Tunnetko itsesi kynnysmatoksi? Harjoittele jämäkkyyttä pienin askelin

Näin puolustat näkemyksiäsi jämäkästi mutta toisia kuunnellen.

Kuvateksti
Konfliktit työpaikalla saattavat johtua tyylistä, jolla esität asiasi. Kuvitus: Pia Holm

1. Pohdi oma käyttäytymistäsi. Mieti, miten toimit tietyissä tilanteissa. Johtuvatko konfliktit tai pettymykset kenties siitä, miten esität asiasi tai miten suhtaudut toisten puheisiin tai toimintaan?

2. Miten toimisit, jos olisit assertiivinen eli fiksusti jämäkkä? Lue juttu jämäkkyydestä tästä. Mieti jotakin vaikeaa tilannetta, missä huomaat toimineesi epäkypsästi, alisteisesti tai aggressiivisesti. Miten olisit voinut toimia toisin?

3. Ota pieniä askelia. Kun samantyyppinen tilanne tulee taas eteen, muuta toimintaasi. Pidä ryhti hyvänä ja sano asiasi suoraan katsoen toista silmiin. Kuuntele, mitä toinen sanoo, jotta osaat mukauttaa omaa viestiäsi. Vaikka toinen tyrmäisi ja hermostuisit tai vetäytyisit kuoreesi, olet aloittanut ja yrittänyt. Seuraavalla kerralla onnistut ehkä jo pikkuisen paremmin.

4. Harjoittele jämäkkyyttä läheisen tai ystävän kanssa. Voitte ottaa myös roolit. Toinen voi olla esimiehesi tai kollegasi, jonka kanssa asiat eivät suju. Toimi itse jämäkästi.

5. Pyydä palautetta. Et aina huomaa omia käytöskukkasiasi.

6. Varaudu vastarintaan. Jos olet suostunut tekemään mukisematta muiden töitä ja laitat sille stopin, toinen voi suuttua.

7. Tule toisia vastaan. Älä sano alistuvasti: ”Anteeksi, nyt en pysty tekemään tätä.” Sano: ”Ymmärrän, että jonkun täytyy tehdä tämä, mutta itse en nyt pysty.” Älä kieltäydy hyökkäävästi, vaan pyri olemaan ystävällinen. Pehmennä: katso toista silmiin, nojaa hänen puoleensa, puhu ystävällisellä äänellä tai kosketa, jos se tuntuu tämän ihmisen kanssa luontevalta.

8. Toimi niin kuin sanot. Jos toimit jämäkästi kieltäytyessäsi, mutta teet silti vastoin tahtoasi, sanoistasi ei piitata. Jos kollegasi tai työyhteisösi on todellisessa pulassa, silloin tietysti autat ja teet voitavasi!

9. Ota puheeksi. Jos puoliesi pitäminen johtaa konflikteihin, ota asia esille esimiehesi kanssa tai yhteisissä palavereissa.

Teksti Merja Perttula

Lue myös:

Luuletko, että jämäkkyys on jyräämistä? Näin pidät puoliasi fiksusti