Aikuiskoulutustuen lakkauttaminen kirpaisisi sote-alaa: ”Tämä on iso asia työvoimapulan kanssa kamppailevalle alalle”

Pelkästään viime vuonna aikuiskoulutustuen turvin sote-alalle kouluttautui yli kuusituhatta uutta aikuista alanvaihtajaa.

Kuvateksti
Jos aikuiskoulutustuki lakkautetaan ensi kesänä, sillä voi olla kriittiset vaikutukset työvoimapulassa kamppailevalle sote-alalle.
Kuva: Aki Rask

Sote-alalla suosittua aikuiskoulutustukea ollaan lakkauttamassa. Hallitusohjelmassa on tavoite lopettaa se elokuun alussa 2024. Päätös on ristiriitainen, sillä toisaalta hallituksen tavoite on nostaa koulutustasoa.

Tukea hyödyntävät sote-alalle tulevat alanvaihtajat ja myös jo sote-alalla työskentelevät jatkokouluttautujat. Pelkästään viime vuonna 6 364 aikuista alanvaihtajaa opiskeli sen turvin sote-alalle. Opintojaan sote-alalla jatkoi sen avulla 3 572 ihmistä.

”Meillä ei ole varaa menettää näitä ihmisiä. Tässä on kyse isosta asiasta työvoimapulan kanssa kamppailevalle alalle”, sanoo koulutuspoliittinen asiantuntija Kirsi Coco Tehystä.

Lähihoitajat hyödyntävät tukea jatkaessaan sairaanhoitajaksi. Tuen avulla moni on myös suorittanut ylemmän amk-tutkinnon tai maisterin tutkinnon ja saanut kelpoisuuden esihenkilöksi tai asiantuntijatehtäviin. Sote-alalta on jäämässä eläkkeelle paljon osastonhoitajia ja muita esihenkilöitä.

Tuen saajalla pitää olla kahdeksan vuotta työkokemusta, ja tuen voi saada 15 kuukaudeksi.

”Moni on perheellinen. Harva lähtee siinä tilanteessa opiskelemaan ilman taloudellista turvaa varsinkin, kun sote-alan harjoittelut ovat tunnetusti palkattomia. Mitään luksuselämää tuki ei mahdollista”, Kirsi Coco toteaa.

Tuen lakkauttaminen osuisi pahiten naisvaltaisiin aloihin: soteen ja kasvatukseen. Koulumaailmassa tuen lopettaminen todennäköisesti vähentäisi erityisopettajiksi jatkavien opettajien määrää. Heistä on valtava pula.

Myös Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT vastustaa aikuiskoulutustuen lakkauttamista. Aikuiskoulutustuen rahoittavat lähes kokonaan työnantajat ja palkansaajat työttömyysvakuutusmaksuilla, joten se ei juuri toisi säästöjä valtion kassaan.

Blogi: Aikuiskoulutustuen lakkauttaminen on kuin kirsikka kakun päällä

Tehyn mielenosoitus hallitusohjelman heikennyksiä vastaan keskiviikkona 20. syyskuuta.