Eksotessa selvitetään viime vuosien palkkoja – osalle luvassa pettymys, joku voi saada takautuvasti jopa yli kymppitonnin

Kun Eksote perustettiin, palkkojen harmonisointi jäi tekemättä. Eksotelaiset odottavat vielä työnantajan laskelmia siitä, ketkä ovat oikeutettuja takautuviin palkkasaataviin.

Kuvateksti
Osalle Eksoten työntekijöistä palkat on maksettu oikein, osalle ei. Kuva: iStock
Kuva: iStock

Eksoten eli Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin palkkakiistassa päästiin kesällä sopuun.

Yksittäistä työntekijää kiinnostaa, mitä tämä tarkoittaa – onko tilille tulossa euroja?

Tämä ei vielä ole selvillä. Saatavien laskeminen on työnantajalla kesken. Eksotessa on kaikkiaan viisituhatta työntekijää, joista osa on saamassa takautuvasti palkkojaan. Rahat on luvattu saada maksuun marraskuun loppuun mennessä.

– Asiasta on tullut paljon kyselyjä. Jokainen tietenkin haluaa tietää, mitä tämä omalla kohdalla tarkoittaa, sanoo pääluottamusmies Arja Supperi.

Eksoten palveluksessa on noin kaksituhatta tehyläistä, mutta osalle heistä on maksettu palkat oikein.

– Saatavien määrät vaihtelevat ja ne lasketaan henkilökohtaisesti. Suuruus riippuu muun muassa siitä, kauanko on ollut Eksotella töissä, työkokemusvuosista, paljonko on tehnyt viikonloppuja ja vuorotyötä ja lomarahaprosentista. Jonkun kohdalla saatavat voivat olla korkoineen jopa yli 12 000 euroa, kertoo Tehyn edunvalvonta-asiantuntija Heidi Laurila, joka oli neuvottelemassa sovintoratkaisua.

Eksoten palveluksesta jo pois lähteneille saatavat eivät tule automaattisesti, vaan työntekijän on esitettävä niistä pyyntö. Se on tehtävä ensi maaliskuun loppuun mennessä.

Eksoten palkkalistoilla oleville työnantaja lähettää laskelman. Työntekijä tarkastaa, onko se oikein ja sen jälkeen saatavat menevät maksuun. Eksote edellyttää, että työntekijällä ei ole enää asiassa vaatimuksia sen jälkeen, kun hän on kuitannut laskelman.

Saatavia maksetaan takautuvasti vuoden 2016 alusta lähtien. Poikkeus ovat imatralaiset, jotka liittyivät Eksoteen myöhemmin kuin muut. Heille maksetaan takautuvia saatavia vuoden 2018 alusta lähtien.

Samaa työtä tekevillä eksotelaisilla saattoi olla yli sadan euron palkkaero riippuen siitä, oliko työntekijä siirtynyt sairaanhoitopiiriin sen jäsenkunnasta vai palkattu uutena työntekijänä. Korjausliike tulee maksamaan Eksotelle noin 30 miljoonaa euroa.

– Yritimme viedä palkkaharmonisointia eteenpäin monia kertoja vuosien kuluessa, mutta aina se tyrmättiin. Prosessi on ollut pitkä ja monimutkainen, pääluottamusmies Arja Supperi sanoo.

Lue lisää:

Mehiläisen työntekijöillä tuhansien eurojen saatavia

Vuosien kokemuslisät maksamatta - fysioterapeutille tulossa kerralla yli 10 000 euroa