Alkoholi vaurioittaa joka sadatta lasta jo kohdussa

Alkoholioireyhtymä on yleisin ehkäistävissä oleva sikiövaurio maailmassa.

Kuvateksti
Raskauden aikainen alkoholinkäyttö voi aiheuttaa lapselle keskushermostun toimintahäiriötä. Kuva: iStock

Sikiön alkoholioireyhtymä kehittyy lähes joka sadannelle lapselle, osoittaa oireyhtymän maailmanlaajuista esiintyvyyttä selvittänyt, JAMA Pediatrics -lehdessä julkaistu tutkimus.

Oireyhtymä johtuu siitä, että odottava äiti on käyttänyt raskauden aikana alkoholia.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin 24 tutkimuksen ja 1 400 alkoholioireyhtymää potevan lapsen ja nuoren tiedot. Niiden perusteella sikiön alkoholioireyhtymä eli FASD todetaan noin kahdeksalla lapsella tuhannesta eli hieman alle prosentilla.

Vähiten FASD-lapsia syntyy Välimeren itäisillä seuduilla, missä alkoholia käytetään hyvin vähän. Eniten tapauksia on Etelä-Afrikassa, missä noin kymmenellä prosentilla lapsista ja nuorista on FASD-oireita.

Tapauksia on paljon myös Kroatiassa ja Irlannissa, missä FASD on todettu noin viidellä prosentilla lapsista.

Sikiön alkoholioireyhtymä on vielä yleisempi riskiryhmissä, jotka käyttävät runsaasti alkoholia. Muun muassa vankien lapsilla FASD voi olla kymmeniä kertoja yleisempää kuin muussa väestössä.

FASD on yhteinen termi kaikille sikiöaikaisen alkoholialtistuksen vaurioittamille lapsille. Se on yleisin ehkäistävissä oleva sikiövaurio.

Oireyhtymään kuuluu yleensä kasvuhäiriö, tietyt oireyhtymälle tyypilliset kasvonpiirteet sekä keskushermoston toimintahäiriöitä ja mikrokefaliaa eli pienipäisyyttä.

Arviolta joka kolmastoista raskauden aikana alkoholia juova nainen synnyttää FASD-lapsen.

Uutispalvelu Duodecim