Palkkojen harmonisointi jäi Eksotessa tekemättä – joillekin tulossa tilipussiin vanhoja saatavia

Eksoten palkkakiistaan on saatu sovinto.

Kuvateksti
Eksote maksaa takautuvia palkkasaatavia tämän syksyn aikana niille, joilla sovintoratkaisun mukaan on niihin oikeus. Kuva: Lehtikuva

Kun Eksote eli Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri perustettiin, palkkojen yhdenmukaistaminen jäi tekemättä. KT Kuntatyönantajat ja pääsopijajärjestöt ovat nyt päässeet sopuun siitä, miten asia takautuvasti ratkaistaan.

Työnantaja maksaa takautuvia palkkasaatavia tämän syksyn aikana niille, joilla sovintoratkaisun mukaan on niihin oikeus. Palkat korjataan syyskuun alusta lähtien sovittuun tasoon.

Eksotessa työskentelee yli kaksi tuhatta tehyläistä, mutta asia ei koske kaikkia. Osalle on kuitenkin luvassa tilipussiin mukava yllätys.

Usean kunnan sosiaali- ja terveydenhuolto siirtyi kuntayhtymälle, kun Eksote 2010 perustettiin. Henkilöstö siirtyi Eksoteen entisine palvelussuhteen ehtoineen, joista yksi on palkkaus.

Liikkeenluovutuksessa työntekijöiden palkat pitää kohtuullisessa ajassa harmonisoida, mutta tämä ei mennyt niin kuin piti.

Julkisuudessa on arvioitu, että harmonisoinnista koituu Eksotelle jopa 30 miljoonan lasku.

Tarkempia tietoja on luvassa syyskuussa, kun Eksoten hallinto käsittelee sovintoratkaisua. Ratkaisu edellyttää Eksoten hallinnon hyväksyntää.

− Sovintoratkaisulla vältettiin pitkäkestoinen ja kallis oikeusprosessi. Tämä oli kaikkien etu, sanoo Tehyä keskusneuvotteluissa edustanut edunvalvonta-asiantuntija Heidi Laurila.