Ergonomia tekee silmille hyvää

Silmät kaipaavat aktiivista rentoutumista ja katsomista eri etäisyyksille.

Kuvateksti
Näköergonomia pitää suunnitella työhön sopivaksi.

Silmät rasittuvat, kun joutuu katsomaan kauan samaan kohteeseen, esimerkiksi tietokoneen näyttöön. Kipu silmien seudulla heijastuu usein niskan ja kaulan lihaksista.

Oireita voivat aiheuttaa väärä valaistus, kuiva ilma, ilmastointi, paperipöly, muste tai rakennusten epäpuhtaudet. Ongelmat voivat johtua myös silmälaseista tai ergonomian puutteista.

Paperilta lukiessa silmäluomet laskeutuvat silmän päälle, ja silmät räpsyvät noin 10–15 kertaa minuutissa. Näyttöön katsoessa silmät ovat enemmän auki. Tämä kuivattaa silmiä.

Testaa näyttösi sijainti ojentamalla käsi vaakatasossa eteen.

Työpisteiden ergonomia ja näköergonomia pitää suunnitella työhön sopivaksi. Työtä pitää voida jaksottaa niin, että voit nousta ainakin kerran tunnissa. Rentouta niska-hartiaseutua työpäivän aikana. Silmät kaipaavat aktiivista rentoutumista ja katsomista eri etäisyyksille.

Ikänäkö eli presbyopia alkaa noin 45-vuotiaana. Tarkka lähinäkö hankaloituu, ja kohdetta joutuu viemään kauemmas. Lähinäön vaikeudet korostuvat työpäivän loppupuolella.

Suuri osa 45 vuotta täyttäneistä käyttää moniteholaseja, joilla näkee eri etäisyyksille. Moniteholasit eivät aina sovi tietokonetyöhön, koska kapea lukualue vaatii pään taivuttamista taakse. Asento rasittaa niskaa. Sopiva katseluetäisyys on noin 60–75 senttimetriä. Jotkut pitävät selvästi suuremmasta etäisyydestä.

Testaa näyttösi sijainti ojentamalla käsi vaakatasossa eteen. Sopiva korkeus on katseen vaakatason alapuolelle ja etäisyys sormenpäitten kohdalla.

Työnäkeminen

Julkaistu Tehy-lehdessä 8/2013