EU-tuomioistuin linjasi: Vuosiloman sairauskarenssi on laillinen

Vuosilomalain karenssisäännös säilyy ennallaan. Tehyläisillä päätös koskee kolmea yksityisen puolen työehtosopimusta.

Kuvateksti
Suomen vuosilomalakia käsiteltiin EU-tuomioistuimessa. Kuva: iStock

EU-tuomioistuin teki ratkaisun, jonka mukaan Suomen vuosilomalain karenssisäännös on laillinen. Vuosilomalakia noudatetaan, jos työehtosopimuksessa ei ole sovittu työntekijälle paremmista ehdoista.

– Lähdimme siitä, että mitkään lomapäivät eivät voisi jäädä sairausloman alle. Mielestämme tämä lain kohta soti EU:n perusoikeuskirjaa ja työaikadirektiiviä vastaan, mutta EU-tuomioistuin päätti nyt toisin, kommentoi Tehyn lakimies Matias Nyman.

Työtuomioistuin pyysi ennakkoratkaisua Euroopan unionin tuomioistuimelta kahdessa työntekijän vuosiloman siirto-oikeutta koskevassa asiassa pari vuotta sitten.

Toinen oli Terveys- ja sosiaalialan neuvottelujärjestö TSN ry:n tapaus. TSN on Tehyn, SuPerin ja Erton yksityissektorin neuvottelujärjestö. Tehyn ja SuPerin lakimiehet veivät asian EU-tuomioistuimeen yhteistyössä.

Asia ei koske valtaosaa tehyläisistä, sillä heidän työehtosopimuksistaan karenssikohta on sovittu jo aiemmin pois. Linjaus koskee terveyspalvelualan, yksityisen sosiaalipalvelualan ja yksityisen ensihoitoalan työehtosopimusten piirissä työskenteleviä.

Vuosilomalaki määrää, että jos sairastuu ennen lomaa, lomaa voi siirtää myöhemmäksi. Jos kuitenkin sairastuu loman aikana, työntekijä voi sairastaa lomallaan kuusi päivää ilman, että vuosilomaa jäisi säästöön.

Kokonaisuudessaan kuitenkin työntekijällä pitää olla terveenä vietettyä vuosilomaa yhteensä neljä viikkoa vuodessa.