Tehyn johtamiskoulun käynyt: Mentoroinnin parasta antia olivat kiireettömät keskustelut

Johtajalta vaaditaan itsehillintää, huumoria ja ennen kaikkea läsnäoloa, sanoo palveluesimies Merita Kautonen.

Kuvateksti
Palveluesimies Merita Kautonen sai tukea esimiestyöhön Tehyn johtamiskoulusta. Kuva: haastateltavan kotialbumi ja iStock

”Kävin Tehyn johtamiskoulutuksen ennen kuin aloitin palveluesimiehenä Viipurintien terveysasemalla Hämeenlinnassa tämän vuoden alussa. Aikaisemmin työskentelin palvelukoordinaattorina. Minulla on tukena toinen palveluesimies, jolla on tehtävästä pitkä kokemus.

Tehyn johtamiskoulutus antoi käsitystä esimiestyön kokonaisuudesta ja avasi uusia tiedonlähteitä. Jos kävisin tämän käytännönläheisen koulutuksen nyt, osaisin kiinnittää huomiota eri asioihin. Opiskelin jo silloin johtamista Itä-Suomen yliopistossa, ja koulutukset ovat täydentäneet toisiaan. Tehyn koulutukseen kuuluvan mentoroinnin parasta antia olivat kiireettömät keskustelut, joista sai tukea työhönsä.

Vaikka tunnistaa kokonaisuuden, niin aina priorisointi ei onnistu. Hyvistä suunnitelmista huolimatta päivä menee uusiksi esimerkiksi silloin, jos on paljon työntekijöitä poissa ja pitää ratkaista, miten tästä päivästä selvitään. Kokonaisuuden tunnistamisella tarkoitan myös sitä, että ymmärtää oman yksikön ja organisaation perustehtävän hyvinvointipalveluiden kokonaisuudessa.

Esimiehenä täytyy tuntea muun muassa organisaation pelisäännöt ja vuosikello, jotta esimerkiksi palkat tulevat maksuun ajallaan. Johtajan suurin haaste on osata hyödyntää kaikkien ammattilaisten osaamista niin, että jokainen voi kokea tekevänsä mielekästä työtä.

Työntekijät ovat eri vaiheissa urallaan ja elämässä, mutta johtajan pitää luoda kaikille mahdollisuus loistaa omassa tehtävässään. Tässä onnistuakseen johtajalla pitää olla hyvät kommunikaatiotaidot ja hänen täytyy osata arvostaa ja kunnioittaa työntekijöitä. Johtajalta vaaditaan itsehillintää, huumoria ja ennen kaikkea läsnäoloa kohtaamisen hetkinä.

Johtajan pitää mennä tilanteisiin rohkeasti omana itsenään ja luottaa, että se riittää työstä selviämiseen. Toki johtajalla täytyy olla myös halu tehdä johtajan töitä. Oman esimiehen tuki on välttämätön.”

 

Tehyn johtamiskoulu

  • Tehy järjestää johtamis- ja esimiestehtävissä työskenteleville jäsenilleen maksuttoman johtamiskoulun jo viidennen kerran. Koulutukseen valitaan 20 osallistujaa.
  • Koulutus tapahtuu pääosin verkkoympäristössä, ja siihen kuuluu lisäksi neljä lähiopetuspäivää Helsingissä. Opinnot toteutuvat syksyn 2019 ja kevään 2020 välillä.
  • Opiskelijat saavat henkilökohtaisen mentorin, joka tukee ja kannustaa koulutuksen ajan. Mentoreilla on pitkä kokemus johtamis- ja esimiestehtävistä sosiaali- ja terveysalalla.
  • Koulutus kestää noin 10 kuukautta. Sen laajuus vastaa 15 opintopistettä. Hakuaikaa on 12.5.2019 asti. Tieto koulutukseen valituille ilmoitetaan viikolla 25. Lähetä hakemus ja CV osoitteella [email protected].