Voinko saada loman rahana?

Kuvateksti
Työuran pidentäminen korottaa eläkkeen määrää. Kuva: iStock

Jään eläkkeelle syksyllä. Voinko saada osan kesälomasta rahana? En voi olla koko kesää poissa töistä, koska minun pitäisi perehdyttää seuraajani.

Vuosiloman voi maksaa lomakorvauksena eläkkeelle jäätäessä tai palvelussuhteen päättyessä. Joskus vahvistettuja lomapäiviä maksetaan rahana sen vuoksi, että työuran loppuun tulee yllättäen sairausloma, joka siirtää vuosilomaa.

Yleensä vuosilomat, säästövapaat ja muut kertyneet vapaat pidetään ennen eläkkeelle jäämistä. Tämä kannattaa ottaa huomioon eläkkeelle jääntiä suunniteltaessa.

Sinun tapauksessasi työuraa olisi kannattanut ehkä jatkaa vaikkapa syksyyn, jolloin uuden työntekijän perehdyttäminen ja kertyneiden vuosilomien pitäminen olisi tullut mahdolliseksi. Työuran pidentäminen korottaa eläkkeen määrää.

Vuosilomien ajankohdasta päättää työnantaja selvitettyään ensin työntekijän toiveita. Kun työnantaja on vahvistanut vuosiloman, työntekijä voi luottaa siihen, ettei ajankohtaa muuteta. Työnantajan on kerrottava ajankohta viimeistään kuukautta ennen loman alkamista ja poikkeustapauksissa viimeistään kaksi viikkoa ennen.

Julkaistu Tehy-lehdessä 9/2015

Poistettu vanhentunutta tietoa 3.5.2018 klo 9.32.