Eduskunta ei muuttanut hätätyön määritelmää muokkaavan lakiesityksen sisältöä ensimmäisessä käsitellyssä, joka oli torstaina.
Toinen käsittely on ensi viikon tiistaina 20. toukokuuta. Toisessa käsittelyssä eduskunta päättää esityksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä.
Opposition kansanedustajat nostivat ensimmäisessä käsittelyssä esiin lakiesityksen epäasiallisen valmistelun.
Tehy on tehnyt epäasiallisesta valmistelusta rikosilmoituksen, ja poliisi tutkii, onko kyseessä ollut virkarikos.
Hallitus on lakiesityksellään muuttamassa hätätyön määritelmää niin, että työnantaja voisi työtaistelutilanteessa määrätä työntekijät työhön hätätyön varjolla.
Yle paljasti keskiviikkona, miten hätätyön määritelmää muuttavaa lakia sorvattiin työnantajapuolen vahvalla myötävaikutuksella kulisseissa.
Ylen julkaisemat viestit paljastavat, miten tuolloinen työministeri Arto Satonen ja työnantajien edustajat koordinoivat lainvalmistelua epävirallisesti, jopa lausuntokierroksen jälkeen.
Esimerkiksi Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien silloinen toimitusjohtaja Markku Jalonen kirjoitti Satoselle näin: "Täytyy tukkia Tehyn ja Superin mahdollisuus suoraan vaarantaa suomalaisten henki ja terveys."
Työnantajat pyrkivät poikkeuksellisen vahvasti vaikuttamaan lain yksityiskohtiin virallisen kolmikantaisen valmistelun ulkopuolella.
Ylen mukaan kolmikantaisessa valmistelussa mukana olleille palkansaajajärjestöille annettiin harhaanjohtavaa tietoa. Työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehet vakuuttivat, ettei hätätyötä koskevia pykäliä muuteta, vaikka niitä taustalla valmisteltiin poliittisessa ohjauksessa.
Ylen uutinen osoittaa, että kolmikantaista valmistelua vesitettiin, kun säädöksiä lisättiin jälkikäteen ilman asianmukaista käsittelyä eri osapuolien kesken.