Lähihoitajan tuntipalkka viivästyi – kolmesta tunnista tuli kuusi päivää

Keikkalaiselle oli tehty runkosopimus, mikä oikeutti odotusajan palkkaan.

Kuvateksti
Odotusajan palkka on täysi palkka niiltä kalenteripäiviltä, joina työntekijä joutuu odottamaan lopputiliään. Odotusajan palkkaa saa korkeintaan kuudelta odotuspäivältä. Kuva: Tehy-lehden arkisto

Tehyläinen lähihoitaja teki kolmen tunnin keikan yksityiseen kotipalveluun. Työnantaja lupasi maksaa palkan kuun lopussa. Näin ei kuitenkaan käynyt. 

Lähihoitaja kyseli palkkansa perään kolmesti turhaan. Lopulta hän otti yhteyttä Tehyn aluetoimistoon. 

Järjestöasiantuntija Helena Paakko otti yhteyttä työnantajaan ja vaati tuntipalkkoja, työnantajan viivästyksestä aiemmin lupaamaa korvausta, viivästyskorkoa sekä kuuden odotuspäivän palkkoja. 

Työnantaja myönsi palkan viivästyneen kohtuuttomasti. 

Työnantaja maksoi palkan seuraavassa kuussa, mutta tuntipalkka oli väärin, eikä odotusajan palkkaa maksettu ollenkaan. Työnantajan mukaan oikeutta odotusajan palkkaan ei ollut, koska kyseessä oli toistaiseksi voimassa oleva työsuhde.

Lähihoitajalle oli kuitenkin tehty runkosopimus, jossa jokainen määräaikainen työsuhde muodostaa erillisen työsuhteen. Näin ollen kyseessä oli lopputili ja sitä myöden lähihoitajalla oli oikeus odotusajan palkkaan.  

Paakko vaati työnantajaa maksamaan odotusajan palkan, korjaamaan tuntipalkan ja maksamaan viivästyskoron sekä erittelemään sen palkkalaskelmaan selvästi. 

Lähihoitaja sai koko palkkansa vihdoin lähes kolme kuukautta myöhässä.