Miten joulun työvuorolistat tehdään reilusti? Tehyn asiantuntija vastaa kuuteen kysymykseen joulunajan työvuoroista

Joulunajan työvuorolista on listantekijälle usein vuoden vaikein. Tehyn kehittämispäällikkö Petra Marjamaa on työssään osastonhoitajana ja ylihoitajana hyväksynyt paljon listoja. Nyt hän vastaa kuuteen kysymykseen listanteosta.

Kuvateksti
Joudunko töihin? Pääsenkö töihin? Menevätkö toiveeni läpi? Joulunajan työvuorolistat voivat herättää työpaikoilla paljon keskustelua.
Kuva: Ari Korkala

 1. Onko joulun työvuorolista vuoden vaikein, Tehyn kehittämispäällikkö Petra Marjamaa?

On se aikamoinen homma. Ei juhannuskaan vedä sille vertoja, sillä juhannuksena on vain yksi pyhäpäivä. Joululistojakin on erilaisia – on helppoja ja todella haastavia. Ne vuodet, jolloin arkipyhiä on monta, ovat niitä vaikeimpia. Joskus joululistaan osuu vielä uusivuosikin.  

2. Miten joulun työvuorolistat tehdään reilusti? 

Pitää aloittaa hyvissä ajoin ja ottaa huomioon toiveet ja aikaisempien vuosien listat. Tasapuolisuuden ja yhdenvertaisuuden periaate on pidettävä mielessä. Jos joku on joustanut edellisenä vuonna ja haluaisi nyt jouluksi vapaata, sitä pitäisi pyrkiä järjestämään.  

Kokemustakin pitää miettiä. Vuorossa ei voi olla pelkkiä vastavalmistuneita, sillä heillä ei vielä ole rutiinia. Jos joku huomaa olevansa vuoron ainut kokenut, tilanne voi ahdistaa. Silloin voi tulla mieleen, että minäkö nyt joudun tekemään kaikki työt. 

Pettymyksiä vähennetään sillä, että työvuorot tiedetään ajoissa. Ihmiset haluavat suunnitella jouluaan.  

3. Voiko pettymyksiä välttää? 

Ei kokonaan oikein voi, mutta ihmiset yleensä kyllä ymmärtävät, mikä on kolmivuorotyön henki. Kun on tämän työn valinnut, joulutyövuoro osuu joskus omallekin kohdalle. Kun listoja tehtiin, kävin usein keskustelemassa ihmisten kanssa, ja se auttoi. Saatoin sanoa vaikka, että viime vuonna olit vapaalla, joten nyt vuorosi olisi olla töissä. Millaisia toiveita vuoroista sinulla olisi? Katsotaanpa yhdessä. 

Pettymykset heijastuvat työilmapiiriin. Siksi listantekijällä pitää olla hyvät perustelut. Niiden ansiosta ihmiset hyväksyvät poikkeuksetkin. Jos ihmisellä on vaikka haasteellinen elämäntilanne, ja hän haluaa tehdä jonkin aikaa pelkkää päivävuoroa, työkaverit kyllä ymmärtävät. Kyse on väliaikaisesta järjestelystä, jolle on perustelu. 

4. Millaisen vinkin antaisit esihenkilöille? 

Muista pelisäännöt. Ja mieti, miten jouluna töissä olevia voisi jotenkin muistaa. Esihenkilöltä saatu huomio on tärkeää, vaikka työvuoroissa olevat järjestävät itsekin usein jouluksi jotain kivaa. Muistan monia jouluja, kun jokainen on tuonut jotain osastolle yhteiseen joulupöytään. Kun osastoa jouluna muistettiin herkuilla, niitä jaettiin tasaisesti niin, että kaikkiin joulun ajan vuoroihin riitti.  

5. Työvuorolistojen tekemisestä puhutaan usein negatiivisesti. Onko siinä mitään kivaa?  

Siinä voi olla sellainen oma hyvä flow. Se täytyy pitää, vaikka tuntuisi, että teki niin tai näin, aina joku pettyy. Joillakin listatekijöillä on sudokusilmä. He näkevät nopeasti, miten asiat loksahtavat paikoilleen.  

6. Olet koulutukseltasi sairaanhoitaja ja ollut jouluja töissä. Miten kuvailisit joulun tunnelmaa töissä? 

Parhaimmillaan jouluna on töissä tosi mukavaa. Tunnelma on erityinen, ja se pitää itse kokea. 

Lue lisää: Uusi sote-sopimus mahdollistaa vuosiloman myös arkipyhäjaksolla