hyvitykseksi kuukauden palkkaa. Hoitaja ei suostunut tähän.

Kinnunen ilmoitti, että lähihoitaja vaatii oikeudessa hyvitystä laittomasta työsuhteen purusta. Viestin saatuaan liiketoimintajohtaja soitti uudelleen lähihoitajalle, pahoitteli väärinkäsitystä ja ilmoitti, että hoitaja on tervetullut työhön huhtikuun alusta lukien. Johtaja lähetti samansisältöisen viestin myös Tehyyn.

Työnantaja tajusi virheensä liian myöhään. Juttu päätyi käräjäoikeuteen. Oikeudessa työnantaja väitti, että lähihoitaja oli ensin ymmärtänyt asian väärin ja jättänyt sitten ottamatta tarjotun työn vastaan.

Käräjäoikeus asettui Tehyn kannalle: työsuhde oli purettu laittomasti, eikä se tullut uudestaan voimaan puheluista ja sähköposteista huolimatta. Lähihoitajan ei myöskään tarvinnut ottaa työtä enää vastaan, ja hän oli oikeutettu korvauksiin.

Jälkeenpäin kävi ilmi, että työsuhteen purkamisen taustalla oli työnantajan väärä arvio tarvittavasta työvoimasta.

Tarinan opetus

1 Työnantaja ei voi purkaa työsuhdetta koeaikaan vetoamalla, jos työnteko ei ole vielä alkanut.
2 Työntekijän ei kannata oikopäätä suostua työnantajan tarjoukseen virheen korjaamisesta.
3 Työsopimus sitoo sekä työnantajaa että työntekijää.
4 Kannattaa kuulua ammattiliittoon.

Julkaistu Tehy-lehdessä 4/2015