Vuosien kokemuslisät maksamatta – fysioterapeutille tulossa kerralla yli 10 000 euroa

Fysioterapeutti jäi liikkeenluovutuksen jälkeen ilman asianmukaisia kokemuslisiä. Työnantaja joutuu maksamaan hänelle takautuvasti reilut 10 000 euroa.

Kuvateksti
Fysioterapeutti jäi liikkeenluovutuksen jälkeen ilman asianmukaisia kokemuslisiä. Kuva: iStock

Fysioterapeutti siirtyi Mänttä-Vilppulan kaupungin palveluksesta liikkeenluovutuksessa Mäntänvuoren Terveyden työntekijäksi. Hän siirtyi toiselle työnantajalle vanhana työntekijänä vuoden 2013 alussa.

Aluksi palkka määräytyi kunnallisen työehtosopimuksen mukaan, mutta kun sopimuskausi seuraavana vuonna päättyi, työsopimukseksi vaihtui Terveyspalvelualan sopimus.

Pirkanmaan käräjäoikeus katsoi, ettei hänelle ollut vuosien kuluessa maksettu 11 prosentin henkilökohtaista palkanlisää hänelle vakiintuneesta palkasta laskettuna, vaikka olisi pitänyt. Terveyspalvelualan sopimuksessa sen saa, jos työkokemusta on yli 7 vuotta.

Kun epäkohta huomattiin ja luottamusmies puuttui asiaan, työnantaja muutti keväällä 2019 palkkarakenteen palkanosia, jotta välttyi maksamasta 11 prosentin palkanlisää. Käräjäoikeuden mukaan työnantaja ei voi tehdä tällaista muutosta omalla päätöksellään pitkän ajan kuluttua liikkeenluovutuksesta, vaan kokemuslisä on maksettava vakiintuneesta tehtäväkohtaisesta palkasta.

Käräjäoikeus määräsi työnantajan maksamaan fysioterapeutille takautuvasti reilut 10 000 euroa viivästyskorkoineen. Oikeus määräsi myös, että työntekijälle kuuluu 11 prosentin kokemuslisä jatkossakin. Lisäksi työnantaja maksaa oikeudenkäyntikulut.

– Terveyspalvelualan palkkausjärjestelmä on selkeä, eikä sen käyttöönotto voi viedä ikuisuuksia. Työnantaja ei voi vuosikausia liikkeenluovutuksen ja työehtosopimuksen vaihtumisen jälkeen enää vedota siihen, että palkkausjärjestelmämuutos on ollut kesken ja muutella työntekijän palkanosia yksipuolisesti, sanoo työntekijää oikeudessa edustanut Tehyn lakimies Hanna Huotari.

Päätös ei ole lainvoimainen, eli siitä voi vielä valittaa.