51 irtisanotaan – tehyläiset marssivat ulos Lahdessa

Kuvateksti
Tehyläiset marssivat ulos yhdessä superilaisten kanssa Päijät-Hämeen keskussairaalasta vastustaakseen henkilövähennyksiä ja lomautuksia. Kuva: Lauri Rotko

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä päätti eilen yt-neuvottelut kylmin luvuin.

Päijät-Hämeen keskussairaalan, Lahden kaupunginsairaalan ja kuntoutussairaala Jalmarin  työsuhteiset tehyläiset marssivat ulos tänään iltapäivällä Lahdessa.

Työtaistelutoimenpiteeseen ryhdyttiin raskaan työntekijöiden vähentämisaikeen ja lomautussuunnitelmien takia.

PHHYKY:n tarkoituksena on hakea vähennyksiä muun muassa 51 irtisanomisen, eläköitymisien, määräaikaisten työsuhteiden päättämisten ja rekrytoinnin lopettamisen kautta yhteensä 250 henkilön verran.

Lisäksi ensi vuonna toteutettavat lomautukset koskevat 3 500 työntekijää tai viranhaltijaa. Vähennyksillä työnantaja tavoittelee vuotuisia 15 miljoonan euron säästöjä.

Järjestöjen mielestä neuvotteluja olisi pitänyt jatkaa.

– Meille ei annettu juuri yhtään aikaa arvioida henkilöstövähennysten ja etenkään lomautusten vaikutuksia työhön ja potilasturvallisuuteen. Irtisanomiset vaikuttavat suoraan työtä suorittavien käsien määrään. Emme ymmärrä, kuinka työt, jotka eivät vähene, saadaan hoidettua, sanoo PHHYKY:n ammattiosaston puheenjohtaja Siru Heromaa-Karjalainen.

Hänen mukaansa jo nyt alueella vallitsee työvoimapula ja edes vetovoimaisimpiin työpaikkoihin ei saada osaavia hakijoita.

Ammattiosasto käynnistää työsuhteisia jäseniään koskevan viikon mittaisen ylityö- ja  vuoronvaihtokiellon, joka alkaa tänään.

– Tällä osoitetaan, että talo pyörii jo nyt joustoilla. Lopetetaan sitten se joustaminen, niin työnantaja näkee todellisen tilanteen. Teemme jo nyt kallista lisätyötä jonojen purkamiseksi, jotta pysymme hoitotakuun piirissä.

Yhtymän hallitus päättää neuvottelutuloksen hyväksymisestä tiistaina 8. lokakuuta.

PHHYKY:n toimitusjohtaja Marina Erhola pahoittelee, että raskaaseen yt-menettelyyn jouduttiin.

– Prosessi on koetellut koko henkilöstöämme. Toisaalta yhtymän talousvaikeudet ovat äärimmäisen vakavia, ja sopeuttamiset on välttämätöntä toteuttaa, hän toteaa yhtymän tiedotteessa.